Echipamente pentru transmisie prin fibră optică

by donpedro

Scule, truse de scule şi echipamente de testare specifice

Fibra optică reprezintă mediul ideal pentru reţelele de mare viteză şi întindere medie şi mică datorită unor avantaje certe date de caracteristicile sale de transmisie. Firma Aurocon COMPEC pune la dispoziţie o gamă largă de produse în domeniul sistemelor bazate pe fibre optice: cabluri de fibră optică cu diferite performanţe, conectoare specifice, adaptoare, amplificatoare, elemente auxiliare, scule şi truse de scule necesare realizării şi întreţinerii sistemelor şi nu în ultimul rând echipamente de testare specifice.

Datorită faptului că performanţele transmisiei optice depind într-o mare măsură de calitatea montajului conectorilor, este obligatorie folosirea de scule speciale şi este indicată utilizarea unor echipamente de testare. În acest număr al revistei vor fi prezentate unele dintre sculele şi echipamentele de testare oferite de firma Aurocon COMPEC.
În numărul trecut au fost prezentate principalele etape de parcurs în ceea ce priveşte montarea conectorilor. În cadrul fiecărei etape sunt necesare scule şi echipamente specifice. Exemple de astfel de echipamente vor fi prezentate în paralel cu ordinea operaţiilor în care sunt necesare. Încă odată se menţionează că operaţiile sunt tratate la modul general. Pentru orice tip de conector trebuie evident urmate etape specifice.

1) Etapa de pregătire a învelişului fibrei
– pentru aceasta sunt necesare scule specifice ca de exemplu:

Set de scule pentru pregătire cablu de fibră optică – Fibre Optic Stripping Kit. Acesta este un set complet de scule constând din: cleşte pentru îndepărtarea manşonului de exterior al cablului optic (este furnizat împreună cu lame de rezervă şi 4 seturi de dispozitive de prindere pentru diametre de la 2,5 la 6,5 mm), dispozitive de tăiere, cleşte pentru îndepărtarea mantalei secundare a fibrei optice de la 15 la 1000µm (se poate regla adâncimea de tăiere a lamei, fixându-se apoi în poziţie cu ajutorul unui şurub – este furnizată şurubelniţa necesară). Alături de acestea mai sunt furnizate toate elementele auxiliare necesare, ambalate într-o carcasă de plastic şi însoţită de instrucţiuni complete de utilizare.

Sculă pentru pregătirea cablului de fibră optică (trei în una) – Stripping tool, reprezintă una dintre uneltele cele mai importante. Ea înlocuieşte 3 scule, ajutând la înlăturarea învelişului exterior al cablului optic, a învelişului de protecţie 900µm (manta secundară) şi a mantalei primare din jurul fibrei optice 250µm la fibre de la 125µm la 140µm. Se pot achiziţiona separat şi lame de rezervă.

Se pot deasemenea utiliza scule de înaltă calitate (Clauss, USA Clauss – No-Nik Stripping Tool), pe bucată sau în set de 3. Acestea sunt realizate pentru dimensiuni specifice de cablu optic, având o acurateţe de 0,0127 mm, pentru a satisface cele mai severe condiţii.

Sunt simple, foarte uşor de utilizat şi îndeplinesc următoarele condiţii: capul de tăiere face contact numai cu izolaţia cablului, centrând şi susţinând cablul de ambele părţi ale lamei de tăiere; centrarea este foarte bună, permiţând decuparea şi îndepărtarea precisă a zonei dorite; lamele de tăiere sunt realizate din oţel de bună calitate; mânerele sunt realizate cu codul culorilor pentru o rapidă identificare a dimensiunilor de cabluri la care vor fi folosite; utilizate corect aceste unelte sunt foarte trainice.

Foarfecă pentru tăiere fire de Kevlar

Este realizată din plastic ABS neconductiv având lamele de tăiere din ceramică. Scula a fost realizată special pentru tăierea învelişurilor exterioare ale fibrelor optice (Kevlar, PVC, PTFE e.t.c). Este special gândită pentru a avea o greutate mică şi a fi uşor de utilizat, dar trebuie avut în vedere faptul că nu se va utiliza la tăierea firelor din metal sau fibrelor de sticlă sau de plastic, pentru a nu distruge lamele de ceramică.

După pregătirea cablului urmează apoi curăţirea zonei cu o soluţie specială, urmărindu-se ca pe zona prelucrată să nu se găsească praf sau urme de deteriorare. Dacă se constată acest lucru operaţia se repetă.
Curăţarea se va face cu o cârpă specială pentru sticlă, realizată din fibre fine din poliester, menite a îndepărta particule de praf, pete fine de grăsime, e.t.c. de pe suprafeţele fibrelor optice, sau alte dispozitive optice. Cârpa poate fi spălată în mod normal, putând fi refolosită.

2) Controlarea conectorilor înainte de montare – trebuie verificat dacă gaura de trecere a fibrei optice este curată sau dacă prezintă urme de praf ce o obturează. Pentru curăţare se poate recomanda – Dust remover aerosol, un aerosol pentru curăţarea zonelor greu accesibile ale conectorilor optici – funcţionează în orice poziţie şi sub orice unghi. Este un gaz inert, antistatic, nu îngheaţă, nu lasă reziduri, nu este inflamabil. Are o formă compactă şi poate fi utilizată cu un tub prelungitor de 100mm. Potenţialul de afectare a stratului de ozon este nul.

