De zeci de ani, Windows și Office au fost alegerea software-ului pe majoritatea computerelor din întreaga lume. În ciuda acestui fapt, o altă divizie a Microsoft a crescut rapid în ultimii ani și va fi în curând responsabilă pentru jumătate din profitul operațional al companiei de tehnologie: platforma cloud Azure.
Dar v-ați înșela dacă ați crede că Microsoft joacă același rol de lider în domeniul cloud ca și în cel al sistemelor de operare și al programelor de birou. O companie fondată ca un retailer de cărți online în 1994 și-a extins, de asemenea, activitatea pentru a oferi Amazon Web Services (AWS), o platformă cloud și mai mare. Potrivit Statista, un important furnizor de date de piață și de consum, AWS este responsabil pentru aproximativ o treime din serviciile cloud, în timp ce Azure de la Microsoft reprezintă aproximativ o cincime. Google, specialistul în domeniul căutărilor pe internet, urmează pe locul al treilea cu GCP și deține o cotă de piață cu puțin peste 9%. Un alt jucător de pe piața soluțiilor cloud B2B este IBM, cu o cotă de piață de aproximativ 6%.
Dar ofertele de cloud nu sunt doar un fenomen american: Compania chineză Alibaba a înființat și ea o platformă. Cu toate acestea, din cauza temerilor legate de accesul guvernului chinez la date, compania are probleme în a câștiga încrederea utilizatorilor din Occident, iar cota sa de piață este încă redusă. La urma urmei, datele înseamnă noul aur, iar oamenii sunt oarecum reticenți în a-și transfera aurul către o persoană aflată sub controlul unui guvern în care conflictele de interese în ceea ce privește protecția datelor, creșterea economică, avantajul cunoașterii și conducerea sunt inevitabile.
Două abordări pentru o mai mare suveranitate a datelor
Acestea fiind spuse, furnizorii din SUA trebuie, de asemenea, să păstreze sau să redobândească suveranitatea în ceea ce privește datele și informațiile. Acest lucru nu este însă fezabil 100%, deoarece Azure, AWS, GCP și IBM Cloud oferă servicii unice pentru care există puține alternative. Totuși, pentru majoritatea sarcinilor de procesare a datelor, cum ar fi arhivarea datelor, utilizarea de VM (mașini virtuale), SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) sau utilizarea containerelor (de exemplu, Docker), companiile vor putea, în viitorul apropiat, să treacă la soluții care, din punct de vedere tehnic, oferă același nivel de securitate și chiar unul mai ridicat în ceea ce privește protecția datelor și influența politică: Gaia-X și Internet Computer Protocol (ICP).
Acestea se bazează pe concepte tehnice foarte diferite: Gaia-X se concentrează pe crearea de politici, standarde, identitate federată și gestionarea accesului, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu trebuie să se bazeze pe software sau hardware specific. În schimb, ICP este o rețea închisă care nu se bazează (!) pe protocoale anterioare, cum ar fi TCP/IP. Este mai degrabă o abordare software complet independentă, care are chiar propriul limbaj de programare. În ciuda acestui fapt, ambele inițiative au același obiectiv: să ofere un cadru independent de soluții și servicii bazat pe standarde internaționale și valori europene, care este disponibil tuturor furnizorilor. În plus, ambele abordări necesită o putere de procesare imensă.
Gaia-X conectează elementele prin intermediul unor interfețe și standarde deschise
Ca zeiță a pământului, Gaia este una dintre primele zeități din mitologia greacă. Ea este, de asemenea, omonimul proiectului pentru o infrastructură de date de înaltă performanță, competitivă, sigură și de încredere pentru Europa. Proiectul european se află încă la început: a fost prezentat publicului larg în cadrul Digital Summit 2019 de la Dortmund. Asociația europeană Gaia-X pentru date și cloud a fost înființată pentru prima dată în februarie 2021 și are sediul oficial la Bruxelles.
Intenția este de a utiliza Gaia-X pentru a interconecta diverse elemente prin intermediul unor interfețe și standarde deschise, pentru a lega datele și a crea o platformă de inovare. De exemplu, utilizează regulamentul IDSA (International Data Spaces Association), ceea ce înseamnă că beneficiarii nu trebuie să configureze de la zero toate conceptele de securitate pentru fiecare proiect nou.
Un exemplu de inovație bazată pe infrastructura Gaia-X este Catena-X, care a fost creată special pentru industria auto și lanțurile de aprovizionare ale acesteia. Catena-X este menită să permită schimbul complet automatizat și securizat de date legate de trafic, de la mașină-la-mașină și de la mașină-la-infrastructură, precum și de date legate de producție de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la furnizorul de semiconductori la furnizorul de vehicule. Alianța Catena-X Automotive a fost înființată în mai 2021. Potrivit lui Oliver Ganser, președinte al consiliului de administrație și șef al consorțiului Catena-X Automotive Network, planul este de a dezvolta concepte de date și de a se asigura că acestea devin obligatorii pentru industrie în doar trei ani.
Pe lângă Catena-X, este posibil ca în curând să se formeze diverse alte consorții dintr-o serie de industrii, care să se bazeze pe infrastructura Gaia-X și să specifice soluții blockchain similare pentru lanțurile lor valorice. Factorii determinanți în acest sens nu sunt doar noua legislație privind lanțul de aprovizionare și o amprentă de carbon detaliată de-a lungul întregului lanț valoric, ci și o mai bună trasabilitate a datelor de producție legale și tehnice ale etapelor individuale de finisare a produselor.
ICP mizează pe puterea de procesare distribuită
Internet Computer, sau Internet Computer Protocol (ICP), este promovat de Fundația Dfinity, cu sediul în Elveția.
ICP este o distribuție a sarcinilor de procesare a datelor bazată pe tehnologia blockchain. Aceasta înseamnă că datele nu sunt încredințate unei companii cloud, ci sunt distribuite în unități mici în cadrul unei rețele de parteneri, în funcție de capacitatea de calcul disponibilă. Atunci când procesează aceste contracte inteligente, operatorul serverului respectiv primește token-urile ICP corespunzătoare. Token-urile ICP reprezintă moneda digitală a acestei rețele de procesare a datelor; ele sunt tranzacționate pe o bursă de cripto-monede precum Bitcoin. Prin urmare, procesarea datelor din contractele inteligente este descentralizată și, de asemenea, complet criptată și anonimă. Dacă doriți să câștigați token-uri ICP și apoi să le schimbați în euro sau dolari pe o bursă criptografică, aveți nevoie de servere cât mai puternice pentru a procesa contractele inteligente.
În timp ce Internet Computer Project, cu protocolul său extrem de inovator − posibil disruptiv − precum și cu limbajul de programare corespunzător pentru aplicațiile clienților, există de mulți ani, tokenul ICP a devenit public abia în mai 2021. În Insights – Digital Assets: Beauty Is Not in the Eye of the Beholder (Frumusețea nu este în ochii privitorului), Goldman Sachs a declarat: “Recent, o platformă și mai ambițioasă bazată pe blockchain, Dfinity Internet Computer, propune înlocuirea internetului actual cu o nouă paradigmă în care toate datele și aplicațiile sunt găzduite într-o manieră coerentă. Aplicațiile descentralizate sunt deja lansate cu scopul de a înlocui platformele tehnologice centralizate, cum ar fi Facebook, Google și LinkedIn.” La doar două luni de la lansare, peste 500 de dezvoltatori au creat aplicații, cum ar fi DSCVR, o platformă descentralizată de agregare de conținut social similară cu Reddit, dar în care utilizatorii controlează nu doar conținutul, ci și platforma propriu-zisă. Fleek este un sistem descentralizat de găzduire web cu numeroase site-uri web implementate, în timp ce OpenChat oferă mesagerie descentralizată în timp real, bazată pe blockchain.
Modelul de afaceri Cloud 3.0
În ciuda tuturor diferențelor, cele două proiecte au și multe asemănări: doresc să ofere cele mai înalte niveluri de securitate, suveranitate a datelor și viteză. Ecosistemele lor sunt, încă, în curs de dezvoltare, dar scopul lor le face promițătoare în lupta împotriva suveranității centralizate a datelor aflate în mâinile a câtorva companii americane. De asemenea, ele oferă companiilor, care încă mai dispun de spațiu liber în centrele lor de date, o oportunitate de model de afaceri lucrativ. Mai ales că spațiul de stocare, capacitatea de calcul și serverele sunt la mare căutare pentru ambele modele de cloud.
Atunci când selectați și achiziționați servere sau componente de servere eficiente din punct de vedere energetic, merită cu siguranță să vă uitați mai atent la portofoliul unui distribuitor. Acesta oferă șansa de a compara mai mulți furnizori de produse în același cadru − și nu doar pe baza fișelor tehnice, ci și în ceea ce privește caracteristicile soft, dar esențiale, cum ar fi disponibilitatea pe termen lung, rata de reclamații, comportamentul de bunăvoință și foaia de parcurs.
Servere și componente de înaltă performanță
Rutronik oferă servere gata construite de la Advantech, Asus, Calmo, Kontron și Intel, precum și componente individuale pentru construirea de mainframe-uri personalizate pentru a juca un rol de înaltă performanță în rețelele GAIA-X sau Internet Computer Protocol. De exemplu, atunci când se generează o simulare 3D a unui accident de mașină și a impactului acestuia asupra ansamblurilor individuale, aveți nevoie de un server extrem de puternic din punct de vedere grafic. Pentru astfel de aplicații, Rutronik oferă servere barebone speciale și plăci grafice foarte puternice. Portofoliul include, de asemenea, carcase, ventilatoare, procesoare, plăci de bază, memorii și unități de stocare a datelor, precum și acceleratoare grafice și de inteligență artificială.
Blocurile Intel DCB (Data Center Blocks) pentru cloud (Figura 1) sunt precertificate și complet validate pentru a contribui la accelerarea și simplificarea tranziției către cloud. Clienții pot selecta dintr-o serie de servere preconfigurate sau pot personaliza un sistem pentru nevoile lor unice. Sistemul de servere Intel VRN2208WFAF84R, de exemplu, a fost proiectat pentru VMware Virtual SAN (Storage Area Network) și se bazează pe procesoarele scalabile Intel Xeon și pe placa de bază a sistemului de servere Intel R2208WF0ZSR. Acesta este disponibil în varianta standard cu 1 TB de memorie brută (384 GB de memorie RAM DDR4, 1 TB DCPMM) și 24 TB de stocare brută (dispozitiv de inițializare de 0,48 TB, nivel de cache (cache tier) de 1,5 TB, nivel de capacitate (capacity tier) de 24 TB).
Pentru a garanta o sursă de alimentare puternică pentru parcurile de servere și centrele de date, Rutronik oferă, de exemplu, soluția online UPS (Uninterruptible Power Supply) FSP EPOS (Figura 2). Aceasta include diverse modele între 10 kVA și 200 kVA cu tehnologie de conversie dublă reală. Puterea de ieșire fiabilă este asigurată de tehnologia DSP și de corecția activă a factorului de putere în toate fazele din modul de conversie a frecvenței de 50 Hz / 60 Hz. Funcția de redundanță a bateriei N+X reduce întreruperea alimentării și optimizează comportamentul de încărcare și utilizare a rețelelor de baterii. Gama de produse ușor de configurat din seria EPOS oferă utilizatorilor o mare flexibilitate atunci când vine vorba de satisfacerea cerințelor de putere în continuă creștere ale mediilor IT și de rețea.
FSP oferă, de asemenea, surse de alimentare, surse de alimentare redundante și UPS-uri pentru a se asigura că și consumatorii de energie mai mici pot fi alimentați eficace și eficient.
Spre deosebire de distribuitorii IT tradiționali, Rutronik are, de asemenea, mulți ani de experiență în segmentul embedded, adică în computere industriale sofisticate și robuste și cunoștințe aprofundate despre piața componentelor electronice. Datorită parteneriatelor strânse cu furnizorii de semiconductori, conectori sau LED-uri, de exemplu, experții Rutronik știu cât timp va rezista cipul convertor de tensiune de pe o placă de bază, câte cicluri de împerechere va supraviețui interfața M.2 sau de ce există adesea o diferență de zece ori între prețurile unor SSD-uri care oferă exact aceleași capacități și cum cipurile de control al SSD-ului asigură echilibrul perfect între securitatea datelor, longevitate și viteză. Astfel, companiile primesc o soluție fiabilă și de viitor.
Următoarea prăbușire este o chestiune de când, nu dacă
Acțiunile celor mai mari furnizori de cloud computing Microsoft, Amazon, IBM și Alphabet (Google) și-au revenit mai repede după cea mai recentă prăbușire bursieră decât au prezis majoritatea experților financiari. Este probabil ca expansiunea cloud-ului să fi jucat un rol în această evoluție − și a crescut mai mult ca oricând din cauza pandemiei COVID-19. Ce prăbușire se anunță? Un război economic, inclusiv un embargo comercial? Cabluri submarine deteriorate către destinații de peste mări? Sateliți prăbușiți? În orice caz, Europa și companiile europene ar fi bine să se concentreze (și) pe alternative pentru a-și reduce dependența de corporațiile americane.
Printre marile firme americane care domină clasamentul principalelor cifre de vânzări se numără nu numai serviciile bazate pe cloud, ci și furnizorii și distribuitorii de semiconductori − iar industria europeană este puternic dependentă de acestea. Pentru a redobândi mai multă suveranitate, unele țări europene investesc în dezvoltarea de microprocesoare și semiconductori avansați și au lansat inițiative precum ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) JTI (Joint Technology Initiative). Rutronik salută această inițiativă și, în calitate de companie activă la nivel internațional cu rădăcini europene, se angajează să consolideze companiile locale, promovând în același timp schimburile globale într-o manieră deschisă și cooperantă.
Autor:
Bernd Hantsche, Vice President Product Marketing Embedded & Wireless
Rutronik| https://www.rutronik.com