SISTEME COMUNITARE PENTRU TELEVIZIUNE DTH

by donpedro

Iată minunea s-a întâmplat, am intrat în rândul oamenilor şi cu transmisiile TV prin satelit. Dacă până acum 6 luni DTH-ul în România era doar o himeră şi îi pizmuiam pe albanezi acum minunea s-a produs. Ca orice lucru cu specific românesc, să fie mai cu moţ ca la alţii, avem deja trei operatori de televiziune prin satelit şi cât de curând va mai apare şi al patrulea. Să te ţii, vom fi campioni mondiali la număr de operatori DTH pe cap de locuitor. Şi nu vor să ne primească în Europa. Păi suntem mai tari ca Europa.
Lăsând gluma la o parte, să vorbim şi despre lucruri serioase.
Deci cine sunt cei trei care au atacat această piaţă:
– Digi TV este copilul de suflet al grupului RCS-RDS care are vechi ştate în domeniul CATV, internet, telefonie. Aceasta oferă un număr de 54 programe TV şi 4 programe de radio împărţite în patru pachete distincte având abonamentul lunar între 5,95 şi 8,20 USD fără TVA. Costul echipamentului de recepţie este 15 USD pentru antena cu LNB şi 80 USD pentru decodor. Un avantaj al abonatului este că poate închiria decodorul cu suma de 1 USD lunar ceea ce înseamnă că plăteşte aparatul în aproximativ 8 ani, iar durata de viaţă a acestuia nu depăşeşte 2-3 ani. Din punct de vedere al ofertei este cea mai avantajoasă ca preţ şi ca număr de programe oferite. Şi din cauza preţului foarte bun au şi cel mai mare număr de abonaţi până acum. Dar dacă este să ne referim şi la partea mai puţin plăcută, recepţia este permanent întreruptă în cazul condiţiilor meteo nefavorabile. Aceasta din cauza utilizării unui spot de emisie al satelitului care nu are o acoperire prea bună în România, iar receptorul se blochează permanet fiind necesară resetarea lui.
– Focus Sat o firmă înfiinţată de câţiva entuziaşti cu experienţă în domeniul transmisiilor prin satelit după care a urmat asocierea cu un jucător de primă mărime în piaţa CATV şi DTH din Europa şi anume compania UPC. Aceasta oferă momentan un număr de 32 programe TV, 3 programe radio şi 10 programe radio tematice împărţite în patru pachete distincte având abonamentul lunar între 19 şi 76 RON. Până în noiembrie vizionarea este gratuită, iar numărul de programe am fost asiguraţi că va creşte. Costul echipamentului este 990 RON pentru echipament complet inclusiv instalarea şi 818,50 RON doar pentru decodor. Este adevărat, costul echipamentului este mare în comparaţie cu concurenţa dar dacă este să vedem şi partea bună a lucrurilor trebuie să recunoaştem că decodorul funcţionează foarte stabil având şi flexibilitate în vederea recepţionării altor programe de tip FTA de pe diverşi sateliţi.
– Max TV formată dintr-un grup de firme operatori CATV care oferă un pachet de 26 programe TV având abonamentul de bază 22 RON şi suplimentar 10 RON pentru două programe. Max TV are o filozofie diferită în sensul că oferă doar cardul de decodare utilizatorul putând alege echipamentul de recepţie. Taxa de activare a cardului este de 50 RON.
Este evidentă deplasarea dinspre CATV spre DTH în momentul în care costurile în cazul operatorilor de cablu cresc constant în anii care urmează lucru care se observă deja în abonamentele pe care le plătim. În discuţiile pe care le aveam prin anul 2000 cu diverşi manageri de societăţi de cablu din mediul rural şi le povesteam că reţelele mici de cablu vor fi istorie într-un viitor nu prea îndepărtat se uitau cu ochi miraţi la mine. Nu făceam decât să le explic cum este treaba pe la alţii mai mari care au inventat apa caldă cu o sută de ani mai devreme. Că nu se poate să faci reţea CATV cu cablu suspendat pe stâlpii de iluminat pe zeci de kilometri şi să mai ai şi pretenţia să spui că transmisia ta este impecabilă mi se părea cam mult. Deci va urma perioada în care se vor tăia cablurile şi se vor instala la greu antene pe acoperişul caselor. Să nu dea Dumnezeu să urmeze să demontăm antenele de satelit şi să le înlocuim cu antene pentru televiziune digitală terestră lucru care se cam întâmplă acum în Italia. Păi 2012 nu este departe.
Dar m-am luat cu vorba şi m-am depărtat de tema noastră.

Sisteme comunitare pentru instalaţii DTH
Ce vrea să însemne asta. Foarte simplu. Am primit cred sute de telefoane de la cetăţeni care spuneau acelaşi lucru: “Vreau să mă deconectez de la cablu să-mi cumpăr o antenă de satelit pentru programe româneşti şi să mă uit eu la meci, nevastă-mea la telenovelă şi “ăla micu” la desene. Păi nu e aşa uşor, răspundeam eu, pentru că trebuie să-ţi montezi în afară de antena satelit şi altele plus că trebuie să ai trei receptoare şi trei abonamente. Păi de ce? Pentru că aşa este sistemul, decodarea pentru vizionarea unui program se face din receptor, televizorul este folosit ca simplu monitor. Deci pentru a vedea trei programe simultan sunt necesare trei receptoare. Păi la cablu de ce pot? Pentru că la cablu pentru cele 50 programe pe care le vedeţi, în staţie sunt 50 receptoare…” după care discuţia devenea tot mai plictisitoare şi ca s-o picmentez puţin la urmă îi explicam respectivului că deja unele firme de cablu au introdus pachete în format digital şi ca să poată viziona programele i se montează un receptor de cablu similar ca cel de satelit şi va păţi acelaşi lucru. Probabil că cei mai câştigaţi din asta vor fi doar cei din grupul deţinătorilor de plasme care nu vor mai fi obligaţi să-şi arunce pe fereastră investiţiile de până la 40.000 RON datorită “calităţii” imaginii.
Am fost un pic ironic dar ceea ce vreau să spun este că în cazul în care este necesară distribuţia semnalului FI-SAT la un număr mai mare de receptoare (abonaţi) se impune realizarea unei instalaţii SMATV de calitate care să fie fiabilă pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Mi se pare aberant ca pentru o casă în care sunt trei televizoare să se monteze trei antene de satelit. Mă gândesc cu groază la un bloc cu 40 apartamente. Din fericire acest lucru s-a rezolvat de mult în ţări la care privim cu jind. Se montează o singură antenă de satelit care deserveşte un întreg imobil fiind interzise antenele individuale. Sper ca acest lucru să se întâmple şi pe la noi, iar vechea şi perimata antenă colectivă să revină în actualitate modernizată high-tech în aşa fel încât pe lângă cele 4-8 canale TV care pot fi recepţionate de către pensionari în mod gratuit, să poată fi recepţionată şi banda radio FM, iar pentru audiofilii pretenţioşi radio digital DAB şi pachet digital DTH pentru cei care vor şi au cu ce. Æi toate acestea într-o singură instalaţie.

