UR a inițiat dezvoltarea tehnologiei de limitare a puterii și forței roboților, știind că, prin reducerea barierelor aflate în calea implementării automatizării – atât la propriu cât și la figurat, siguranța ar fi atât un facilitator al adoptării la scară largă a coboților, cât și o necesitate pentru o colaborare de succes om-robot.
Astfel, de la secțiunile de evaluare a riscurilor din Manualul de utilizare UR la ghidul de siguranță furnizat în cadrul Academiei UR și la numeroasele resurse de informații despre siguranță disponibile prin intermediul asistenței UR, siguranța a fost întotdeauna o componentă centrală pentru abordarea UR în proiectarea roboților colaborativi prin implementarea aplicațiilor robotice.
Sistemul de siguranță reglabil brevetat al UR permite utilizatorilor să regleze o serie de parametri pentru a reduce riscurile care pot apărea la implementarea aplicațiilor robotului industrial. Aceste aplicații variază de la supraveghere mașini-unelte, asamblare, finisare, lustruire, inspecție, ambalare, paletizare și până la sudare.
Acești parametri includ limitarea forței, vitezei, puterii sau impulsului robotului și restricționarea spațiului său de lucru folosind limitele axelor și reguli de siguranță. De exemplu, viteza coboților de la Universal Robots poate fi redusă atunci când operatorul uman lucrează lângă aceștia. Viteza redusă permite unei persoane să evite contactul, iar în caz de contact, forța de impact și transferul de energie sunt, de asemenea, reduse.
Angajamentul UR față de siguranță înseamnă respectarea standardelor de siguranță relevante pentru producători. În calitate de producător la rândul său, UR face tot posibilul să își informeze distribuitorii și clienții finali despre roboții săi. Drept urmare este liderul industriei în ce privește prezentarea certificatelor de siguranță și a detaliilor funcției de siguranță.
În plus, UR+ – un ecosistem de produse hardware și periferice certificate compatibile cu coboții UR – oferă soluții de siguranță suplimentare, cum ar fi pachetul ușor de utilizat sBot Stop, un scaner laser de siguranță care monitorizează nivelul solului în jurul unui cobot și poate detecta ori de câte ori o persoană intră sau iese din zonă. sBot Stop este ușor de programat folosind tableta de control UR Teach Pendant.
Partenerii UR, grupurile de cercetare academică, specialiștii independenți în testări și organismele din industrie au dezvoltat, de asemenea, resurse utile pentru a învăța despre siguranța coboților. Iată unele dintre cele mai bune:
Proiectul COVR
Proiectul COVR finanțat de Uniunea Europeană – o colaborare între cercetătorii de la Institutul Tehnologic danez, Consiliul Național de Cercetare din Italia, Fraunhofer IFF, Roessingh Research & Development și CEA – a lansat recent un set ambițios de instrumente digitale gratuite care oferă un registru central de informații și îndrumări cu privire la evaluările riscurilor, directivele și standardele de siguranță și cele mai bune practici de siguranță care se aplică implementărilor de aplicații colaborative. Pentru începători, setul de instrumente digitale al COVR oferă îndrumări cu privire la programarea sigură a robotului și la modul de efectuare a unei evaluări a riscurilor.
TÜV Rheinland
O altă adăugare recentă la baza mondială de cunoștințe colective privind siguranța coboților vine de la TÜV Rheinland, un lider global în servicii independente de inspecție și certificare. Intitulată „Siguranța robotului: o explorare aprofundată a categoriilor și standardelor”, noua carte electronică oferă o imagine de ansamblu asupra standardelor care guvernează fabricarea, integrarea și utilizarea coboților, în funcție de regiune.
A3 Robotics
A3 Robotics (cunoscută anterior sub numele de Robotics Industry Association) și-a publicat standardul RIA TR15.606-2016 pentru roboți colaborativi în 2016. TR 606 explică cerințele de siguranță specifice roboților colaborativi și sistemelor de roboți și este suplimentar îndrumărilor din ANSI / RIA R15.06. (TR 606 este adoptarea națională a SUA a ISO / TS 15066). Site-ul A3 găzduiește o gamă largă de resurse referitoare la siguranța coboților, inclusiv traininguri despre siguranța coboților și documente privind standardele de siguranță ale roboților. Documentele de siguranță ale robotului includ rapoarte tehnice despre evaluarea riscurilor (RIA TR R15.306), aplicațiile existente (RIA TR R15.506), cerințele utilizatorului (RIA TR R15.706) și despre modul de măsurare a presiunilor și forțelor unei aplicații colaborative (RIA TR R15.806).