Carcase Kradex pentru montare pe șină DIN

by donpedro

Standardul pentru șine DIN, al cărui nume colocvial provine de la Deutsches Institut für Normung, a fost dezvoltat în Germania, în anii 1950. În scurt timp, a devenit standardul internațional pentru fixarea componentelor electrice în gospodării, instalații industriale, producția de energie și chiar în transporturi. Nu numai siguranțele standardizate sunt populare, ci și o serie de alte dispozitive de control și de putere și altele, incluse în carcase modulare, ușor de instalat. Nu este surprinzător faptul că observăm, de asemenea, un interes sporit pentru carcasele universale pentru șine DIN. Acestea permit producerea (precum și construcția limitată numeric) de dispozitive care pot fi instalate cu ușurință de către clienți în dulapuri de control sau tablouri de distribuție.

Câteva cuvinte despre șinele și modulele DIN

În primul rând, să subliniem că elementul de montare pe care îl numim „șină DIN” este doar unul dintre numeroasele standarde definite de Institutul German de Standardizare – și anume: DIN 46277-3. Aceleași dimensiuni sunt specificate și în legislația europeană (EN 50022 și britanică (BS 5584). O astfel de șină este denumită uneori și „tip O”, „tip Ω” sau (datorită secțiunii sale transversale caracteristice, asemănătoare unei pălării): top hat rail (engleză) sau Hutschiene (germană). Acest standard a ajuns și în America de Nord (sub denumirea de „TH35”, fost „TS35”), deși în această regiune este utilizat în principal în sectoarele automatizării și energiei. Șina DIN (să rămânem la acest termen popular) are mai multe avantaje. Mai presus de toate, este simplu și ieftin de produs, oferind în același timp o metodă convenabilă de asamblare/dezasamblare a componentelor electrice modulare. Totodată, se caracterizează prin dimensiuni „elegante”, ușor de reținut (Figura 1).

Figura 1: Dimensiunile celor mai populare variante ale șinei DIN. (Autorul graficului: Markus Kuhn.)

Șinele DIN sunt asociate cu standardizarea modulelor și aparatelor de distribuție, dulapurilor, cutiilor și conectorilor. Designul lor permite ca numeroase tipuri de dispozitive (transmițătoare, controlere, surse de alimentare și, mai ales, siguranțe) să fie incluse într-un format de carcasă bine definit și într-un mod sigur pentru utilizator/operator (componentele sub tensiune rămân ascunse în spatele panoului). Lățimea unui singur modul pe o șină DIN este de 17,5 mm. De exemplu: utilizate în mod obișnuit în gospodării, întrerupătoarele de supracurent ocupă un slot, în timp ce întrerupătoarele de curent rezidual au o lățime de aproximativ 35 mm (2×17,5 mm) sau de aproximativ 72 mm pentru variantele trifazate (4×17,5 mm). De obicei (deși există și excepții), lățimea este legată de numărul de fire care urmează să fie conectate la dispozitiv: două terminale cu șurub pe modul. Unitatea cu un singur slot este, de asemenea, utilizată pentru a defini capacitatea tablourilor de distribuție și a dulapurilor de comandă. Dulapul 2×12 va conține 24 de module, câte 12 pe fiecare dintre cele 2 șine.

Carcase modulare universale pe șină DIN

Deși oferta producătorilor de dispozitive electrice/electronice în domeniul echipamentelor modulare este extrem de largă – în automatizarea industrială există adesea necesitatea de a construi un dispozitiv „personalizat”, care să îndeplinească o funcție neobișnuită, adaptată la cerințele specifice ale sistemului. Și, în mod ideal, un astfel de design poate fi plasat pe o șină DIN standard, unde va fi ușor de conectat la alte componente ale instalației. În acest caz, vin în ajutor cutiile universale care au fost adaptate pentru a fi instalate în dulapuri de control. Este, de asemenea, o soluție excelentă pentru producătorii de produse electronice care nu dispun de instalații de turnare a materialelor plastice. Carcasele modulare vor fi, de asemenea, apreciate de pasionații care experimentează cu automatizarea casei.

Oferta Kradex include diferite dimensiuni atât ale carcaselor, cât și ale PCB-urilor compatibile.

Catalogul TME include mai multe soluții în acest domeniu, în special proiecte universale de la Kradex. Aceste carcase sunt durabile, fabricate cu precizie și – ca de obicei pentru acest producător – oferă un raport calitate-preț excelent. În același timp, îi oferă proiectantului o plajă largă de alegere în ceea ce privește dispunerea conexiunilor și spațiul maxim pentru circuite/componente – ceea ce va fi deosebit de important pentru dispozitivele care utilizează transformatoare sau relee de curent mare, de exemplu. Produsele pe care le descriem mai jos sunt grupate în seria ZD, sunt compatibile între ele și permit o configurare flexibilă.

Carcase seria ZD de la Kradex

Soluțiile din seria ZD dispun de un design modular care facilitează adaptarea carcasei la o aplicație specifică. Acest sistem flexibil, care este descris în videoclipul de mai jos, oferă o gamă largă de posibilități pentru proiectanți și instalatori, permițând utilizarea a diferite tipuri de conectori, componente, soluții non-standard și standardizate.

Mai jos descriem componentele individuale ale sistemului din seria ZD, care include casete, huse (filtre), capace și chiar PCB-uri pentru construirea de dispozitive cu șină DIN. Puteți, de asemenea, să vă familiarizați cu toate produsele consultând parametrii din catalogul nostru:

Carcase (corpuri)

Elementul principal al carcasei cu 10 module.

Elementul de bază al seriei ZD este corpul, adică partea esențială a carcasei în care vor fi amplasate elementele ulterioare. Kradex a pregătit 6 dimensiuni ale acestor produse – cu 5, 6, 8, 9, 10 și 12 module. Acestea sunt fabricate din polimer ABS cu clasificare de inflamabilitate UL94V-0 (autoextincție în 10 secunde), de culoare gri deschis. În interior veți găsi manșoane proiectate pentru montarea circuitelor PCB. Carcasele sunt montate pe o șină DIN cu ajutorul a trei cârlige din plastic cu cleme, care stabilizează în mod corespunzător elementul în panoul de distribuție.

Filtru roșu (transparent) pentru montare pe panoul carcasei.

Capace de capăt și filtre frontale

Partea frontală a carcasei trebuie să fie închisă pentru a bloca accesul la cablurile conectate la sursa de alimentare (acest lucru este necesar în primul rând din motive de siguranță). În cazul în care dispozitivul construit nu conține elemente de semnalizare sau butoane, cea mai bună soluție va fi utilizarea unui capac frontal realizat din același material ca și restul carcasei. De asemenea, acesta poate fi frezat sau prelucrat în alt mod dacă este necesar să se aducă un element de panou (de exemplu, un comutator) în exterior – dar se recomandă să fie fixat în interiorul carcasei pentru a preveni îndepărtarea accidentală a capacului. Există, de asemenea, aplicații care conțin controale și chiar afișaje care ar trebui să fie vizibile pentru utilizator.

Pentru astfel de proiecte, Kradex furnizează filtre – și anume capace din materiale transparente. Acestea sunt disponibile în două variante: transparent și transparent-roșu. Acest din urmă tip transmite nu numai lumina vizibilă cu lungimea de undă corespunzătoare (emisă de elementele optoelectronice LED, cum ar fi afișajele segmentate și matriceale și diodele), ci este, de asemenea, complet transparent la radiațiile infraroșii. Acest lucru face posibilă construirea de dispozitive controlate fără fir, utilizând emițătoare și receptoare IR. O astfel de soluție este adesea utilizată în dispozitivele de măsurare care afișează valoarea monitorizată/contorizată și permit citirea fără fir a acesteia.

Găurile din mască sunt dispuse în pas de 5,08 mm.

Măști pentru conectori și terminal

Carcasele Kradex oferă suficient spațiu pentru ca dispozitivul plasat înăuntru să poată gestiona zeci de fire atașate prin intermediul blocurilor terminale. Deși puține aplicații vor necesita atât de multe conexiuni, este posibil să fie nevoie să suporte alte tipuri de conectori. Acesta este motivul pentru care Kradex produce patru tipuri diferite de huse. Primul tip este un dop solid, care acoperă complet decupajele din partea superioară sau inferioară a carcasei. A doua soluție este reprezentată de elementele care acoperă numai partea frontală a deschiderii – acestea creează un spațiu care, în timpul instalării, va permite accesul, de exemplu, la priza Ethernet montată în interiorul carcasei sau va permite scoaterea cablului panglică conectat la priza IDC.

Un exemplu de regletă de conexiuni pentru pas de 5,08 mm – complet compatibilă cu seria ZD.

A treia variantă este reprezentată de grilele cu deschidere alungită, care lasă spațiu pentru conectarea cablurilor – această soluție este destinată circuitelor care utilizează un aranjament de terminale neobișnuit pentru seria ZD. Și aici ajungem la standardul adaptat de Kradex, adică reglete de conexiuni cu pas de 5,08 mm. În cazul în care constructorul decide să folosească această soluție, va putea utiliza un al patrulea tip de mască: una montată din fabrică cu găuri pentru un ac de șurubelniță. Distribuitorul oferă, de asemenea, dopuri triple pentru a acoperi elementele de etanșeizare nefolosite.

Sistem PCB multi-nivel

Figura 2. Configurații ale PCB-urilor universale pentru montarea în carcase ZD.

Pentru modelele care nu vor fi fabricate folosind un PCB special creat, Kradex a dezvoltat un grup de circuite imprimate universale cu găuri THT de 2,54 mm (0,1″) și găuri pentru șuruburi de montare. Acestea sunt, în principal, dale cu trei niveluri. A0: laminat de bază cu cea mai mare suprafață, destinat ca bază pentru circuitul principal al dispozitivului, locul de montare a celor mai mari componente ale acestuia (de exemplu, relee) – conține câmpuri pentru lipirea terminalelor. B0: configurație de mijloc cu componente care trebuie să rămână la o anumită distanță față de căile conectate la sursa de alimentare (de exemplu, microcontrolere). C0: PCB frontal care înlocuiește rama sau filtrul frontal (afișajele, butoanele de comandă și alte elemente de interfață). În plus, producătorul oferă o selecție de plăci de circuit imprimat montate pe verticală (în unghi drept față de baza A0) – atât longitudinal (D0, E0), cât și transversal (U2). Acestea pot acționa drept conectori între niveluri, precum și pot multiplica suprafața circuitului (cu o populație densă, corpurile ZD mari vor găzdui zeci de circuite U2).

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și