Serviciile medicale în acţiune prin IoT

by donpedro

Modul în care Internetul Lucrurilor revoluţionează serviciile medicale

Toată lumea implicată în tehnologie vorbește despre Internetul Lucrurilor (IoT) și despre schimbările uimitoare pe care acesta le aduce. Imaginați-vă, că în curând vom trăi într-o lume formată din IP-uri, cum ar fi: dispozitive de iluminat adresabile, cafetiere, frigidere, apometre, contoare de parcare, iar lista poate continua. Acestea sunt aplicațiile la care cei mai mulți oameni se gândesc atunci când aud de Internetul Lucrurilor. Cu siguranţă toate aceste aplicații ale IoT vor face viața mai ușoară. De asemenea, prin intermediul acestora va crește și durata de viață, se vor reduce costurile de asistență medicală, și se va oferi un nivel îmbunătățit de îngrijire a pacienţilor.

de David Niewolny, Business Development Manager la Freescale, Segment medical

Deja Internetul Lucrurilor îmbunătățește accesul la serviciile de îngrijire medicală, crește calitatea acestora și reduce costurile. Internetului Lucrurilor are un potențial imens pe termen lung avînd o contribuţie importantă la rezultatele pozitive înre­gistrate în cadrul serviciilor de sănătate și, de asemenea, deja joacă un rol important într-o gamă largă de aplicații pentru gestionarea bolilor croni­ce pe de o parte, dar și pentru prevenirea acestora, pe de altă parte. Abilitatea IoT de a îmbunătăți tratamentul clinic și de a monitoriza de la distanță diverse populații, este oferită prin tehnologii încorporate, cum ar fi senzori, microcontrolere, microprocesoare și gateway-uri de date conectate la Cloud.

Îngrijirea clinică utilizează IoT

Unul dintre punctele forte al IoT este capacitatea sa de a monitoriza neinvaziv pacienții spitalizați, a căror stare fiziologică necesită o atenție deosebită. În acest scenariu de aplicații, senzorii colectează informații fiziologice complete și utilizează portaluri (gateways) și norul de informații (Cloud) pentru a analiza și a stoca informațiile, trimițându-le apoi prin wireless către personalul care se ocupă de îngrijirea pacienţilor, pentru o analiză supli­mentară și pentru revizuire. Această abordare de monitorizare inteligentă înlocuiește supravegherea de către un personal profesionist, dar intermitent, cu un flux continuu și automatizat de informații lipsite de erori și fără necesitatea de a se angaja în mod activ cu pacienții.
Un exemplu de acest tip de sistem este Masimo Radical-7®, un monitor de sănătate pentru medii clinice, care colectează date de la pacienți și le transmite sub forma unor afișări sau notificări. Rezultatele oferă o imagine completă şi detaliată a stării pacientului, utilă medicilor din clinicile pentru examinare, oriunde s-ar afla aceștia. Monitorul încorporează tehnologie Freescale sub forma unui procesor de aplicații i.MX având capabilități grafice îmbunătățite, care permit o înaltă rezoluție pentru prezentarea pe ecran a informațiilor, precum și o interfață de utilizator pe bază de atingere, care facilitează tehnologia.

Legătură la distanţă – îngrijire la distanţă

Există peste tot în lume oameni a căror sănătate este precară, deoarece aceștia nu au acces la o monitorizare eficientă a stării lor de sănătate. Soluții simple, dar puternice conectate wireless prin IoT fac acum posibilă monitorizarea acestor pacienți oriunde s-ar afla. Aceste soluții pot cuprinde în siguranță datele privind sănătatea pacienților, printr-o varietate de senzori, pot aplica algoritmi complecși pentru a analiza datele care apoi sunt alocate printr-o conexiune wireless la profesioniștii din domeniul medical.
Avantajele acestui tip de monitorizare sunt că pacienții cu boli cronice pot fi scutiţi de complicații datorită depistării precoce.
De exemplu, pacienții care suferă de boli cardiovasculare și care sunt tratați cu digitalis, ar putea fi monitorizați non-stop pentru a preveni intoxicația cu aceste medicamente.
Un exemplu de tehnologie care permite monitori­zarea de la distanță este platforma de referință Freescale Home Health Hub, construită pe teh­no­logia Freescale i.MX de procesare de aplicații (Freescale i.MX applications processing technology). Hub-ul integrează bine capabilități cheie – cum ar fi conectivitate wireless și putere de management – de la poarta de acces telehealth, care să permită colectarea și schimbul de informații fiziologice. Hub-ul acumulează datele pacientului de la o varietate de senzori și le stochează în Cloud, în siguranță, unde pot fi accesate de cei implicați în îngrijirea pacientului.

Intervenţie timpurie

Oameni sănătoși și activi, pot, de asemenea, bene­ficia de controlul prin IoT – monitorizând activitățile lor de zi cu zi și bunăstarea acestora.
În timp ce un senior care locuieşte singur, de exem­plu, ar putea dori să aibă un dispozitiv de monitori­zare care poate detecta o cădere sau o altă întrerupere în activitatea de zi cu zi și să o raporteze la serviciul de urgență sau la alţi membri ai familiei, un atlet activ precum un excursionist sau un motociclist ar putea beneficia de o astfel de o soluție la orice vârstă, mai ales dacă sunt disponibile ca dispozitive inteligente “purtabile” conectate la internet.
Tehnologia Freescale a fost inclusă în unele soluții de acest tip. Soluția de monitorizare zilnică Sonamba (Sonamba daily monitoring solution) care vizează populația vârstnică, foloseşte senzori plasați strategic pentru a monitoriza activitățile zilnice și raportează anomalii la furnizorii de servicii medicale sau la membrii familiei prin intermediul telefonului mobil.
Freescale oferă aplicații de procesare și conectivitate wireless bazată pe ZigBee® (ZigBee®-based wireless connectivity) pentru dispozitive Sonamba. Tehnologia Freescale este, de asemenea, încorpo­rată în portalul de urmărire mobilă a sănătății personale Numera Libris (Numera Libris mobile personal health gateway) care este proiectat pentru a detecta căderi și a oferi posibilitatea de a gestiona sănătatea cuiva acasă sau în deplasare.

Tehnologia care face să se întâmple

Utilizarea cu succes a IoT se bazează pe mai multe tehnologii generice:

• Senzori inteligenți care combină un senzor și un microcontroler și fac posibilă valorificarea puterii IoT pentru asistență medicală prin măsurarea cu precizie, monitorizarea și analizarea unei varietăți de indicatori ai stării de sănătate.
• Portaluri care reprezintă hub-uri de informare ce colectează date de la senzor, analizează și apoi comunică la Cloud prin tehnologii de rețea cu arie largă (WAN). Portalurile pot fi proiectate pentru setări clinice sau setări de acasă.
• Rețeaua wireless elimină limitările fizice din rețele impuse de soluțiile tradiționale cu fir, precum Ethernet și USB.

Pentru a afla mai multe despre modul în care IoT schimbă asistența medicală și despre tehnologiile care îi stau la bază puteți citi: “How the Internet of Things is Revolutionizing Healthcare” ■

www.freescale.ro
Freescale Semiconductor România S.R.L.

București
Tel: 021 3052 400
officero@freescale.com
www.freescale.ro

S-ar putea să vă placă și