Felul în care facem agricultură evoluează, de la drone de supraveghere care evaluează câmpurile, la senzori care monitorizează starea solului sau utilaje agricole automatizate care recoltează. Agricultura 4.0 se referă la schimbările anticipate pe care aceste tehnologii le vor aduce în agricultură. Dawn Rogers, Manager de produs senior la PEI-Genesis, firmă specializată în soluții de cabluri și conectori, investighează conectorii care vor conecta fermele viitorului.
Un exemplu al modului în care fermierii folosesc tehnologia pentru a crea ferme ale viitorului sunt dronele de inspecție echipate cu un sistem de imagistică multispectral, care le permite să înregistreze videoclipuri atât în spectrul infraroșu, cât și în cel vizibil. În acest caz, drona oferă o imagine „ochi de pasăre” pentru a identifica probleme cum ar fi dificultățile de irigare, variațiile solului și chiar infestările cu insecte și ciuperci care sunt greu de văzut de la sol.
La fermele din întreaga lume, o priveliște care ar fi fost odinioară ciudată, devine ceva uzual. Datorită acestei schimbări de paradigmă, în câțiva ani fermele se vor baza din ce în ce mai mult pe instrumente precum unități de cabină montate pe GPS, drone și senzori de teren.
Odată cu această schimbare, fermierii trebuie să își actualizeze unele dintre echipamentele electrice. O componentă care este ușor de trecut cu vederea este conectorul. Conectorii sunt deja utilizați pe scară largă în sectorul agricol și sunt responsabili pentru furnizarea de energie, conectarea camerelor la ecranele din cabina tractorului și permiterea operatorilor să trimită semnale de control la echipamentele de recoltare.
Deși conectorii pentru echipamentele agricole sunt fabricați în prezent pentru a rezista la o serie de medii extreme, este esențial și ca opțiunile de personalizare să fie disponibile pentru aplicații specifice.
Evaluarea cerințelor privind conectorii
Conectorii din oțel inoxidabil sunt potriviți pentru mediile dificile, dar greutatea mare nu este ideală pentru aplicațiile cu drone. La fel ca metalul, plasticul poate deveni fragil la expunerea prelungită la exterior și la căldura soarelui. Cu toate acestea, conectorii din plastic sau compozit au o greutate redusă și o conexiune robustă, care este intrinsec rezistentă la coroziune și substanțe chimice. În unele situații, se poate ajunge la un echilibru utilizând un conector din aluminiu placat cu nichel fără electricitate, care are ca rezultat un conector metalizat care este ușor și robust și de lungă durată.
Având în vedere complexitatea crescândă a cerințelor Agriculturii 4.0, fermierii trebuie să ia în considerare capacitatea lor de a transmite eficient energie și date de mare viteză. Acest lucru ar putea însemna utilizarea cablurilor de fibră optică de mare capacitate capabile să colecteze și să proceseze informații de la diverși senzori, alături de semnale de control wireless transmise de un operator de la distanță.
Fermierii trebuie să selecteze corect conectorii pentru fermele lor inteligente în următorii ani, pentru orice, de la sistemele de iluminat și alimentare, la direcție și mișcare, la monitorizare și control, semnale de date și interfețe pentru motor și cabină.
La nivelul lor cel mai de bază, acești conectori vor fi versiuni ale popularilor conectori Ethernet M12 în stil cilindric. Conectorii M12 sunt favorizați pentru construcția lor robustă, precum și pentru designul de tip baionetă și cu fixare prin împingere și eliberare rapidă, care simplifică deconectarea în timp ce purtați mănuși și la temperaturi scăzute. La schimbarea echipamentului, operatorii pot economisi timp folosind un design push-pull rapid, în loc să aloce timp desfacerii unui conector.
În ultimul deceniu, popularitatea acestor conectori push-pull a crescut în industrie datorită utilizării simple. Putem observa că aceștia devin standardizați în numeroase aplicații agricole pe viitor.
Platforma ISOBUS, care le permite fermierilor să utilizeze diferite echipamente de la diferiți producători cu același tractor și camioane de remorcare, este utilizată de conectorii mai avansați. Ca urmare, compatibilitatea este crescută.
PEI-Genesis poate ajuta clienții să construiască un ansamblu de conectori complet modular, ceea ce le permite fermierilor să integreze diferite tipuri de conectori într-un singur loc. Astfel, companiile au posibilitatea să utilizeze conectori potriviți pentru cerințele actuale în timp ce schimbă inserțiile atunci când este necesar să îmbunătățească aspectul cablului sau al contactelor. Ca rezultat, fermierii pot modifica sistemele fără a fi nevoiți să plătească în plus pentru testare, proiectare, reproiectare sau fabricare.
Fermierii trebuie să se asigure că, printre alte echipamente, conexiunile nu ajung să fie o barieră costisitoare în implementarea fără probleme a Agriculturii 4.0. Acest viitor conectat va deveni rapid o realitate dacă începeți să vă alegeți conectorii chiar astăzi.
Pentru a afla ce conectori vă pot ajuta firma să se pregătească pentru Agricultura 4.0, vizitați www.peigenesis.com.