Aplicaţii de detecţie şi măsurare în industria electronică.
Detecţia fiabilă a plăcilor electronice de cablaj imprimat.
Doi senzori într-o singură carcasă conectaţi direct la o unitate logică de evaluare: aceasta este soluţia pentru o detecţie îmbunătăţită a plăcilor electronice de cablaj imprimat prevăzute cu găuri sau interspaţii şi atunci când sunt transportate în zona de asamblare pe o bandă conveioare. Senzorul fotoelectric de proximitate WTB4-3 foloseşte două spoturi luminoase sub formă de linie pentru a îndeplini sarcina detecţiei plăcilor. Folosirea acestui senzor reduce intervalele de timp necesare intervenţiei pe linia de producţie a operatorilor. În final productivitatea este crescută, plăcile de cablaj imprimat fiind “livrate” zonei de integrare în produsele electronice cu mai puţine defecte mecanice.
Detecţia prezenţei la lipirea firelor electrice.
În cazul unui sistem de lipire automată a firelor electrice în zone prestabilite de pe placa de cablaj imprimat, temperaturile din imediata proximitate a capului de lipire sunt ridicate şi pot afecta eventualele soluţii clasice de detecţie, făcând din senzorii cu fibră optică soluţia ideală de detecţie pentru această aplicaţie. Cu timpul de răspuns de 16 us, senzorul WLL180T împreună cu fibra optică LL3-TH asigură detecţia marginală a plăcilor şi a firelor electrice. Graifărele sistemului mişcă sertarul sistemului de lipire la viteze foarte mari, precizia necesară fiind maximă posibilă pe care o poate oferi o soluţie de detecţie optică.
Poziţionarea flexibilă a pistoanelor cilindrilor pneumatici.
Procesele pick-and-place implică procesarea şi manipularea unor componente foarte subţiri. Cu o rezoluţie de 0,05mm şi repetabilitate excelentă, senzorul magnetic pentru cilindri pneumatici MPS operează fiabil, este eficient ca şi cost şi oferă flexibilitate maximă. Prin simpla operare a unui buton dedicat de învăţare, punctele de pornire şi de oprire a măsurării pot fi setate imediat. Timpul de răspuns de 1ms oferă obţinerea unor cicluri de timp de funcţionare semnificative.
Poziţionarea benzii de transport.
Encoderul incremental DFS60 ajustează poziţionarea unei benzi de transport prin asigurarea sincronizării ambelor semnale emise de către acesta. Gama bogată de interfeţe electrice şi mecanice permite integrarea encoderului în funcţie de condiţiile de instalare specifice. Posibilitatea programării encoderului oferă flexibilitate în a furniza informaţii sistemului de control de care acesta are nevoie pentru buna poziţionare a benzii.
Aplicaţii de securitate industrială în industria electronică.
Securitate asigurată cu o cameră dedicată.
Manipularea roboţilor la viteze mari; în trecut era necesară protejarea personalului prin încapsulări de mari dimensiuni pentru a preveni accidentările. Prin intermediul camerei v300 Work Station, securitatea operatorului este menţinută chiar şi în cazul folosirii unor încapsulări nu aşa de mari ca înainte. Acest lucru simplifică în mod semnificativ încărcarea materialelor şi munca de mentenanţă. Folosind doar o cameră şi o bandă reflectorizantă, V300 Work Station Extended oferă opţiuni flexibile în termeni de design şi de stabilire a unor zone de acces securizat.
Securitate până la cel mai mic detaliu.
Produsele electronice miniaturale au nevoie de sisteme de detecţie care să fie în egală măsură reduse ca dimensiuni. Cortinele optice de securitate din seria miniTwin are dimensiuni reduse, fiind soluţia perfectă pentru astfel de aplicaţii. Emiţătorul şi receptorul sunt dispuse în aceeaşi carcasă, redu-cându-se astfel numărul de componente, şi sunt dotate cu LED-uri încorporate de aliniere, instalare şi configurare. Conectate cu controllerul de securitate FlexiSoft, barierele oferă o soluţie de securitate industrială completă.
Monitorizarea porţilor de acces securizat.
Orice poartă care are rol de protecţie la accidentare poate fi monitorizată prin intermediul comutatoarelor de securitate non-contact RE1 sau RE2. Împreună cu controllerul de securitate FlexiSoft, aceste comutatoare asigură că maşina nu poate porni atunci când oricare dintre porţi este deschisă şi că o maşină care deja funcţionează se opreşte de fiecare dată când o poartă se deschide. Sunt disponibile diverse designuri şi tipuri de contacte, în funcţie de aplicaţia de securitate care se doreşte a fi utilizată. Toleranţele ridicate pentru dezalinierea porţilor creşte durata de producţie a maşinilor protejate.
Securitate industrială pentru oameni şi pentru utilaje.
Pentru anumite tipuri de maşini de asamblare operatorii trebuie să intervină pentru a introduce diverse piese electronice necesare în procesul de producţie sau să corecteze o eroare sau o problemă. O soluţie de securitate, aşa cum este cortina optică de securitate miniTwin, detectează pătrunderea în zona protejată şi robotul sau greifărul sunt forţate să se oprească sau să încetinească la momentul exact al detecţiei. În mod obişnuit, maşinile individuale sunt conectate între ele, sincronizarea realizându-se centralizat.
Controllerul de securitate FlexiSoft poate monitoriza fiecare unealtă în mod independent, permiţând maşinilor adiacente să îşi continue funcţionarea.
Semnalele de securitate de la maşinile individuale pot fi conectate folosind conceptul modular la seriei Flexi şi cascadate sau diagnosticate prin intermediul unei cascade de tip FlexLoop.
Monitorizare şi inspecție.
Inspecție, poziţionare şi măsurare.
Atunci când părţi sau componente electronice cu semiconductori sunt livrate în tăvi pentru procesare ulterioară pe role conveioare, eventualele dezalinieri ce pot apărea pot conduce la produse defecte şi în consecinţă la costuri mai ridicate. Ca o soluţie simplă şi singulară, senzorul vision Inspector i40 este mult mai eficient decât soluţiile convenţionale şi mai complexe în vederea procesării de imagine 2D. Este disponibilă o întreagă familie de produse pentru a inspecta, a poziţiona şi a măsura diverse dimensiuni.
Inspecţie finală cu cameră 3D.
Pe durata inspecţiei finale a plăcilor de cablaj imprimat, camera inteligentă IVC-3D se asigură că până şi cele mai mici piese sunt montate corect pe plăci.
De exemplu, poate fi verificată prezenţa garniturilor şi şuruburile carcaselor pot fi măsurate dacă sunt corect înşurubate.
Erorile sunt indicate în timp real.
Clientul are beneficiul folosirii unei camere inteligente 3D ce funcţionează integrat şi independent, fiind pre-calibrată şi oferind conectivitate Ethernet/IP cu sistemele de control.
Inspecţia componentelor şi a straturilor.
Cu ajutorul dimensiunilor sale foarte reduse şi a greutăţii mici, senzorul de distanţă OD Mini deschide noi oportunităţi de aplicaţii.
Montat pe un braţ al unui robot sau al unui portal XY, senzorul măsoară distanţe de până la 250mm la rezoluţii din domeniul micronilor. Senzorul poate detecta componentele electronice lipsă sau poate măsura grosimea substraturilor plăcilor de cablaj imprimat. Un sistem de operare uşor de folosit şi afişajul încorporat sunt dotări care permit integrarea rapidă şi eficientă.
Măsurarea planeităţii sau grosimii sticlei.
Multe companii folosesc doi senzori de distanţă de înaltă rezoluţie pentru a măsura grosimea suprafeţelor transparente. Acest principiu pune problema calibrării celor doi senzori pentru a obţine date precise. Senzorul de distanţă OD Precision are nevoie doar de un cap de citire pentru a face faţă acestei provocări. Până la trei capete de detecţie pot fi conectate în mod independent la unitatea de evaluare şi control pentru sarcini adiţionale precum măsurarea planeităţii suprafeţei de sticlă.
Identificare
Tehnologie avansată de identificare.
LECTOR620 este folosit pentru identificarea fiabilă a codurilor matriceale 2D marcate direct pe plăcile de cablaj imprimat.
Algoritmii de identificare inteligentă permit citirea chiar şi a codurilor tipărite cu contrast scăzut şi / sau deteriorate.
Funcţia eficientă de auto-configurare asigură instalarea rapidă şi uşoară. Pentru integrarea într-un sistem automatizat, LECTOR oferă posibilitatea folosirii următoarelor tipuri de interfeţe: Ethernet TCP/IP, PROFInet, Ethernet/IP, serială şi CAN.
Identificarea obiectelor.
Când vine vorba de identificarea codurilor clasice de bare (1D), cititorul CLV620 oferă viteze foarte bune de citire prin intermediul tehnologiei de reconstrucţie a codurilor Smart620, chiar şi pentru coduri tipărite incorect.
Butoanele integrate, afişajul indicator cu LED-uri şi funcţia de auto-configurare permit integrarea şi configurarea imediată. Scannerul oferă interfeţele industriale clasice precum Ethernet, serial sau CAN, interfaţa de extensie disponibilă oferind soluţii pentru nevoile speciale ale clienţilor din industria electronică.
Soluţii mobile de identificare.
Cititoarele portabile de coduri de bare îşi arată puterea pe durata încărcării sistemelor de alimentare cu componente electronice.
Algoritmii de reconstrucţie a codurilor reduc intrările manuale, viteza de identificare a acestora fiind de 500 de scanări pe secundă. Feedback-ul “citire conformă” este intuitiv, sub forma vibraţiilor, a unui sunet sau a LED-ului dedicat.
O carcasă rigidă rezistă la eforturi mecanice semnificative. Cititoarele din seria IDM sunt disponibile cu interfeţe Bluetooth sau Wi-Fi şi au interfeţe PS/2, USB sau RS-232.
Identificarea sertarelor cu piese electronice.
Tehnologia RFID oferă multiple beneficii în zona urmăririi pieselor electronice prin folosirea diferitelor tipuri de transpondere. Informaţiile despre produse şi comenzile personalizate ale transponderelor pot fi ambele citite şi scrise de către interogatorul cu antenă inclusă RFH620 la frecvenţa 13,56 MHz. În plus, interogatorul oferă şi o gamă largă de funcţii de diagnoză.
■
de Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl (www.compec.ro)