Camere termice și acustice multifuncționale HIKMICRO

Diagnosticare sigură pentru sistemele electronice și industriale.

by gabi

Imagistica termică facilitează determinarea temperaturii obiectelor, ceea ce o face un instrument de diagnosticare popular și indispensabil. Între timp, noi dispozitive − care combină senzori fotografici digitali cu senzori acustici de înaltă precizie − s-au alăturat în ultimii ani acestui tip de cameră.

Posibilitatea imagisticii digitale a adus inovații uriașe în diagnoza circuitelor electronice și electrice, precum și a instalațiilor industriale. Camerele de înregistrare în infraroșu conțin transductoare calibrate cu precizie, astfel încât puteți − la propriu − vedea temperatura obiectelor observate. Printre aceste produse se numără produsele mărcii HIKMICRO prezentată mai jos, care este specializată în producția de echipamente avansate de termoviziune. Portofoliul producătorului include, de asemenea, camere acustice, care sunt utilizate pentru a localiza rapid sursele de sunet. Aceste soluții sunt acum disponibile în catalogul TME.

În acest articol vom aborda următoarele subiecte:

  • Parametrii și funcțiile camerei cu termoviziune HM-B1L/9HZ de la HIKMICRO
  • Utilizarea imagisticii termice pentru diagnosticarea circuitelor electronice
  • Utilizarea camerelor acustice în energie și industrie

Camera cu termoviziune HM-B1L/9HZ

Camerele cu termoviziune HIKMICRO au fost gândite ca instrumente versatile, potrivite pentru o gamă largă de aplicații − de la lucrări de laborator până la inspecții ale unor instalații extinse pe teren. Acestea au o matriță sensibilă cu o rezoluție de 160×120 puncte, care, prin detectarea și măsurarea radiației infraroșii, permite o imagine precisă a temperaturii obiectelor în intervalul de la -20°C la 550°C. Măsurătorile efectuate sunt prezentate pe ecranul integrat (diagonală 3,2 inci) la o frecvență de 9 Hz. Deoarece dispozitivul detectează, de asemenea, lumina în spectrul său vizibil, utilizatorul poate profita de funcția imagistică hibridă și anume combinarea unei imagini normale cu o așa-numită heat map care ilustrează datele de temperatură ale persoanelor, obiectelor, planurilor etc. vizibile. Această funcționalitate permite investigarea rapidă a proprietăților termice ale unor suprafețe relativ mari și cu un grad ridicat de precizie (±2°C), ceea ce îl face ideal pentru efectuarea inspecțiilor instalațiilor industriale, în industriile gazului, energiei și electricității, testarea sistemelor HVAC, diagnosticarea automobilelor, precum și pentru proiectarea și întreținerea circuitelor electronice și diagnosticarea clădirilor.

Camera cu termoviziune HM-B1L/9HZ dispune de o baterie reîncărcabilă Li-Ion și de un port USB C pentru, printre altele, încărcarea dispozitivului (până la 8h de funcționare fără fir). În plus, produsul are un modul Wi-Fi, care permite transmiterea imaginii de la senzor pe ecranul unui telefon sau al unei tablete. Datele în format de fișier JPEG, pot fi stocate în memoria internă a aparatului foto. Funcționalitatea sa include o serie de funcții simple și utile, de exemplu alarmă acustică și vizuală declanșată atunci când se detectează o temperatură peste valorile prestabilite, identificarea automată a punctelor de temperatură − cea mai ridicată/cea mai scăzută etc.

Pentru a preveni orice deteriorare în timpul lucrului pe teren, HIKMICRO s-a asigurat că unitatea este protejată corespunzător prin încorporarea acesteia într-o carcasă cu clasă de protecție IP54 (rezistentă la praf și stropi).

