Vario-X este cheia pentru producția interconectată

Concepte de instalare adaptate aplicațiilor

by gabi

Sistemul Vario-X permite o instalare și cablare simplă, fără panou de comandă, precum și o integrare flexibilă în instalațiile existente și în utilaje noi. (Sursă imagine: Murrelektronik GmbH)

Automatizarea industrială se află într-un moment de schimbare radicală, care necesită adaptări ale mediului de producție. Prin Vario-X, Murrelektronik prezintă un sistem scalabil și deschis pentru descentralizarea infrastructurii instalațiilor, ceea ce creează bazele fabricii viitorului. Cu ajutorul unui geamăn digital, eficiența crește, procesele de lucru sunt optimizate, defecțiunile și erorile sunt prevenite, iar durata de viață a instalațiilor se mărește. Opțional, utilizatorii pot integra treptat funcții software, cum ar fi Voice Control, precum și tehnologii de inteligență artificială și IIoT.

Primul pas spre Smart Factory

Deocamdată, doar foarte puține fabrici valorifică oportunitățile unei fabrici digitalizate și automatizate. Spectrul variază de la gemeni digitali, software-uri inovatoare și până la roboți asistați de inteligență artificială și sisteme bazate pe învățare automată. Adesea, transformarea începe cu digitalizarea arhitecturii, încă, analogice a utilajelor. O structură descentralizată a instalațiilor reprezintă o abordare promițătoare pentru a face față provocărilor. Cu sistemul Vario-X, Murrelektronik oferă o soluție descentralizată, scalabilă și deschisă în ceea ce privește interfețele, care ușurează transformarea digitală pentru companii, face ca panourile de comandă să devină redundante, reduce efortul de cablare și poate fi parametrizată prin intermediul unei aplicații. Toate funcțiile de automatizare pot fi implementate în funcție de nevoie și în mod personalizat, cu ajutorul sistemului.

Dispozitivul inteligent de prindere, automatizat cu Vario-X, furnizează în orice moment informații cuprinzătoare cu privire la parametri precum cuplu, viteză, distanța de prindere sau consumul de energie. (Sursă imagine: Murrelektronik GmbH)

Dar ce valoare adăugată aduc utilizatorilor și integratorilor conceptele descentralizate de automatizare? Răspunsul este: eficiență – în multe privințe. Concret, acest lucru înseamnă că eforturile privind instalarea pot fi reduse semnificativ datorită componentelor și unităților modulare. Instalarea, precum și cablarea senzorilor și actuatoarelor la Vario-X se realizează corespunzător conform principiului Plug-and-Play, cu conectori M12 și MQ15 prefabricați, fără erori și în cel mai scurt timp posibil. Se elimină complet lucrările anevoioase de instalare la panoul de comandă, cum ar fi dezizolarea și instalarea pinilor terminali, precum și conectarea. Dacă nu este suficientă o stație pentru controlul tuturor utilajelor, mai multe stații se pot instala și conecta între ele la un utilaj, fără probleme, descentralizat – de exemplu, pentru o alimentare suplimentară cu energie. De asemenea, modulele IO individuale pot fi instalate fără sistem Backplane direct pe senzori/actuatoare. Rezultatul: o arhitectură redusă de cabluri și anexe optimizate ale utilajelor. Vario-X integrează toate elementele periferice, de la senzor până la Cloud, într-un singur sistem de automatizare.

Operarea are loc prin Voice Control

Vario-X controlează prin comandă vocală a motoarelor graiferelor. Dispozitivul de prindere se deschide și se închide pur electric – fără sisteme pneumatice costisitoare. (Sursă imagine: Murrelektronik GmbH)

Datorită telefoanelor sau ceasurilor inteligente, operarea prin intermediul aplicațiilor, asistenților cu comandă vocală și controlului prin gesturi au devenit indispensabile în viața de zi cu zi și își croiesc drum în lumea tehnologiei de automatizare. Prin utilizarea Vario-X, Murrelektronik demonstrează cât de ușor funcționează controlarea unui robot prin gesturi sau voce. Punctul de pornire a fost reprezentat de o aplicație pentru sectorul construcțiilor de caroserii, care, prin intermediul unui robot controlat prin voce, reglează dispozitivele de prindere.

Utilajele și instalațiile pot fi astfel operate mai eficient, fiindcă utilizatorii au mâinile libere pentru alte activități, iar prin voce pot declanșa acțiuni directe ale utilajelor. Viceversa, utilajul poate raporta operatorului, prin voce, de exemplu, defecțiuni sau poziții – prin urmare, eliminând nevoia de intefețe HMI. Acest lucru nu doar optimizează secvențele de mișcare, ci crește, totodată, productivitatea.

Un alt avantaj semnificativ al Voice Control este ușurința în utilizare: sistemele cu comandă vocală pot fi programate astfel încât să recunoască mai multe limbi și diferite accente. Acest aspect este relevant, în special în medii de producție în care activează angajați din diverse țări. Capacitatea de a suporta limbi și dialecte diferite contribuie semnificativ la eficiență și siguranță, fiindcă se minimizează neînțelegerile și pot fi depășite barierele lingvistice.

Mentenanță predictivă cu geamănul 4.0

Geamănul digital permite monitorizare de precizie și mentenanță predictivă, optimizează procesele de lucru, susține procese eficiente, previne defecțiunile și crește durata de viață a instalațiilor. (Sursă imagine: Murrelektronik GmbH)

Un geamăn digital are, de asemenea, o contribuție importantă în timpul funcționării, în ceea ce privește monitorizarea condițiilor și mentenanța predictivă. Prin utilizarea inteligenței artificiale în combinație cu geamănul digital al Vario-X, utilizarea devine simplă: dacă datele sunt citite prin intermediul unor instrumente software și de analiză corespunzătoare, de exemplu, anomaliile pot fi identificate pe parcursul procesului și pot fi inițiate în timp util măsuri în vederea remedierii lor. Vario-X măsoară acuratețea proceselor de automatizare direct la sistemul de utilaje, conform abordării Lab-to-Field. Deoarece geamănul cunoaște și componentele necesare, acestea pot fi externalizate sau comandate în avans. În cel mai bun caz, astfel pot fi evitate defecțiunile utilajelor – fără ca piesele să necesite înlocuiri dese, inutile. Datorită analizei pe termen lung a datelor colectate se pot obține, de asemenea, concluzii cu privire la eficiența energetică și se pot efectua simulări ale diferitelor modificări de proces, care oferă informații despre un posibil potențial de economisire.

Vario-X este capabil să transpună complet în lumea digitală proiectarea, simularea și monitorizarea ulterioară a funcționării, precum și gestionarea întreținerii unei instalații. Cu opțiunile disponibile acolo, sistemul poate deveni cheia unei tehnologii de automatizare pentru viitor.

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
mail@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu