Fie că sunt folosite în aer liber, în maşini cu vibraţii continue sau pur şi simplu într-un mod de operare permanentă – calculatoarele industriale sau semi-industriale trebuie să îndeplinească şi alte cerinţe decât cele întâlnite în piaţa de larg consum. Acest lucru este adesea o problemă, mai ales în ceea ce priveşte memoria din componenta lor.
de Frank Bittigkoffer, Director în Departamentul Medii de stocare, afişoare şi plăci de bază, Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH
Traducere şi adaptare Hristea Sergiu-Constantin, Field Application Engineer, Rutronik Elektronische Bauelemente Romania
Cele mai multe produse de stocare sunt fabricate pentru piaţa utilizatorilor finali, deoarece aceasta este mult mai mare şi mai puţin fragmentată decât piaţa utilizatorilor industriali. Presiunea puternică a preţurilor de pe această piaţă, în special în ceea ce priveşte unităţile hard-disk şi memoria flash, asigură, pe de o parte, că memoria va fi mai ieftină, iar pe de altă parte, duce la o continuă scădere a calităţii şi cicluri de viaţă mai scurte, sau chiar opriri bruşte a productiei de serie.
Astfel, toate componentele oferite de Rutronik pentru calculatoare industriale, provin exclusiv de la parteneri cu produse care se adresează în special pieţei utilizatorilor industriali. Astfel, clientul poate fi sigur că obţine componente cu disponibilitate pe termen lung, cu rezistenţă şi durabilitate satisfăcătoare. Mai mult, dacă este necesar, sunt completate cu un domeniu de temperatură extins, funcţionare non stop, protecţie împotriva gazelor agresive sau a altor influenţe.
Toţi partenerii Rutronik au procese cuprinzătoare şi clar definite pentru PCN (Notificare de schimbare în produs), pentru EOL (Notificare pentru finalul ciclului de viaţă) şi procese de manipulare cu RMA integrat (Autorizare de returnare produs).
Memoriile pentru uz industrial sunt disponibile în toate mărimile şi tehnologiile oferind soluţii excelente pentru orice tip de aplicaţie. Pentru stocarea datelor în condiţii de siguranţă şi de lungă durată, hard-disk-urile sunt în continuare un mediu popular. De aceea, Toshiba oferă o gamă interesantă de produse, cu toleranţă mare la şoc şi la vibraţii, cu domeniu de temperatură extins, funcţionare non-stop şi foarte important, o perioadă lungă de stocare a datelor.
Memorie pentru stocarea îndelungată, fiabilă a datelor
Soluţiile de stocare bazate pe memorie flash sunt prima alegere pentru aplicaţii care necesită rezistenţă mai mare la vibraţii şi şocuri. Oricum pentru o alegere cât mai bună, o consultanţă serioasă, bine fundamentată este esenţială. Pentru a rămâne competitivi, producătorii sunt nevoiţi să îşi scadă în mod continuu costurile de producţie. Astfel, de cele mai multe ori se fac restrângeri (die-shrink) şi se introduc tehnologii flash noi care pot aduce un efect negativ în calitatea şi longevitatea memoriei ca produs final.
De exemplu, sunt folosite din ce în ce mai mult cipurile TLC (celulă cu trei nivele) în cardurile de memorie flash şi stick-urile USB, care asigură un maxim de 500 de cicluri scriere-ştergere. Spre deosebire de TLC, există cipurile MLC (celulă cu multiple nivele) care sunt caracterizate de 1.000 – 10.000 cicluri scriere-ştergere, iar cipurile SLC (celulă cu un singur nivel) ajung chiar şi la 100.000 de cicluri. Diferenţele sunt serioase chiar şi când vine vorba de stocarea în timp a datelor. În timp ce TLC poate stoca date fiabile câteva luni, MLC ajunge până la maxim un an, iar soluţiile SLC până la zece ani. În aplicaţiile industriale, de cele mai multe ori clienţii nu ştiu cu exactitate cât de mare este volumul datelor care urmează să fie stocate pe card. De aceea, totul depinde de durata de stocare a datelor. Deoarece există consecinţe grave a datelor stocate cu erori şi a pierderii de memorie, în funcţie de aplicaţie, se recomandă selectarea unei memorii flash bazată pe MLC sau SLC.
Restrângerea permanentă a componentelor (die-shrink) are încă un efect negativ: de obicei, un controler diferit va fi necesar în memoria flash. Această schimbare de firmware poate avea un impact mare asupra aplicaţiei clientului: Este posibil ca memoria să se oprească din funcţionare în mod neaşteptat sau să nu mai funcţioneze corect.
În funcţie de specificaţiile de producător, noile modele sunt, de cele mai multe ori compatibile cu variantele mai vechi, dar aceste specificaţii se bazează în mare parte pe testele efectuate cu plăcile marilor producători şi cu software standard. Clienţii care utilizează propriile lor plăci sau alte software-uri nu ar trebui să se bazeze pe aceste specificaţii.