Inspecția circuitelor electronice

Imagistica și măsurătorile detaliate ale temperaturii sunt un ajutor excelent pentru analiza funcționării și diagnosticarea defectelor în circuitele electronice. Supraîncălzirea este un simptom al deteriorării sau supraîncărcării majorității componentelor și circuitelor electronice, de exemplu, stabilizatoare de tensiune, drivere, microcontrolere, procesoare (și, desigur, rezistențe sau capacitoare). Prin identificarea unei componente a cărei temperatură depășește valorile tolerabile, tehnicianul înțelege cele mai probabile cauze de defecțiune. Un studiu detaliat al temperaturii PCB permite, de asemenea, proiectarea unor circuite mai eficiente, efectuarea de stress tests (teste de rezistență), precum și dezvoltarea unei disipări optime a căldurii din dispozitiv.

Pentru a permite obținerea de imagini termice ale suprafețelor și obiectelor mici, HIKMICRO a dezvoltat două accesorii importante compatibile cu camera HM-B1L/9HZ. Primul este un macro obiectiv, care permite obținerea unei imagini clare chiar și atunci când dispozitivul este plasat la 30 mm de planul de observare. Aceasta va face ca obiectele mici de 0,5 mm × 0,5 mm – de exemplu componente SMD fine, să fie foarte vizibile. Montarea macro obiectivului este foarte simplă și se face prin glisarea acestuia pe corpul aparatului foto, unde este blocat cu ajutorul unor elemente de fixare. Al doilea accesoriu important este un trepied, care permite realizarea unor imagini stabile. Deoarece produsele mărcii utilizează filete fotografice standard în inci (UNC 1/4″–20), camera poate fi montată cu ușurință pe orice trepied − dar brațul HM-BRACKET de la HIKMICRO are câteva caracteristici unice. Acesta poate fi așezat pe marginea unei mese sau a unui stâlp și se strânge cu un șurub pentru a asigura o fixare stabilă. De asemenea, articulația trepiedului, care se află la clemă, este sferică, ceea ce facilitează poziționarea camerei la unghiul dorit.

Cameră acustică HM-AP56-W/W-AI56

Camera acustică HIKMICRO este o noutate pe piață. Este instalată o matrice standard sensibilă la lumină, precum și o matrice „compozită” de 64 de microfoane direcționale de precizie realizate cu ajutorul tehnologiei MEMS (micro-electromechanical systems). Pe ecranul color, mare de 4,3 inci, utilizatorul vede nu numai imaginea fotografică, ci și indicații privind locul unde sunt emise undele acustice de la 2kHz la 65kHz. În acest fel, utilizatorul poate identifica cu ușurință, de la o distanță considerabilă (până la 100 m), sursa de sunet. Această capacitate permite tehnicienilor care lucrează în domenii precum energie, pneumatică, hidraulică sau gaze, să lucreze în siguranță. Cu ajutorul modelului HM-AP56-W/W-AI56 localizarea scurgerilor sau a descărcărilor durează, la propriu, câteva secunde − și, deoarece camera este alimentată de la baterii (până la 3,5 ore) și are o greutate redusă (mai puțin de 1 kg cu baterii), o toleranță termică largă (funcționează la temperaturi cuprinse între -20°C și 50°C), este ideală pentru nevoile profesioniștilor care lucrează pe teren.

Camera acustică nu diferă ca formă de modelele ergonomice cu termoviziune.

Trebuie remarcat că producătorul a avut grijă să echipeze camera cu componente de înaltă calitate, precum și cu o serie de caracteristici utile. Afișajul instalat are un ecran tactil pentru o reglare ușoară și afișează imagini actualizate la 25 Hz. Utilizatorul poate face zoom in (zoom digital) cu o mărire de până la 8x. Imaginea observată poate fi stocată pe un card SD. Capacitatea de 64 GB permite stocarea a până la 60 de ore de înregistrări video sau 20000 de fișiere de imagine. În plus, fiecare imagine poate fi însoțită de o adnotare text (200 de caractere), dar și de o adnotare vocală (până la 60 de secunde), ceea ce accelerează munca și finalizarea documentației. Aceste sarcini sunt facilitate și mai mult de opțiuni precum direcționarea semnalului camerei către un ecran extern (interfață HDMI) sau selectarea modului de vizualizare pentru condiții acustice.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu