Olimex Ltd are cunoștințe vaste în design-ul cu circuite analogice și microcontrolere digitale și oferă programatoare și emulatoare pentru ARM, AVR, MSP430, MAXQ și microcontrolere PIC.
Olimex este recunoscut și aprobat ca Hardware Developer de Texas Istruments Inc., Maxim-Dallas Inc, Atmel Inc, Philips Semiconductors Inc., ST Microelectronics Inc, IAR Systems AB, Cirrus Logic Inc., OKI Semiconductor Inc, energie Micro Inc, Microchip Inc și are peste 30.000 de clienți care folosesc în mod regulat serviciile pentru dezvoltarea de plăci electronice și prototipuri. Capacitățile Olimex de proiectare sunt susținute de propria facilitate de producție PCB prototip și montaj.
În România, toate produsele din gama Olimex se pot achiziționa prin Comet Electronics, timpul de livrare pentru produsele din stocul Olimex fiind de 4-5 zile lucrătoare.
Plăcile de tip “Open Source” – OlinuXino
OlinuXino este o placă cu un software și un hardware de tip Open Source având implementat Linux la nivel industrial, cu GPIOs capabil să funcționeze la în plaja de temperatură -25 … +85°C.
De multe ori, pasionații de plăci de dezvoltare compară OlinuXino cu Raspberry Pi și BeagleBone, așa că vă prezentăm mai jos principalele diferențe:
Deși proiectele sunt similare, există diferite implementări:
OlinuXino este complet deschis ca sursă hardware și software, ceea ce înseamnă că aveți acces la toate fișierele CAD și surse și le puteți reutiliza pentru propriile proiecte personale sau comerciale. Nu există restricții de fabricație și de vânzare a acestor plăci pentru uz propriu sau revânzare.
OlinuXino folosește un microcontroler iMX233 disponibil pe scară largă și cu costuri mici. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii pot modifica propriile plăci și să le fabrice cât mai ieftin având în vedere că procesorul în capsula TQFP este ușor de asamblat de către orice amator.
Ce de la Raspberry Pi, nu au lansat fișiere CAD și nici scheme complete; folosesc procesoare de la Broadcom, care nu sunt disponibile pentru vânzare în cantități mici și folosesc o capsulă BGA, care necesită o asamblare profesională. În timp ce Raspberry Pi este proiectat pentru a fi un gadget de casă, OlinuXino poate lucra într-un mediu industrial în gama de temperaturi -25 … +85°C, este imun la zgomot EMC și poate fi proiectat la costuri minime.
BeagleBone are fișierele CAD hardware deschise, iar utilizarea unui procesor BGA și a unei plăci foarte complexe face produsul greu de fabricat în cantități mici.
Posibile aplicații ale plăcilor OlinuXino:
• Controller pentru imprimante 3D
În prezent, toate imprimantele 3D folosesc un PC / laptop conectat la un driver stepper Arduino, iar placa OlinuXino poate îndeplini această sarcină fără probleme.
• Automatizarea caselor
Conectarea unui modul GSM sau a unor senzori Zigbee se face ușor cu conectorul UEXT existent. OLinuXino are port Ethernet 100Mbit, dar sunt disponibile multe accesorii low-cost, de exemplu module WIFI USB cu drivere Linux, cum ar fi RTL8192 care permite OLinuXino să se conecteze la internet wireless și să controleze relee și senzori fără a fi nevoie de cabluri. Având un modul mic linux cu GPIO disponibile, OLinuXino poate fi incorporat și în alte produse. Plăcile BeagleBone nu se pot folosi în proiecte comerciale, în timp ce nu există restricții cu OLinuXino.
Plăcile OLinuXino folosesc procesoare A10, A10S, A13 și A20.
A13-OLinuXino este un procesor Cortex A8, care poate adresa până la 512 MB RAM și poate rula la 1GHz. Capsula aleasă de Olimex este TQFP – cea mai prietenoasă pentru utilizatorii amatori (de fapt, este primul și singurul Cortex A8-în pachetul TQFP). Deci, proiectarea A13-OLinuXino a fost un pas logic.
A13-OLinuXino are 512MB RAM, 4 porturi USB (unul destinat WIFI), un port USB OTG, intrare și ieșire audio, SD card, VGA, 72 GPIOs, conector de ieșire LCD.
A10-OLinuXino este fratele mai mare al A13 și este, de asemenea, un Cortex A8 cu funcționare la 1GHz (vânzătorii de tablete scriu că procesorul funcționează la 1.2 sau 1.5GHz, dar acest lucru este de fapt un overclocking. Același lucru este posibil, dar nu este recomandat pentru operațiunile normale). Se poate adresa până la 2GB de RAM, și în plus față de A13, dispune de SATA, HDMI, VGA și ieșiri video compozit plus mult mai multe interfețe GPIO decât există în pachetul BGA442.
A10-OLinuXino are aceeași bază ca A13, dar include mai multe GPIOs, 1GB RAM, HDMI, SATA și 100Mbit Ethernet.
A20-OLinuXino este un procesor dual core Cortex-A7, care este aproape pin la pin compatibil cu A10, astfel încât placa cu procesor A10 poate lucra și cu procesor A20.
Principalele caracteristici ale plăcii A10-OLinuXino-LIME:
• Procesor Allwinner A10 Cortex-A8 la 1GHz și Mali 400 GPU
• Memorie 512MB DDR3 RAM
• Conector SATA cu jack de alimentare 5V SATA
• Capabil de redare video HD (720p)
• Conector HDMI
• 2 × USB de mare viteză cu control al puterii și limitator de curent
• USB-OTG cu control al puterii și limitator de curent
• 100MBit native Ethernet
• Conector pentru acumulator LiPo cu capabilități de reîncărcare
• Șir de pini pentru LCD (pas de 0.05”)
• 160 GPIO pe patru șiruri de pini GPIO (pas de 0.05”)
• Conector pentru card MicroSD
• Conector DEBUG-UART pentru debuging cu cablul USB-SERIAL-CABLE-F
• GPIO LED
• LED de stare al acumulatorului
• LED de indicare a alimentarii
• 2KB EEPROM pentru stocarea adreselor MAC și altele
• 3 BUTOANE cu funcționalitate ANDROID plus buton de RESET
• 4 găuri pentru montare
• Tensiune de alimentare 5V cu imunitate la zgomot
• Dimensiuni PCB: 84 × 60 mm
Pentru plăcile OLinuXino este disponibilă o gamă largă de accesorii care facilitează includerea plăcii în orice aplicație:
Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:
Ing. Ciprian Varga
Director Tehnic
Comet Electronics
Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2
Tel.: 021 243 2090
Fax: 021 243 4090
www.comet.srl.ro
office@comet.srl.ro