Agilent N9340B – Analizor Spectral Portabil (HSA). Prezentare tehnică – partea I

by donpedro

Puneţi viteza şi performanţa analizorului spectral Agilent la dispoziţia inginerilor dumneavoastră pe teren.

Cunoaşteţi-vă spectrul
Indiferent dacă manipulaţi comunicaţii militare, un furnizor de servicii wireless (WSP), sau dacă sunteţi implicat în managementul spectral trebuie să evitaţi comunicaţia defectuoasă. N9340B vă oferă o imagine fiabilă, precisă şi detaliată a spectrului dumneavoastră de comunicaţie.

Optimizaţi timpul de testare în funcţie de precizie
Atunci când testaţi, aveţi să capturaţi rapid date pentru a localiza şi identifica semnalele tranzitorii interferente evazive. De aceea fiecare analizor spectral N9340B dispune de un timp de baleere rapid. Necesită mai puţin timp pentru măsurarea pe întreg spectrul, pentru a obţine rezultate mai fiabile şi pentru a vă ajuta să obţineţi mai mult pentru aceeaşi investiţie de timp şi bani.

Câştigaţi încredere în rezultatele testelor dvs.
Semnalele false şi zgomotul sunt un motiv de îngrijorare pentru toţi utilizatorii reţelei.
O combinaţie superioară între un nivel scăzut de zgomot afişat (DANL) şi zgomot fază într-o singură bandă laterală (SSB) cuplat cu o rezoluţie îngustă de bandă (RBW) înseamnă că măsurătorile semnalului dumneavoastră sunt mai fiabile şi veţi avea mai multă încredere în rezultatele testelor. DANL scăzut şi zgomotul de fază SSB ale N9340B vă ajută să detectaţi semnale de nivel foarte scăzut (false sau zgomot) care sunt aproape de purtătoare. Veţi evita pierderea acestor semnale dificil de identificat, ceea ce va duce altfel la o insuficientă sau incorectă înţelegere a spectrului RBW a N9340B este cea mai îngustă din clasa sa. Lăţimea de bandă îngustă de 30Hz a analizorului asigură identificarea, determinarea şi măsurarea şi mai uşoară a două semnale care sunt foarte apropiate.
În plus, cu un filtru de rezoluţie pentru factor de formă mai mic de 5, N9340B poate detecta semnale apropiate cu amplitudini inegale.
Mai mult, RBW îngustă înseamnă că analizorul spectral introduce zgomot minim, ajutând la reducerea şi mai mare a DANL şi îmbunătăţirea sensibilităţii.

Sensibilitate superioară
Cu mai multe dispozitive wireless pe piaţă care necesită o utilizare mai mare a lăţimii de bandă, abilitatea de a diferenţia diferite semnale devine mai problematică. În aceste condiţii exigente îşi dovedeşte valoarea performanţa superioară a analizorului N9340B. N9340B dispune de una dintre cele mai bune specificaţii de sensibilitate şi selectivitate. DANL este -124dBm sau -144dBm cu preamplificatorul opţional (30Hz RBW, 10MHz < fc < 1.5GHz). Preamplificatorul opţional adaugă o amplificare de 20 dB pentru o sensibilitate îmbunătăţită a analizorului. Viteză la dispoziţia dumneavoastră
Spectrul RF este o resursă finită, aşadar utilizarea acestuia necesită un management. Majoritatea autorităţilor responsabile pentru administrarea alocării frecvenţelor cer ca furnizorii de servicii şi operatorii de reţea să efectueze monitorizări de rutină ale puterii semnalului şi a stabilităţii frecvenţei de transmisie.
N9340B este echipat cu funcţii puternice pentru aplicaţiile pe teren care necesită un analizor spectral portabil. O aplicaţie importantă în analiza spectrală este identificarea semnalelor interferente.
Acestea provin adesea din transmisii ilegale, şi pot produce deteriorare a serviciilor pentru utilizatorii autorizaţi, rezultând adesea în pierderi financiare. Aceste semnale interferente pot restricţiona comunicaţiile critice pentru aviaţia civilă şi serviciile de urgenţă, ceea ce poate pune în pericol siguranţa publică.

Spectrogramă
Acum puteţi beneficia de afişarea spectrogramei pentru a vizualiza comportamentul parametrilor variabili ai semnalului în timp. N9340B include afişarea spectrogramei ca funcţie standard. Afişajul tri-dimensional este cunoscut pentru capacitatea sa de a urmări comportamentul frecvenţei şi puterii în timp, în special pentru semnale intermitente. Utilizatorul poate utiliza spectrograma pentru a identifica semnalele interferente intermitente în sistemele de comunicaţie.

Spectrograma oferă o afişare tri-dimensională a puterii, frecvenţei şi timpului.

Există două markere pentru ca utilizatorul să identifice puterea în funcţie de frecvenţă şi timp. De asemenea, intervalul de timp între două rânduri consecutive colorate poate fi ajustat.
Când un marker este plasat pe spectrogramă, N9340B poate afişa trasa pentru timpul markerului selectat Datele spectrogramei şi imaginea ecranului pot fi salvate şi rechemate pentru analiză şi raportare ulterioară.

