Adaptoare IDE/ATA/ATAPI la USB 2.0

by donpedro

Acest articol este un fel de continuare a articolului prezentat în numărul precedent al ziarului Electronica Azi şi intitulat Standardul IDE/ATA/ATAPI. În articolul respectiv am definit elementele de bază ale standardului IDE/ATA/ATAPI, standard ce fundamentează principiile de bază ale transferului de informaţie între diverse dispozitive de stocare a informaţiei HD, CD-ROM, DVD, etc. şi placa de bază a calculatorului PC. Am încheiat articolul precedent cu prezentarea unui nou concept şi anume transferul de informaţie între dispozitivele IDE/ATA/ATAPI şi placa de bază a calculatorului PC prin intermediul portului USB 2.0. Articolul de faţă îşi propune să analizeze, din mai multe puncte de vedere, ce se află între portul USB 2.0 al calculatorului şi conectorul standard IDE/ATA/ATAPI, figura 1.

Figura 1

Înainte de a intra în fondul articolului, vom reaminti câteva probleme care, chiar dacă vor plictisi pe cunoscători, cu siguranţă vor fi foarte binevenite pentru mulţi dintre cititori. Standardul USB 2.0 permite un transfer serial, (deci bit cu bit), al informaţiei cu viteza de 480 Mbiţi/sec. sau, exprimat în unităţi de transfer paralel al informaţiei, cu viteza de 53 MB/sec. După cum se vede, viteza de transfer a informaţiei prin acest port este destul de mare şi acoperitor pentru cele mai multe variante ale standardului IDE/ATA/ATAPI. Ţinând cont şi de simplitatea constructivă a acestui tip de port, USB, doar 4 pini (doi pentru alimentare şi doi pentru date), rezultă că devine destul de atractivă soluţia utilizării echipamentelor de stocare a informaţiilor în standardul IDE/ATA/ATAPI exterioare, cuplate la portul USB 2.0 al calculatorului PC. Acesta este motivul pentru care, unii dintre cei mai mari producători de circuite larg integrate sau module pentru calculatoare, au început să introducă pe piaţa specifică, cu publicitatea de rigoare, aceste noi dispozitive de conversie între standardele USB 2.0 şi IDE/ATA/ATAPI.
Se disting două categorii de producători şi anume: unii care produc numai circuite larg integrate, adică circuitul cunoscut generic sub numele de Controller Chip, şi alţii care produc aşa numitul Bridge Board, adică o placă echipată cu circuite integrate dintre care cel mai important este Controller Chip-ul şi care are şi conectorii de cuplare USB şi IDE/ATA/ATAPI. Trebuie să amintim că domeniul pe care încerc să-l prezint este în dezvoltare, multe firme puternice abia îşi omologhează circuitele sau modulele.
Din prima categorie vom prezenta, într-o formă succintă, produsul firmei SMSC-Standard Microsystems Corporations USB97C201, introdus pe piaţă în cursul anului 2002. Acesta este un circuit cu dimensiuni de 12×12 mm2, cu 100 de pini, şi are un preţ de piaţă de 5 US$ pentru 100 buc. Nu vom prezenta o schemă funcţională a acestui circuit deoarece ea este foarte complexă. Vom arăta totuşi că structura internă a circuitului conţine un microprocesor 8051, deci pe 8 biţi, la frecvenţa de lucru de 60MHz, cu memorie internă de 768 bytes, SRAM, memorie externă Flash, SRAM sau EPROM de 64 KB pentru programe, memorie externă pentru buffere, buclă PLL pentru frecvenţa de 480MHz necesară sincronizării transferului USB 2.0. Arhitectura flexibilă conferită de utilizarea microprocesorului 8051 permite utilizatorului să modifice funcţionarea circuitului, înainte şi după etapa de proiectare, prin modificarea programului intern, putând fi realizate astfel structuri particulare sau drivere non-standard. Producătorul circuitului pune la dispoziţia utilizatorilor, în scopul folosirii cât mai intense a circuitului în echipamentele electronice, un soft complet, format din drivere şi cod sursă pentru toate tipurile de dispozitive IDE/ATA/ATAPI pe care le poate trata.

Figura 2

Un alt circuit similar celui prezentat anterior, este produs de Texas Instruments, sub numele de TUSB6250, figura 2, destinat în mod deosebit implementării soluţiilor de Audio Players. Spre deosebire de alte circuite similare, acesta are un consum redus de putere, aproximativ la jumătate. A fost lansat pe piaţă la sfârşitul anului 2002. Are 80 de pini şi un preţ de piaţă de 4 UD$ la 10.000 de bucăţi.
O altă categorie de producători sunt aceia care, utilizând un circuit larg integrat, aşa cum am prezentat mai sus, realizează plăci funcţionale, inclusiv cu conectori, utilizate în aplicaţii concrete. Aceste plăci sunt cunoscute sub denumirea de Bridge Board. Sunt mulţi asemenea producători. Vom veni doar cu câteva exemple.
Firma Indigita Corporation produce module complexe, printre care şi modulul iDT600U care permite o conectare de mare viteză între dispozitive IDE/ATA/ATAPI şi portul USB 2.0 al calculatorului PC. Acest modul este prezentat în figura 3.

Figura 3

Modulul conţine un Controller Chip, ca cele prezentate anterior, câteva circuite electronice de adaptare precum şi conectoarele IDE/ATA şi USB.

Figura 4

Firma Dat Optic produce un modul specific, FWU2-IDE, prezentat în figura 4. Acesta conţine un circuit larg integrat care implementează conversiile IDE/ATA/ATAPI la USB 2.0 şi FireWire. Pentru aceasta este prevăzut cu conectori specifici.
Aceste module sunt echipate de fabricanţi cu drivere, astfel încât să poată fi integrate uşor în dispozitive IDE/ATA/ATAPI.

Figura 5

În încheierea acestui articol voi prezenta o aplicaţie imediată, cunoscută sub numele de HDD Enclosure USB 2.0, adică o carcasă care conţine un asemenea modul electronic şi în care se introduce un HD. În acest fel se obţine un echipament portabil, de mare capacitate, foarte util în transferul unei cantităţi mari de informaţie. Acest echipament este produs de firma Bafo şi este cunoscut sub denumirea de Bafo Easy Traveler, BF2003., figura 5. Deşi datele tehnice ale acestui dispozitiv se subînţeleg, având în vedere informaţiile prezentate în acest articol, voi aminti totuţi câteva:
– este destinat HD-urilor de 3,5′, suportă standardul ATAPI-4;
– este Plug & Play;
– suportă ca sisteme de operare Win 98, ME, 2000, XP, Mac 8.6-9.1.

Alte dispozitive asemănătoare pot fi găsite pe www.veriplus.com

Ing. Toader Melinte
S.C.Seektron S.R.L
Tel. 0244-185920
office@seektron.ro
www.seektron.ro

S-ar putea să vă placă și