INTRODUCERE
Receptorul de satelit demodulează informaţia dintr-un canal de satelit (transponder) extrăgând un program TV care se doreşte a fi vizionat. Banda de frecvenţă în care funcţionează receptorul este 950-2150Mhz, un pachet de programe TV aflându-se într-o frecvenţă din acest domeniu.
De fapt banda de frecvenţă în care transmite un satelit în banda KU este 10,700-12,750 Ghz, LNB-ul asigură o schimbare de frecvenţă folosind oscilatorul local de 9,750 Ghz pentru banda jos şi 10,600 Ghz pentru banda sus. Sunt definite două benzi: banda jos 10,700 Ghz-11,800 Ghz şi banda sus 11,700-12,750 Ghz deoarece cu frecvenţa intermediară 950-2150 Mhz nu poate fi cuprinsă toată banda şi atunci s-a optat pentru împărţirea acesteia în două părţi prin comutarea oscilatorului din LNB. Pentru a creşte şi mai mult numărul de frecvenţe transmise de satelit sunt folosite două polarităţi H şi V.
Pentru comanda acestor benzi definite de polaritate şi frecvenţă s-au definit comenzi pe care receptorul le transmite spre LNB-ul universal astfel:
pentru polaritate:
13Vcc pentru polaritate orizontală H
18Vcc pentru polaritate verticală V
pentru bandă:
10,600-11,800 Ghz, 22 Khz off
11,700-12,750 Ghz, 22 Khz on

TIPURI DE SISTEME COMUNITARE PENTRU DTH
În cazul în care se doreşte realizarea unui sistem comunitar se pot defini mai multe tipuri de sisteme:

Transmodulator MPEG-PAL
Head-end similar cu o staţie CATV. În acest caz instalaţia de recepţie este formată din receptoarele de satelit programate fiecare pe un canal şi modulatoare TV. Distribuţia este simplă şi similară cu cea CATV şi este folosit un singur cablu coaxial de distribuţie către televizoarele din sistem.
Dezavantajele sistemului: numărul de canale este limitat de banda TV şi are un preţ mare.
Acest sistem este pretabil pentru instalaţii cu un număr mare de abonaţi: 150-500 abonaţi. Nu sunt necesare receptoare de satelit pentru vizionare.

Procesor FI
Head-end-ul este format din convertoare FI-FI care permit transmiterea doar a transponderelor care interesează. Diverse transpondere de pe diferite polarităţi sau benzi sunt convertite în frecvenţe din banda FI de satelit 950-2150 Mhz. Nivelul poate fi reglat pentru fiecare transponder în parte. Funcţie de lăţimea benzii transponderelor 27/36 Mhz pot fi împachetate până la 32 în toată banda FI. În acest caz receptoarele sunt programate după un plan de frecvenţe rezultate din programarea procesoarelor FI. Receptoarele de satelit trebuie să aibă opţiunea SMATV (să permită programarea altor frecvenţe decât cele reale de la satelit). Distribuţia este realizată printr-un singur cablu coaxial dar sunt necesare splittere şi distribuitoare care să acopere frecvenţa SAT FI.
Dezavantajele sistemului: numărul de transpondere este limitat la 32, reţeaua de distribuţie este mai delicată din punct de vedere al proiectării şi realizării. Este necesar câte un receptor de satelit pentru fiecare televizor.
Avantajele sistemului: abonaţii au fiecare câte un receptor de satelit şi pot urmări independent oricare program din pachetele transmise. Se pretează foarte uşor la transmisiile PPV.
Acest tip de sistem se utilizează în sistemele medii şi de mari dimensiuni: 30-500 abonaţi.

Comutare FI
În acest caz semnalul provenit de la LNB este amplificat şi transmis către abonaţi prin 4 cabluri coaxiale (în cazul în care este necesară recepţia tuturor benzilor). Nivelul semnalului nu poate fi reglat pentru fiecare transponder în parte doar a întregii benzi FI şi a tilt-lui.
Dezavantajele sistemului: reţeaua de distribuţie este complicată (are o formă fixă care nu poate fi modificată funcţie de configuraţia clădirii) şi critică din punct de vedere a proiectării şi realizării. Se impune utilizarea unui cablu coaxial, splittere şi distribuitoare de calitate. Diafonia între benzi este de asemenea critică.
Avantajele sistemului: sunt transmise toate benzile de pe un satelit, preţul de cost este cel mai scăzut din toate sistemele enumerate până acum. Se pretează la transmisii PPV.
Acest tip de sistem se utilizează în sistemele de mici dimensiuni: 4-64 abonaţi.

În cazul sistemelor cu comutare FI sunt identificate următoarele tipuri de instalaţii:

sisteme multiswitch stelare
În desenul alăturat este prezentat un sistem multiswitch care permite recepţia de la un satelit (este folosit un LNB quatro care recepţionează cele patru benzi LH, LV, HH, HV) şi distribuirea semnalului spre un număr de 8 prize TV/SAT unde pot fi conectate receptoare de satelit şi televizoare.
Sistemul permite vizionarea tuturor canalelor de la satelit şi poate fi combinat cu o instalaţie de recepţie terestru sau CATV. Forma distribuţiei este radială, pentru fiecare receptor de satelit porneşte câte un cablu din multiswitch. Comutarea benzilor se face din multiswitch conform comenzilor primite din fiecare receptor. În acest fel fiecare receptor poate urmări în mod independent de celelalte un program. În acest exemplu cablul coaxial folosit este RG-6 având atenuările conform desenului. Pentru funcţionarea sistemului este necesară respectarea strictă a lungimilor de cablu coaxial iar nivelul din LNB trebuie să fie mai mare de 68 dBuV pentru ca receptoarele de satelit să poată funcţiona. Nivelul de semnal la intrarea multiswitchlui nu poate depăşi 90 dBuV (mărit prin folosirea unui amplificator de semnal FI pe fiecare ieşire a LNB-lui) pentru că duce la limitare şi intermodulaţii ceea ce înseamnă nefuncţionarea sistemului.
Sistemele multiswitch stelare pot asigura semnalul pentru un număr maxim de 16 receptoare de satelit.

sisteme multiswitch cascadabile
În desenul alăturat este prezentat un sistem multiswitch care permite recepţia de la 2 sateliţi (8 benzi) şi terestru/CATV şi distribuirea la un număr de 48 utilizatori. Exact ca şi în exemplul precedent forma distribuţiei este critică. AU-740 este un amplificator de semnal satelit FI permiţând reglajul nivelului şi tilt-ul pentru fiecare bandă. MU-841 sunt comutatoare care permit comutarea benzilor. În acest caz fiind vorba de 2 antene, receptoarele transmit pe lângă comenzile 13/18V şi 22 Khz şi comenzi DISECQ pentru selecţia LNB1 şi LNB2.
Se poate observa complexitatea instalaţiei de distribuţie 8+1 cabluri coaxiale între nivele, iar de la fiecare MU-841 pornesc câte 8 cabluri spre fiecare cameră. O astfel de instalaţie a fost implementată pentru recepţie într-un hotel. Sistemele cascadabile pot asigura semnalul pentru un număr maxim de 48 de receptoare de satelit.

sistem distribuţie FI
În desenul alăturat este prezentat un sistem de distribuţie FI în care semnalul de la LNB (o singură bandă) este amplificat de CA-220 şi transmis la un număr de maximum 8 prize. Dezavantajul sistemului este că receptoarele de satelit pot recepţiona doar pachete aflate în aceiaşi bandă. Dacă este necesară recepţia transponderelor din benzi diferite (de exemplu 12,245 H şi 11,727 V) sunt necesare: LNB care să aibă ieşire pentru HV şi HH, 2 amplificatoare CA-220 şi pentru fiecare receptor câte un comutator DISECQ 2/1.

Andrei Adrian
Informaţii suplimentare: Magazin de prezentare:
VECTOR ELECTRONIC s.r.l.
Str. Maica Domnului nr. 64
Tel: 021-242.31.90
ANTECH 98 s.r.l. Fax: 021-688.12.64
Tel/fax: 021-331.34.04

e-mail: aandrei@mailbox.ro
www.alcad.net

S-ar putea să vă placă și