Monitorizare extinsă spectrogramă (Opţiune INM)
Opţiunea INM extinde şi mai mult funcţia spectrogramă a N9340B, cu posibilitatea de a monitoriza continuu şi salva datele spectrogramei în timp nu doar în memoria internă a analizorului sau pe un drive USB, dar şi direct la un PC. Cu opţiunea INM utilizatorii pot salva mai mult de 1500 de cadre continue de date în funcţie de dimensiunea drive-ului flash USB sau a memoriei PC-ului.
Opţiunea INM suportă de asemenea funcţia de Salvare Automată. N9340B poate salva spectrograma la un anumit moment stabilit de utilizator sau la un interval setat de cadre. Toate fişierele mici cu acelaşi prefix pot fi combinate într-un singur fişier folosind software-ul PC N9340, făcând analiza mai uşoară. Utilizatorul poate alege între 3 moduri de afişare: doar spectrogramă, doar trasă spectru sau o combinaţie între spectrogramă şi trasă spectru într-un singur ecran.

Performanţa superioară a N9340B asigură încrederea în testele pe teren

• Sensibilitate superioară: cel mai mic DANL din clasa sa
• Cel mai rapid timp de baleere
• Cea mai îngustă rezoluţie disponibilă
• Domeniu frecvenţă: 100kHz … 3GHz (acordabil la 9kHz)(1)
• DANL: (RBW=30Hz, 10MHz < fc ≤ 1.5GHz ► -124 dBm ► -144 dBm cu preamplificator • Timp baleere ► 10ms ... 1000s, interval ≥ 1kHz ► <120ms la interval maxim • RBW: 30Hz ... 1MHz în secvenţă 1-3-10 • VBW: 3Hz ... 1MHz • SSB Zgomot fazp: < -87dBc/Hz la offset 30kHz • Precizie amplitudine: ±1.5 dB. (1) Sunt disponibile opţiuni de îmbunătăţire a performanţei la frecvenţe joase, consultaţi opţiunile N9340B-IBC şi N9340B-XDM

Aplicaţii N9340B pentru testare pe teren

• Spaţiu aerian & Apărare: testare radio şi radar, analiză interferenţe, reparaţii pe teren
• Furnizori de servicii wireless: analiză interferenţă, reparaţii pe teren
• TV & Radiodifuziune: analiză interferenţă, verificare putere canal
• Autoritate de management al spectrului: monitorizare spectru

Liniile limită cu funcţionalitate pass /fail sunt de asemenea disponibile pentru această măsurătoare. N9340B va identifica cadrul eşuat al spectrogramei cu un semn (marker) roşu.

N9340B INM prezintă spectrograma şi trasa spectrală pe acelaşi ecran.

Testul pass/fail poate să ofere şi alerte. Utilizatorul poate folosi markerul pentru a găsi rapid următorul / anteriorul cadru eşuat, pentru a descoperi rapid evenimentul sau interfaţa care provoacă defectul. Datele spectrogramei pot fi revizualizate fie pe afişajul analizorului, fie la PC folosind software-ul PC N9340B.
Cu opţiunea INM, analizorul spectral Agilent N9340B oferă o monitorizare nesupravegheată a sistemelor de comunicaţie, capturând performanţa sau evenimentele intermitente, cum ar fi interferenţă pe perioade extinse de timp – zile în loc de ore. Opţiunea INM poate oferi valoare adiţională pentru managerii reţelelor de comunicaţie wireless administratorii de spital etc., cât şi pentru poliţie prin înregistrarea rezultatelor măsurării spectrogramei în timp.

Măsurători DSL (Opţiune XDM)
xDSL (ADSL şi VDSL) este folosit pe scară largă pentru conexiunile tip broadband acasă sau la birou. Furnizorii de servicii se confruntă ocazional cu probleme de interferenţă pe liniile xDSL.
Interferenţa este în principal intruziune intermitentă de la surse externe cum ar fi motoare electrice, lifturi şi alte dispozitive. Pentru a monitoriza, captura şi îndepărta interferenţele, inginerul poate fi nevoit să lucreze pe teren pentru perioade lungi de timp.

Măsurătoare ADSL cu N9340B XDM

Cu opţiunea hardware XDM, N9340B suportă acum măsurători în reţele ADSL, ADSL2+ şi VDSL. Asigură o foarte bună sensibilitate cu nivel scăzut de zgomot mediu afişat (DANL), pentru a îndeplini cerinţele de mascare pe domeniile de frecvenţă ADSL, de la 9kHz la 12MHz, pentru ADSL.
Utilizatorii pot alege să efectueze măsurătoarea xDSL fie în modul analiză spectrală fie în modul spectrogramă. Utilizarea măsurătorii xDSL în modul spectrogramă este ideală pentru capturarea interferenţelor intermitente pe liniile xDSL. Când este utilizată cu opţiunea INM, aplicaţia de măsurare DSL poate măsura şi înregistra date de performanţă DSL pe un drive flash USB sau pe un PC pentru câteva ore sau chiar zile. Este necesară o sondă xDSL de la Vierling pentru a conecta analizorul N9340B la reţelele xDSL pentru măsurători pe teren. Opţiunea XDM nu este disponibilă ca upgrade, şi trebuie comandată la achiziţionarea instrumentului. Opţiunea XDM poate fi de asemenea utilizată pentru alte aplicaţii care necesită DANL îmbunătăţit şi zgomot de fază la frecvenţe de la 9kHz la 12MHz.

Ing. Gabriel Ghioca
gabriel.ghioca@arc.ro

Arc Braşov SRL
Tel.: 0268 472577
Fax: 0268 419749
www.arc.ro

ARC BRAŞOV: partener premium AGILENT pentru România

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu