Analizoare de baterii şi acumulatori Seria FLUKE BT500

by donpedro

Complexitatea de testare redusă, fluxul de lucru simplificat şi interfaţa cu utilizatorul intuitivă oferă un nivel nou de uşurinţă de utilizare în domeniul testării bateriilor şi acumulatorilor.

Noua serie de analizoare de baterii Fluke BT500 (BT510, BT520, BT521) reprezintă instrumentele de testare ideale pentru întreţinerea, depanarea şi testarea performanţei bateriilor staţionare indivi­duale şi a grupurilor de baterii folosite în aplicaţii care utilizează backup atunci când salvează copii de rezervă. Interfaţa cu utilizatorul intuitivă, designul compact şi construcţia solidă asigură performanţe, rezultate ale testelor şi fiabili­tate optime. Analizoarele de baterii Fluke seria BT500 acoperă o gamă largă de funcţii de testare a bateriilor, de la teste de tensiune continuă şi de rezistenţă până la teste complete de stare folosind o testare automată a funcţiei în serie şi sistemul de măsurare cu infraroşu a temperaturii, precum şi sonda de testare integrată.
Analizoarele de baterii Fluke seria BT500 sunt create pentru efectuare de măsurători pe toate tipurile de baterii staţionare.

Analizoarele de baterii Fluke seria BT500 au fost proiectate pentru a răspunde recomandărilor IEEE pentru întreţinerea, depanarea şi testarea performanţei bateriilor staţionare individuale şi a grupurilor de baterii folosite în aplicaţii care utilizează baterii atunci când salvează copii de rezervă.

Facilităţi oferite de seria Fluke BT500
Măsurători principale: Rezistenţa, tensiunea c.c. şi c.a., intensitatea c.a. şi c.c., variaţia de tensiune ale bateriei, frecvenţa şi temperatura bateriei.
Mod de măsurare a secvenţei: Testare automată sau manuală a secvenţei bateriilor conectate în serie cu stocare automată a măsurătorilor, incluzând tensiunea, rezistenţa şi temperatura (cu sonda de testare inteligentă BTL21).
Înregistrare teste: Toate valorile măsurate sunt înregistrate automat în timpul testării şi pot fi examinate înainte de descărcare, pentru analiză în mişcare.
Interfaţă cu utilizatorul optimizată: Configurarea grafică rapidă şi ghidată asigură că efectuaţi capturi de date corecte de fiecare dată şi indiciile cu feedback vizual şi audio combinat, elimină erorile de operare în timpul măsurătorii.
Comparaţii cu valori prag: Configuraţi valori de referinţă şi praguri multiple pentru rezistenţă şi tensiune. Feedback cu rezultatele comparaţiei după fiecare măsurătoare prin intermediul indiciilor verbale. Analizoarele de baterii Fluke vă permit să definiţi rapid şi uşor pragurile de măsurare superior şi inferior sau intervalele de toleranţă. În timpul procesului de testare, valorile măsurate sunt comparate automat cu nivelurile predefinite de prag, producând o indicaţie de REUŞITĂ, EŞEC sau AVERTIZARE după fiecare măsurare. Pot fi memorate maximum 10 seturi de praguri, iar valorile pragurilor sunt determinate pe baza următoarelor criterii: scădere de tensiune (reuşită/eşec), valoare de referinţă rezistenţă (reuşită/avertizare/eşec).
Borne de testare ergonomice: Pinii de test robuşti cu doi poli coaxiali kelvin cu buton de SALVARE la distanţă, reduc timpul de testare şi cresc eficienţa.
Extensii sondă de testare: Sonde cu rază lungă pentru celule pe două randuri.
Sondă de testare inteligentă (BT520 şi BT521): Afişaj LCD integrat pe sondă, măsurare a temperaturii cu infraroşu (numai BT521), lanternă, feedback audio verbal. Setul preia automat măsurătorile de tensiune şi jurnalele de temperatură sau prin intermediul butonului de salvare integrat.
Analiză îmbunătăţită a datelor: Comparaţi rapid tendinţe, analizaţi rezultate şi creaţi rapoarte cu ajutorul software-ului de gestionare a bateriei.
Raportare uşoară: Generaţi rapoarte PDF pe software-ul PC cu grafice de analiză şi tabeluri de date sau trimiteţi formatul raportului prin e-mail cu un fişier CSV pe aplicaţia mobilă.
Comunicaţie wireless (BT521): Pentru descărcarea datelor şi afişarea la distanţă în timpul măsurătorilor. În timpul măsurării, Fluke BT521 oferă comunicaţie wireless pentru descărcarea datelor şi afişarea la distanţă prin aplicaţia Fluke Battery Analyzer pentru mobil. Cu ajutorul acestei aplicaţii puteţi să parcurgeţi profilul, să examinaţi datele obţinute prin secvenţa de test şi să trimiteţi prin e-mail datele obţinute prin secvenţa de test.
Durata de viață a bateriei: Baterie Litiu-Ion de 7.4V/3000mAh pentru o funcţionare continuă de peste 8 ore.
Port USB: Pentru o descărcare rapidă a datelor către software-ul pentru aplicaţia de analiză a datelor furnizate şi gestionarea raportului.
Cea mai mare tensiune de siguranţă din industrie: CAT III 600V, 1000V c.c. max. pentru măsurători sigure în jurul echipamentului de alimentare a bateriei.

Caracteristici principale pentru seria Fluke BT500
Tensiune baterie: măsoară tensiunea bateriei în timpul testelor de rezistenţă interne.
Tensiune descărcare: colectează tensiunea fiecărei baterii de mai multe ori la un interval definit de utilizator în timpul unui test de descărcare sau de sarcină. Utilizatorii pot calcula timpul necesar ca tensiunea unei baterii să scadă la tensiunea de întrerupere şi să utilizeze acest timp pentru a determina pierderea de capacitate a bateriei.
Testare tensiune de pulsaţie: permite utilizatorilor să testeze componente c.a. în circuite de încărcare c.c. Curentul alternativ rezidual la tensiunea rectificată din circuitele invertorului şi de încărcare c.c. este o cauză de bază a deteriorării bateriei.
Modurile Contor şi Secvenţial: modul Contor vă permite să citiţi şi să salvaţi o secvenţă de timp sau de măsurare în timpul unui test rapid sau al depanării. Utilizaţi modul Secvenţă pentru mai multe sisteme de alimentare şi serii de baterii. Înainte de a începe un set de măsurători, configuraţi un profil pentru gestionarea datelor şi generarea raportului.
Prag şi avertizare: configuraţi maximum 10 seturi de praguri şi primiţi o indicaţie Reuşită/Avertizare/Eşec după fiecare măsurare.
AutoHold: capturează măsurătorile care rămân stabile pentru 1 secundă şi apoi şterge măsurătoarea atunci când începe alta nouă.
AutoSave: salvează automat măsurătorile capturate cu AutoHold în memoria internă.
Software de gestionare a bateriei: pentru importul, stocarea, compararea, stabilirea tendinţelor şi cartografierea datelor şi afişarea informaţiilor
respective în rapoarte, într-un mod semnificativ.

Iată cum arată o histogramă a bateriilor legate în serie, cu prag definit de utilizator:

Software Fluke de gestionare a bateriei
Software-ul Fluke de gestionare a bateriei permite importul rapid şi uşor al datelor din analizorul de baterie la un PC.
Datele măsurate şi informaţiile profilului bateriei sunt stocate şi arhivate cu software-ul de gestionare şi pot fi utilizate pentru a compara rezultate, a comuta rezultatele între valori ale conductanţei şi rezistenţei şi a efectua analiza tendinţelor.
Rapoartele se generează uşor cu ajutorul datelor măsurate, profilului bateriei şi informaţiilor oferite de analiză:
Vizualizare rapidă măsurători salvate
Management profil
Histogramă a bateriilor conectate, cu prag definit de utilizator
Date privind tendinţa bateriilor de-a lungul timpului
Multiple etape ale descărcării în tensiune
Generare raport rapid
Upgrade de firmware analizor de baterii Fluke
Comutarea rezultatelor măsurătorii între conductanţă şi rezistenţă

Măsurători realizate de analizoarele din seria Fluke BT500:

Moduri de măsurare cu analizoarele din seria Fluke BT500:

Aplicaţii
Măsurarea tensiunii oscilante a bateriei: este tensiunea la care bateria este menţinută de sistemul de încărcare pentru a compensa descărcarea naturală a bateriilor conectate. Se recomandă să măsuraţi lunar tensiunea celulei individuale sau seria cu ajutorul unui multimetru digital performant (Fluke 289, de exemplu) sau a unui analizor de baterii precum cele din seria Fluke BT500.
Măsurarea curentului oscilant al bateriei: reprezintă curentul care circulă în timp ce bateria este menţinută la tensiunea oscilantă. Consultaţi specificaţiile producătorilor pentru valori aproximative ale curenţilor oscilanţi estimaţi. Utilizaţi un cleşte de curent continuu adecvat precum
Amprobe LH41A pentru a măsura lunar curentul oscilant estimat.
Măsurarea rezistenţei ohmice interne a bateriei: rezistenţa internă a bateriei este o caracteristică de bază a oricărei baterii, iar testarea acestui parametru este necesară pentru evaluarea stării bateriei. Utilizaţi un analizor de baterii precum cele din seria Fluke BT500 pentru a măsura trimestrial valorile ohmice individuale ale bateriilor. Stabiliţi valori de referinţă şi păstraţi în baza de date a fiecărei baterii, respectiv grup de acumulatori. Seria de analizoare de baterii Fluke BT500 este dotată cu software de gestionare a bateriei şi un generator de raport pentru a vă ajuta să întreţineţi baza de date.
Variaţie de curent c.a.: curent alternativ rezidual la tensiunea rectificată din circuitele invertorului şi de încărcare curent continuu
Test de descărcare a bateriei: bateria este conectată la o sarcină până când tensiunea bateriei scade sub o limită presetată definită.
Test de capacitate a bateriei: o descărcare a unei baterii la un curent constant sau o putere constantă la o tensiune specificată.
Evaluarea randamentului încărcătorului: Măsuraţi lunar tensiunea de ieşire a încărcătorului la terminalele de ieşire ale acestuia cu ajutorul unui multimetru digital sau a unui analizator de baterie precum analizoarele de baterii Fluke seria BT500. Observaţi curentul de ieşire afişat pe contorul de curent al încărcătorului sau utilizaţi un cleşte de curent c.c. adecvat, precum Amprobe LH41A. Măsuraţi lunar.

Indicatori cheie ai defecţiunii bateriei
Bateriile sănătoase trebuie să menţină o capacitate de peste 90% din valoarea nominală a producă­torului; cei mai mulţi producători recomandă înlocuirea bateriei, dacă aceasta scade sub 80%. Atunci când efectuaţi testări ale bateriei, urmăriţi aceşti indicatori de defecţiune:
Scăderea capacităţii cu peste 10% în comparaţie cu nivelul de referinţă sau cu măsurarea anterioară
O creştere cu 20% sau mai mult a rezistenţei în comparaţie cu nivelul de bază sau anterior
Temperaturi ridicate continuu, în comparaţie cu nivelul de bază şi cu specificaţiile producătorului
Degradarea stării plăcii

IEEE recomandă următorul program pentru testarea descărcării:
Un test de acceptare trebuie efectuat la fabrică sau la instalarea iniţială
Testarea periodică a descărcării la un interval de cel mult 25% din durata de viaţă estimată sau 2 ani, oricare este mai mică
Testarea anuală a descărcării, atunci când orice baterie ajunge la 85% din durata de funcţionare estimată sau a scăzut sub 10% din capacitate

Deoarece programarea testării descărcării la scală întreagă poate fi dificilă, întreţinerea periodică adecvată este extrem de importantă.
Prin funcţionarea bateriei conform cerinţelor de încărcare ale producătorului şi respectând recomandările IEEE pentru testarea bateriei, poate fi posibilă maximizarea duratei de viaţă a sistemului cu baterie.

ARC BRAȘOV SRL este partener autorizat în România, pentru detalii vă rugăm să ne contactați.

Autor: Ing. Gabriel Ghioca, Director Tehnic ARC Brașov
gabriel.ghioca@arc.ro

Tel: 0268 472577; 0268 – 477 777 | arc@arc.ro | www.arc.ro | blog.arc.ro

S-ar putea să vă placă și