Internetul lucrurilor și Wireless

by gabi

Pe măsură ce lumea din jurul nostru devine mai conectată, în fiecare an, tot mai multe aplicații generează valoare și randament al investițiilor. Printr-o mai mare conectivitate se obțin date și informații cu un impact semnificativ asupra noastră, inclusiv în ceea ce privește mijloacele de transport, locuințele, locul de muncă, fiecare parte a vieții noastre. Deși este o perioadă incitantă, cu posibilități și aplicații aparent nelimitate, pentru multe companii tehnicile de lansare pe piață și calea de a ajunge acolo unde și-au propus sunt adesea dezordonate sau imposibil de parcurs.

La DigiKey, vedem mult loc de creștere și îmbunătățire atunci când vine vorba de dezvoltarea IoT pentru clienții noștri. Angajamentul nostru este de a ne asocia cu clienții noștri în vederea identificării celor mai bune soluții pentru a integra cât mai bine aceste produse și servicii, de a-i ajuta să navigheze prin această tehnologie emergentă și de a face ca experiența generală să fie mai bună pentru ei.

Dar, înainte de a pătrunde în adâncul a ceea ce vedem ca fiind viitorul IoT, este important să ne bazăm pe terminologie. Când vorbim despre IoT, este ușor să ne gândim la el ca la un produs sau un set de produse. Nu este vorba doar de un produs, ci de arhitectura din jurul unui produs, care utilizează senzori, conectivitate și alte instrumente pentru a obține valoare din datele din lumea din jurul nostru. Dacă o privim în acest fel, este mai ușor să înțelegem ansamblul ecosistemului. Cu această viziune de nivel superior, software-ul, aplicațiile și serviciile lucrează împreună, astfel încât hardware-ul să poată face și mai mult decât dacă ar opera independent.

Un exemplu elocvent al acestei evoluții este cel al termostatului Nest. Ideea termostatului Nest a fost lansată de foști ingineri de la Apple, care și-au dat seama că era nevoie de un termostat mai ușor de utilizat, conectat la internet și că progresele tehnologice aveau potențialul de a revoluționa casa inteligentă. Acum, pentru a explica complexitatea IoT, gândiți-vă la următorul aspect. Dezvoltarea inițială a prototipului hardware-ului Nest a durat doar câteva luni, în timp ce lansarea produsului final a durat peste 18 luni.

Vreau să vă spun acest lucru pentru a demonstra că, deși proiectarea hardware a unui produs poate fi relativ simplă, aplicația IoT este mult mai complicată. A reuși ca hardware-ul, în acest caz termostatul Nest, să “vorbească” cu software-ul și aplicația − cu alte cuvinte, lansarea unei tehnologii care schimbă regulile jocului în industrie − necesită timp, investiții și este incredibil de complexă. Chiar și în situația în care peste 40 de foști ingineri de la Google și Apple lucrează împreună, ca în cazul exemplului Nest, lansarea unui produs conectat reprezintă, totuși, o sarcină grea.

IoT-ul din zilele noastre și obstacole

Deși s-au înregistrat îmbunătățiri, concluzia este că proiectele IoT eșuează de cele mai multe ori, iar unii estimează rata de eșec la 75% sau chiar mai mult. Acesta rămâne extrem de complex și fragmentat. Soluțiile sunt adesea personalizate și dezvoltate pentru o aplicație specifică, ceea ce înseamnă că rezultatele muncii nu pot fi aplicate la proiecte viitoare. Există lacune în ceea ce privește educația inginerilor, problemele de securitate și cerințele complexe pot varia foarte mult în funcție de regiune.

Unele dintre cauzele frecvente care stau la baza acestei situații sunt:

  • Cumpărare vs. construcție – Multe companii se confruntă cu această dihotomie atunci când evaluează metodele prin care doresc să intre pe piață. Construirea (adică începerea unui proiect în jurul unui cip wireless) este costisitoare, cu proiectări, uneori nesfârșite ale PCB-ului, certificări, dezvoltare de software și multe altele. Achiziționarea unui dispozitiv gata fabricat este adesea lipsită de posibilitatea de personalizare, iar aspectele economice nu se adaptează la volumele mari de producție.
  • Limitări privind compatibilitatea – Tot mai mulți furnizori intră în această piață și, chiar dacă poate părea un lucru pozitiv, apare deseori o mai mare fragmentare. Este posibil ca noii operatori să nu se alinieze la standardele pe care piața le așteaptă sau de care are nevoie, să nu ofere flexibilitatea de a se schimba ceva în mijlocul dezvoltării sau să nu ofere compatibilitate cu alte servicii. Din ce în ce mai mult, furnizorii, aflați de ani de zile în jocul IoT, sunt achiziționați, absorbiți sau nu au rezistat.
  • Servicii de proiectare – Acestea pot fi costisitoare, existând o mulțime de necunoscute atunci când clienții aleg o astfel de cale. Apelarea la o companie de servicii de proiectare poate fi, adesea, ceea ce salvează un proiect și îl face viabil, reducând eșecurile de certificare și oferind o cale mai bună spre succes. Totuși, complexitatea unui dispozitiv conectat și a unui ecosistem este încă o inițiativă de anvergură. Aceste companii pot ajuta doar în măsura în care proiectele pot fi definite, deși multe dintre ele au experiența și succesul necesar pentru a ajuta în luarea multor decizii.
  • Mentalitatea de a repara mai târziu – Observăm clienți care lansează un dispozitiv sau o aplicație simplă, apelând la actualizări OTA (over the air) pentru a remedia erori sau pentru a rezolva limitări hardware, iar reviziile și altele urmând să fie făcute mai târziu. Acest lucru poate funcționa foarte bine pentru unii, dar cu siguranță nu este recomandat pentru cei care nu au experiență în lansarea unui produs bazat pe IoT. Exemplul anterior Nest este o referință excelentă în acest sens: peste 40 de ingineri cu multă experiență în acest domeniu au cheltuit peste 10 milioane de dolari pentru lansarea produsului lor. Hardware-ul și interfața cu utilizatorul (UI) erau excelente, iar software-ul era solid, dar tot avea nevoie de actualizări regulate OTA pentru a remedia erorile și a activa funcționalități hardware suplimentare pentru a susține cazuri de utilizare alternative.
  • Angajarea personalului adecvat – Există o mare varietate de domenii de expertiză care trebuie să fie stăpânite și, adesea, aceste competențe nu se regăsesc, în totalitate, într-o singură persoană. Este costisitor și durează mult să faceți angajările potrivite pentru a acoperi fiecare aspect. Toate acestea se adaugă la dificultatea de a dimensiona munca.
  • Diferențe regionale – Dacă o companie dorește un produs utilizat la nivel global, există diverse cerințe de reglementare, diferențe hardware fundamentale, cum ar fi frecvențele suportate și designul antenelor, precum și o multitudine de certificări necesare în America de Nord, Europa și Asia.

Ce se mai întâmplă în IoT?

În timp ce privim spre viitor și spre modul în care DigiKey își poate sprijini clienții, există o mulțime de inovații interesante în acest domeniu:

  • Da, încă mai vrem să vorbim despre 5G – Această evoluție vitală oferă “combustibilul” necesar pentru a susține cerințele ecosistemelor IoT ale viitorului. Noile specificații 3GPP oferă foaia de parcurs pentru 5G, cu versiunea 17 de la 3GPP care ne oferă 5G RedCap (echipamente de utilizator cu capabilități reduse), iar versiunea 18 inițiază evoluția “5G Advanced”, cu subiecte de lucru în jurul inteligenței artificiale și învățării automate, printre multe altele.
  • Matter – Pentru a îmbunătăți compatibilitatea și securitatea, Matter este un standard de conectivitate ‘open-source’ pentru dispozitive inteligente pentru locuințe și IoT. Acest lucru este extrem de util în abordarea multora dintre limitările pe care le-am menționat anterior.
  • Detectarea locației, precum Radar și UWB – Odată cu îmbunătățirea capabilităților de înaltă precizie, cu rază scurtă de acțiune ale senzorilor Radar și UWB, prețul a scăzut semnificativ. Ambele au aplicații masive și relevante și sunt folosite astăzi pentru orice, de la urmărirea respirației și a bătăilor inimii până la găsirea cheilor.
  • Consolidare – Deja au avut loc de-a lungul anului fuziuni și achiziții între principalii furnizori de soluții și mă aștept ca acest lucru să se accelereze în viitor.
  • Diversificare – Piața nu mai este deținută doar de “băieții mari”; au apărut furnizori mai mici, care au produs un impact destul de mare în ultima vreme, precum Espressif, Unisoc și Sequans, printre alții. Mulți furnizori au înregistrat câștiguri mari în ultimii trei ani de provocări în lanțul de aprovizionare, timp în care clienții căutau alternative la liderii tradiționali din acest spațiu.

O reinventare a sistemului IoT – IoT 2.0

Așa cum se întâmplă cu majoritatea inovațiilor, este nevoie de timp, de încercări, de a învăța din greșeli, precum și de echipe potrivite pentru a face progrese. Interesant este că asistăm la o evoluție a protocoalelor wireless, care oferă noi oportunități, dar și la o mișcare către o tehnologie mai consistentă, mai capabilă și mai simplificată.

IoT 2.0 a fost gândit pentru a reinventa ecosistemul care permite o arhitectură flexibilă și scalabilă pentru a face IoT-ul mai accesibil. IoT 2.0 elimină multe dintre obstacolele de început ale clienților. În această generație, elementele ar trebui să fie reutilizabile, mai modulare, să aibă o procesare cu costuri mai mici, elemente ‘open-source’ și servicii de operare orientate spre o proiectare și o implementare de succes.

Facilitatori IoT (IoT enablers)

IoTe înseamnă IoT enabler, iar la DigiKey, acesta este locul care poate avea cel mai mare impact asupra clienților noștri. Având o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu, aducem toate componentele IoT laolaltă pentru a face acest ecosistem mai accesibil pentru clienți. Știm, de asemenea, că această tehnologie continuă să evolueze rapid și ar putea arăta complet diferit peste doi-trei ani. Pe cât de repede se schimbă tehnologia, pe atât de repede continuă să se dezvolte arhitectura.

Vedem o mare oportunitate pentru DigiKey de a simplifica domeniile complexe și adesea descurajante, simplificând IoT și oferind clienților instrumente și resurse pentru a avea succes. Lucrăm intens pentru a identifica domeniile în care clienții noștri întâmpină obstacole și provocări inutile din cauza unor arhitecturi de sistem învechite, a integrării hardware-ului și serviciilor vechi și a dezvoltării complexe de software.

La DigiKey vom continua să oferim produse și servicii relevante, inclusiv soluții hardware, software, cloud și de conectivitate. Depunem mult efort pentru a aduce laolaltă tehnologii noi, inovatoare și relevante, care se integrează ușor pentru a permite clienților noștri să construiască, să dezvolte și să implementeze cu succes soluțiile lor. În timp ce ratele de eșecuri de proiectare sunt, din păcate, ridicate în industrie, momentul nu a fost niciodată mai bun pentru a începe propriul proiect de succes, care să schimbe jocul. Pentru a afla mai multe, vizitați: https://www.digikey.com/en/resources/iot-resource-center/overview.

AutorJosh Mickolio, Supplier business development manager, Wireless and IoT la DigiKey

DigiKey este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, oferind peste 14,9 milioane de componente de la peste 2.400 de producători de marcă de calitate.

S-ar putea să vă placă și