Evenimentul a avut loc în sala Coandă a impresionantului edificiu care este Palatul Culturii din localitate. Discuțiile au avut ca tematică: “Parteneriatul de succes și noi perspective privind colaborarea dintre universitate și industrie”. La ele au fost prezenți reprezentanți ai companiei Continental precum și cadre didactice ale mediului academic din țară – responsabil cu formarea resursei umane implicată în activitățile companiei. Discuțiile au fost inițiate de Dr. Marian Petrescu, directorul locației Continental Iași, care a făcut o scurtă trecere în revistă a celor 10 ani ce au trecut de la momentul înființării locației. Startul a fost făcut cu 30 de angajați iar astăzi, după 10 ani, în Iași 1400 de persoane sunt direct responsabile cu activități de cercetare dezvoltare inovare (C&D&I) a unor module electronice destinate domeniului auto. Expoziția tehnică ce a urmat a inclus un show room în care erau prezente zeci de mașini de toate tipurile și toate clasele, mașini ce înglobau produse electronice concepute în locația Continental din Iași. De la mașini cu motoare termice la cele hibride sau electrice, de la berline la decapotabile, de la mașini de oraș la SUV-uri, toate aveau intr-o pondere mai mare sau mică părți electronice concepute acolo, în ”frumosul târg al Ieșilor”, inima Moldovei.
Următorul a luat cuvântul Dr. Christian von Albrichsfeld, Managerul General Continental România. Domnia sa a subliniat importanța locației ieșene pentru companie subliniind faptul că investiția realizată la Iași în intervalul de timp scurs de la înființare a reprezentat 38 milioane de euro, sumă considerabilă dacă avem în vedere faptul că ea este destinată doar activităților de C&D&I.
De altfel, compania Continental a investit pentru activitățile de la noi, în perioada 1999-2015 o sumă impresionantă. Ea se ridică la valoarea de 1,13 miliarde de euro! Iar pentru a obține o proiecție a viitorului dezvoltării electronicii, la noi în țară, doresc sa-l citez pe Dr. von Albrichsfeld: ”Colegii din Iași reușesc să combine cunoștințele tehnice cu creativitatea și să dezvolte proiecte complexe cum ar fi mașini hibride și automated driving. Iar tocmai aceste proiecte recomandă compania ca un angajator progresist și atractiv. În acest an, Continental va crește cu aproximativ 1000 de persoane în Romania. Investițiile, la nivel național, se ridică în acest an la aproximativ 160 milioane de euro”.
Cele menționate mai sus de Dr. von Albrichsfeld îmi permit să fac doar o singură remarcă. Resursa umană implicată în asigurarea performanțelor tehnice obținute a fost și este formată în mediul academic autohton, la Iași, la Cluj, Timișoara, București sau alte locații din țară. Este greu de presupus că succesul companiei în domeniul dezvoltării și fabricării de produse electronice performante pentru domeniul auto putea fi asigurat fără contribuția majoră a mediului academic din țară implicat în formarea viitorilor ingineri de electronică. Menționez cele de mai sus doar pentru sublinierea posibilităților existente în țara noastră privind formarea de profesioniști ai domeniului de electronică care-și pot dovedi din plin competitivitatea lor pe piața muncii! De altfel, domeniul industriei electronice ar trebui perceput, de către tinerii ce-și caută un drum pentru profesia lor, ca un domeniu de mare perspectivă atât în țară cât și oriunde în lume.
În partea a doua a discuțiilor, dr. Petrescu a invitat pentru alocuțiuni pe reprezentanți, ai mediului academic, implicați în formarea resursei umane ce este prezentă și la locația din Iași.
Festivitatea a continuat cu vizitarea Expoziției Tehnice. Aparent un adevărat show room automobilistic, dar de fapt expoziția a reprezentat un mod concret care evidenția contribuția, celor din locația ieșeană, la multitudinea de produse electronice existente într-un automobil. Impresionant!
Evenimentul la care am asistat mi-a întărit din nou convingerea ca în țara noastră industria electronică performantă este din ce în ce mai prezentă atât prin susținute activități de C&D&I cât și prin cele de fabricație efectivă. Și această industrie este distribuită în toată țara, de la vest la est și de la nord la sud și lucru important, ea este într-o permanentă evoluție. Încet dar sigur! Iar faptul că ea reprezintă generarea de produse cu valoare adăugată mare, reprezintă o garanție a evoluției pozitive a nivelului nostru de bunăstare, atât particulară, a fiecărui individ, participant în cadrul acestei industrii, cât și generală, a societății în care ne desfășurăm traiul.
Prof. Dr. Ing. Paul Mugur Svasta
paul.svasta@cetti.ro