Controler de reţea RS-485 pentru casa inteligentă

by donpedro

Comandaţi ORICE dispozitiv din casă cu un singur controler versatil!
Reduceţi facturile la curent şi întreţinere oprind lumina şi căldura atunci când nu este nimeni acasă;
Controlaţi luminile şi aparatele din casă de la distanţă, cu un efort minim;
Reţeaua de mare fiabilitate RS-485 asigură îndeplinirea cu succes a tuturor comenzilor date;
Îl programaţi cu un PC obişnuit, apoi îl deconectaţi pentru utilizarea independentă.

Acum nu mai trebuie să pierdeţi timpul şi să cheltuiţi banii cumpărând şi instalând o mulţime de dispozitive pentru automatizări casnice!
Puteţi realiza totul cu un singur sistem de control casnic, un controler versatil ce combină controlul bidirecţional X10 uşor de folosit cu protocolul hardware de mare fiabilitate al reţelei RS-485. Astfel puteţi comanda complet (prin comenzi, după un program sau în funcţie de îndeplinirea unor condiţii) orice dispozitive de automatizare pentru casa inteligentă: lumini, aparate casnice, sisteme HVAC, componente audio/video şi multe, multe altele.
Programarea sistemului se face pe PC-ul dumneavoastră, iar programul este trimis controlerului pe portul serial al calculatorului. Apoi controlerul poate opera de sine stătător, independent de calculator – nu trebuie să menţineţi PC-ul în funcţiune pentru a controla casa.
De asemenea, puteţi folosi un modem extern standard pentru a apela telefonic controlerul, de la un PC aflat la distanţă. Astfel puteţi, de oriunde din lume, să controlaţi şi să verificaţi temperaturile, luminile şi alte situaţii din casă!

Sistemul poate controla, cupla – decupla alimentarea sau comunica cu mai mult de 250 de dispozitive conectate în reţeaua 485. Magistrala serială RS-485 constă din patru fire răsucite (TP) şi permite conectarea multor dispozitive, pe o distanţă de până la 1200m! Aceste dispozitive pot include tastaturi şi afişaje LCD, termostate sau dispozitive comandate prin relee, cum ar fi aspersoarele, elementele de acţionare a uşilor, şeminee electrice, şi multe altele.

În plus, sistemul este prevăzut cu o interfaţă X10, despre a cărei utilizare am scris în numerele anterioare. Interfaţa X10 permite controlul unui număr de până la 256 de dispozitive electrice (de exemplu lămpi şi aparate electrocasnice) prin reţeaua normală de curent electric a clădirii. Interfaţa acceptă şi macrouri condiţionale X10 şi iluminări de “scene”, perfecte pentru a crea o ambianţă luminoasă de sărbătoare cu o singură apăsare pe buton. Similar, o macroinstrucţiune “cinematograf acasă” realizează o întreagă secvenţă de operaţiuni: porneşte echipamentul audio-video, reduce luminile şi închide draperiile automate.
Controlerul este prevăzut cu un ceas de timp real, care vă permite programarea a până la 1.000 (o mie!) de evenimente temporizate, folosind softul de planificare inclus. Funcţia de temporizator multiplu programabil este perfectă pentru a vă asigura că luminile se vor aprinde iar pajiştea va fi udată atunci când sunteţi plecat din oraş. Controlerul suportă până la 256 de macrouri cu condiţii multiple “if/then/else”, ceea ce vă permite să încălziţi sau să condiţionaţi doar acele camere care sunt ocupate, sau să rulaţi anumite orare când cineva este acasă. Sistemul se livrează cu suport pre-definit pentru mai mult de 80 de dispozitive, ce includ tastaturi, panouri zonale HVAC, controlere de I/O (fiecare cu 16 intrări digitale, 16 ieşiri digitale sau cu relee şi 8 intrări analogice). Pentru comunicaţii, sistemul este prevăzut cu mai multe interfeţe seriale: un port de reţea RS-485 semi-duplex pe patru fire (2 de comunicaţie şi 2 pentru alimentare) şi două porturi seriale RS-232 (unul pentru conectarea la calculatorul tip PC, pentru programare şi monitorizare, şi celălalt pentru actualizări de firmware prin intermediul unui modem).
Pentru a putea comunica cu dispozitive a căror valoare de intrare poate varia continuu (adică analogice) cum ar fi senzorii de temperatură, de lumină sau de apă, extindeţi sistemul cu modulele I/O Xpander, care oferă câte 8 intrări analogice şi 16 intrări digitale, ce permit supravegherea unor dispozitive de securitate cum ar fi contacte magnetice, senzori de mişcare, şi alte dispozitive bazate pe închiderea unui contact. Modulul I/O Xpander asigură şi ieşiri digitale, respectiv 8 relee ce pot controla direct dispozitive de joasă tensiune precum sisteme HVAC, acţionări de uşi de garaje şi multe altele!

Preţ aproximativ: 800 USD

HVAC
Iniţialele în limba engleză de la “humidity, ventilation, air conditioning”, se referă la ansamblul funcţiilor de asigurare a calităţii aerului din locuinţă.
Acestea includ reglarea umidităţii, ventilaţia, desprăfuirea şi filtrarea, precum şi condiţionarea aerului – asigurarea temperaturii dorite în interior.

Metode de comandă
Controlerul poate să comande echipamentele prin cele trei categorii principale de comenzi, respectiv:
La comandă: acţiunea se execută atunci când utilizatorul trimite o comandă, pe fir, prin radio, cu ultrasunete sau cu fascicol de infraroşii. Exemplele tipice pot fi simple, aprinderea unui bec prin acţionarea întrerupătorului, sau complexe, cum este operarea unui televizor sau video cu ajutorul telecomenzii.
După program (temporizat): Un circuit de temporizare deschide sau închide un contact electric la scurgerea unui anumit timp. Astfel, pornirea şi oprirea luminilor sau a aparatelor este dirijată de un circuit de temporizare care acţionează după un interval prestabilit. Dispozitivul de temporizare / secvenţiere este foarte des întâlnit la maşinile de spălat automate.
În funcţie de condiţii: traductorii sesizează o modificare a condiţiilor din mediul înconjurător şi determină acţiunea corespunzătoare. Exemplul tipic este alarma auto sau de uşă, care se declanşează atunci când sesizează pătrunderea unei persoane neautorizate. Acesta este un caz de acţionare ON/OFF; dar sunt posibile şi condiţionări analogice, gradate, cum ar fi un termostat: dacă în cameră s-a atins temperatura dorită, dispozitivul reduce puterea instalaţiei de încălzire.

S-ar putea să vă placă și