CIRCUIT INTEGRAT PENTRU TELECOMUNICAŢII ITC 117P – CLARE

by donpedro

Circuitul Integrat pentru Telecomunicaţii ITC117P produs de firma CLARE [USA] înglobează într-o singură capsulă mai multe elemente funcţionale:
un releu solid state cu un contact normal deschis utilizat ca senzor de poziţie pentru telefon [“hookswitch”];
o punte redresoare;
un tranzistor darlington;
un optocuplor ce poate funcţiona ca detector de sonerie sau detector de buclă de curent.

ITC 117P

Practic ITC 117P include elementele majore necesare unui circuit DAA [Data Access Arangement] într-o singură capsulă de 16 pini.
Circuitul “hookswitch” este constituit dintr-un releu semiconductor MOSFET cu izolare optică care comută 350V şi care are rezistenţa canalului în conducţie de 15 ohmi, curentul comutat de 120mA şi tensiunea de izolare de 3750Vca, performanţe ce îl fac ideal pentru comutarea semnalelor Tip şi Ring. Comanda diodei LED a circuitului “hookswitch “ se face cu un curent tip de 5mA.
Optocuplorul inclus în ITC se poate utiliza ca detector de sonerie sau detector de buclă de curent, pentru aceasta fiind necesare câteva componente pasive externe. Ieşirea optocuplorului poate fi un fototranzistor standard sau un fotodarlington.
Puntea redresoare împreună cu un alt darlington normal se utilizează pentru realizarea unui circuit DAA fără transformator, izolat optic. Puntea redresoare asigură curentul de funcţionare pentru DAA şi protejează tranzistorul darlington în timpul inversării polarităţii semnalelor Tip şi Ring. Tranzistorul darlington împreună cu câteva componente pasive funcţionează ca un inductor electronic ce permite prezentarea către linia telefonică a unei rezistenţe mici în curent continuu şi a unei impedanţe mari în curent alternativ.

Pentru sistemele cu transformator ITC permite folosirea unor transformatoare de cuplaj mult mai mici deoarece curentul prin bucla de curent este deviat prin tranzistorul darlington în loc de a trece prin înfăşurarea transformatorului [“dry transformer”].

Inductorul electronic este implementat utilizând tranzistorul darlington inclus în ITC împreună cu trei rezistenţe şi un condensator externe circuitului.

Inductor electronic

În schema de mai sus este prezentat un inductor electronic utilizat în scheme pentru telecomunicaţii/transmisii de date. Puntea redresoare D2 redresează curentul pe linia telefonică [Tip, Ring] numai pentru inductorul electronic. Aceasta asigură insensibilitatea la polaritatea liniei aşa cum prevăd cele mai multe norme internaţionale recunoscute. Dioda D1 protejează tranzistorul Darlington Q1 de tensiuni tranzitorii excesive apărute pe linie. Rezistenţele R1 şi R2 realizează polarizarea bazei tranzistorului Q1. Condensatorul C1 este folosit pentru rejectarea semnalelor alternative în baza tranzistorului. Rezistenţa R3 asigură o reacţie negativă astfel încât Q1 să nu intre în saturaţie în domeniul curentului de buclă. Calea de curent alternativ este conectată la transformatorul de cuplaj prin condensatorul C2.
Determinarea valorilor componentelor inductorului se face pornind de la valoarea bateriei: 42 – 56Vcc, a rezistenţei buclei de curent: 400 – 1740 ohmi, a rezistenţei inductorului în curent continuu în modul “off hook”: max. 200 ohmi [FCC] / 90 ohmi [EIA] şi a inductanţei în curent alternativ: 4 – 10H.
Ideal ar fi un inductor cu impedanţă infinită în curent alternativ. Din considerente practice şi de preţ este acceptată o valoare de 4 – 10H, valoarea inductanţei fiind aproximată de expresia: L=(R1)(C1)(R3). C1 trebuie să fie un condensator de bună calitate cu Tantal.
Alăturat se prezintă schema de principiu a unui circuit DAA cu transformator.
În schema anterioară pentru cuplarea semnalului în curent alternativ s-a folosit un transformator.

DAA cu transformator

Se poate realiza un circuit DAA fără transformator, cu izolare optică utilizând alături de circuitul ITC un alt circuit produs de Clare: LOC 110/LOC210, a cărui schemă este prezentată mai jos.

DAA cu optoizolare

Realizarea unor circuite DAA cu ITC 117P are următoarele avantaje:
Capsula miniatură SOIC 16 care permite o reducere cu 60% a spaţiului ocupat pe cablajul imprimat în raport cu o schemă ce utilizează componente discrete.
Cost redus.
Fiabilitate ridicată.
Simplificarea aprovizionării.
Tensiune mare de izolare.
Curenţi mici de comandă.

Principalele aplicaţii ale circuitului ITC 117P sunt:
Modem Date/Fax.
Sisteme de poştă electronică.
Telefoane.
Integrarea telefoniei în computer.

pentru informaţii tehnice şi de preţ, vă rugăm contactaţi
COMAT ELTH
Bucureşti
Fax: 021 – 444 12 41
Tel: 021 – 410.52.81
Mobil: 0722 373 625
E-Mail: Comat-Elth@Go.ro

Adaugă un comentariu