Producătorii din portofoliul Rutronik: Apacer, Swissbit, Toshiba şi Transcend garantează pentru produsele lor atât disponibilitatea pe termen lung, de mai mulţi ani, cât şi o “listă fixă de materiale” (BOM). Acest lucru înseamnă că toate memoriile flash sunt identice cu prototipul. Mai mult, în cazul unor modificări necesare în firmware, distribuitorul primeşte un PCN şi va informa toţi clienţii care au modelul de memorie relevant în uz. Astfel, ei au timp suficient pentru a testa mostre ale componentei modificate sau a modelului ulterior pentru a vedea dacă acestea funcţionează corespunzător. Dacă acest lucru nu se întâmplă, clientul poate comanda din nou versiunea mai veche la Rutronik şi poate evalua între timp alte alternative. În cazul în care clientul nu poate găsi niciun model alternativ, unii producători merg atât de departe încât verifică acea componentă în aplicaţia clientului şi personalizează firmware-ul pentru aceasta.
Seturi personalizate cu soluţii pentru calculatoare industriale
Portofoliul Rutronik conţine atât soluţiile de stocare care impun o calitate la nivel industrial cât şi toate celelalte componente care sunt necesare unui calculator industrial: plăci de bază, afişoare, unităţi drive, invertoare, soluţii de interconectare, adaptoare, cabluri şi surse de alimentare. Dintre acestea, în cel mai scurt timp, distribuitorul poate furniza seturi personalizate, în funcţie de cerinţele specifice clientului.
Selecţia de la producători precum Advantech, DFI, emtrion, F&S, Supermicro sau Fujitsu variază de la plăci de bază industriale la calculatoare cu o singură placă, calculatoare cu module (COM), PC104, calculatoare blade, PICMG şi infrastructuri de integrare, IPC şi servere, până la calculatoare asamblate, panouri de comandă şi aplicaţii HMI. În portofoliul de produse de la Rutronik există afişoare TFT şi LCD-uri pasive de la producători precum Alpha Display, Displaytech, NLT Technologies, Sharp, Tianma sau U.R.T. dar şi suprafeţe touch de la DMC şi Hantouch.
În producerea de calculatoare industriale, Rutronik oferă suportul complet, pentru produse provenite de la mai mulţi furnizori, cumulând experienţa obţinută de-a lungul timpului pentru proiectele clienţilor. Astfel, prima selecţie are la bază în mare parte spaţiul disponibil impus de forma plăcii şi a afişajului. De asemenea, performanţele la care trebuie ajuns sunt esenţiale pentru alegerea plăcii. Există interfeţe specifice şi e relevant dacă PC-ul trebuie să reziste la şocuri sau temperaturi foarte ridicate ori scăzute sau dacă acesta este proiectat pentru utilizarea în aer liber.
Costuri şi calitate optime
Cu cât cerinţele pe care trebuie să le satisfacă componenta sunt mai mari, cu atât costurile cresc. De aceea, obiectivul principal este acela de a se ajunge la un echilibru optim între costuri şi calitate pentru client. Astfel, uneori se dovedeşte că cerinţele aplicaţiei nu sunt pe atât de mari pe cât au fost stabilite şi că o alternativă mai ieftină este suficientă. Sau uneori, mai multe cerinţe pot fi satisfăcute de o altă componentă completă, puţin mai scumpă, dar la final costurile totale fiind reduse.
Deoarece Rutronik gestionează toate componentele, distribuitorul poate construi şi testa complet sistemul personalizat. Rutronik reţine în stoc aproximativ 90% din componentele din catalog, în cantităţi mici. În funcţie de dorinţa clientului, în timpul testelor este folosit software-ul clientului sau hardware-ul este testat pe sistemul respectiv de operare. Pe baza rezultatelor testelor, Rutronik poate optimiza designul, dacă este necesar. Clientul poate fi sigur că soluţia funcţionează în practică fără probleme şi astfel economiseşte mai mult din timpul necesar pentru proiectare.
Plăci de bază cu disponibilitate pe termen lung
Chiar şi în cazul plăcilor de bază, Rutronik gestionează producătorii şi modelele specifice pentru uz industrial şi semi-industrial. În ceea ce priveşte plăcile de bază, puţinii producători oferă un proces strict al ciclului de viaţă, cu disponibilitate pe termen lung şi notificări de modificare a produselor, într-o fază incipientă şi extensive. Pentru o lungă perioadă de timp, exemplul pozitiv a fost Intel, astfel încât mulţi dezvoltatori au folosit plăcile lor de bază pentru calculatoare desktop în aplicaţii semi-industriale, chiar dacă acestea nu au fost concepute special în acest scop. Cu toate acestea, de curând Intel a anunţat ieşirea companiei din această divizie.
Ca o alternativă potrivită la modelele Intel întrerupte din producţie, distribuitorul Fujitsu recomandă pentru clienţii industriali sensibili la preţ, seria industrială competitivă, de succes precum şi aşa-numita serie cu ciclu de viaţă extins. Aceste plăci sunt caracterizate prin compatibilitatea lor pentru funcţionare continuă la o temperatură ridicată, până la 50°C, disponibilitate de cel puţin 3 ani şi un proces strict al ciclului de viaţă. Există, de asemenea, caracteristici speciale, cum ar fi un ceas de gardă pentru o funcţionare sigură şi fără personal de exploatare. Funcţia integrată Intel vPro permite întreţinerea de la distanţă a sistemelor, chiar şi cu un sistem de operare defect, pentru a evita apelurile de service şi timpi morţi lungi.
www.rutronik.com