Curăţarea se poate face deasemenea şi cu ajutorul unor fire speciale din oţel – Steel cleaning wire – 3M. Aceste fire, în set de 12 bucăţi, au o lungime de 50mm şi un diametru de 100µm.

Producătorul Fujikura propune pentru curăţare un dispozitiv special pentru înlăturarea particulelor fine de pe feţele optice ale conectorilor. Spre deosebire de materialele textile utilizate la curăţare, care uneori doar mută praful sau grăsimile de-a lungul suprafeţei, banda de poliester, realizată din fibre foarte mici, va absorbi toate impurităţile. Cu ajutorul unui arc de tensionare la fiecare utilizare se va expune o suprafaţă curată. Dispozitivul are şi o fereastră exterioară pentru a se putea observa câtă bandă a mai rămas. O bandă poate fi utilizată la curăţarea a până la 400 de suprafeţe.

3) Verificare – se va testa fără aplicarea unui adeziv, dacă fibra poate fi introdusă în conector. Dacă nu, şi există siguranţa că nu este vorba de incompatibilitate dimensională, se va relua operaţia de curăţire.

4) Dacă tipul de conectare o cere, urmează aplicarea substanţei de lipire speciale pe conector şi pe cablu. Se poate folosi de exemplu un adeziv epoxy bicomponent special pentru lipirea fibrelor optice în inelele de ceramică, plastic sau metal ale conectorilor. Adezivul se poate achiziţiona în săculeţi mici de plastic conţinând 7g de adeziv, suficient pentru lipirea a 30 de conectori.

Alegerea de a grăbi lipirea prin tratare termică la o temperatură stabilită, poate depinde şi de tipul de conector utilizat. Dacă nu se indică timpul de menţinere la o anumită temperatură, se recomandă urmărirea schimbării în timp a culorii adezivului, ca dovadă a lipirii. Nu este recomandată grăbirea lipirii prin expunere la temperaturi prea ridicate, deoarece poate fi distrusă fibra optică. Expunerea termică trebuie să fie făcută la o temperatură uniformă, prin utilizarea unui dispozitiv de încălzire.
Caracteristici tehnice:
componenta A (răşina) 10 părţi la 1 parte componeta B;
încălzire la 60°C – 90 min, la 80°C – 15 min, la 100°C – 5 min, la 150°C – 1 min.;
indice de refracţie 1,56.
Aplicarea adezivului se poate face cu ajutorul unei seringi gradate din polietilenă, având o capacitate de 5ml, realizată pentru aplicarea mai multor tipuri de substanţe (adezivi, paste, măşti e.t.c).

5) Introducerea fibrei în conector, aşezarea corectă şi fixarea cu ajutorul unui cleşte de sertizare, după care se lasă să se lipească.
Pentru sertizare se poate folosi cleştele de sertizat (crimp tool) pentru conectori compatibili Amphenol 905 SMA, AT&T ST II şi 3M.

Tratament termic

Un cuptor multifuncţional pentru tratamentul termic al unei palete largi de conectori pentru fibre optice. Cuptorul dispune de câteva dispozitive foarte folositoare care duc la economie de timp şi bani la montarea conectorilor. Aparatul permite lucrul cu conectori de tip SMA şi ST II, cât şi tip Quick Shot, dispune de şase poziţii pentru conectori, permite reglarea temperaturii şi a timpului de expunere. Este fireşte înzestrat cu un sistem de protecţie la supraîncălzire. Cuptorul este însoţit de instrucţiuni complete de utilizare.

Caracteristici tehnice:
tensiune 230 V c.a. +/- 10V;
putere 265W;
plajă de temperatură 20°C până la 220°C;
rezoluţie de temperatură +/- 1°C;
acurateţe +/- 5°C;
temperatura de lucru 0°C la 30°C.
Separat de acesta pot fi achiziţionate radiatoare din aluminiu pentru conectori de tip Quick Shot şi ST II şi radiatoare din oţel pentru conectorii SMA.
Deasemenea pot fi utilizate şi dispozitive de fixare pe perioada încălzirii pentru conectorii de tip Quick Shot. Acestea permit, pe lângă fixare, uşoara manipulare a conectorului încălzit, şi dispun de un indicator de temperatură care-şi schimbă culoarea atunci când operaţiunea este gata.

Urmează tăierea fibrei rămase în afara învelişului cu ajutorul unui dispozitiv special.
Se poate utiliza un dispozitiv cu diamant industrial de formă conică 90°. Permite gravarea pe oţel, sticlă plastic, deasemenea fiind indicat pentru zgârierea manuală şi ruperea fibrelor optice.

Deasemenea poate fi folosit şi un dispozitiv de tăiere (Fujikura Europe) ce permite o utilizare simplă, fiind uşor şi compact. Asigură o tăiere de înaltă calitate pentru fibre optice de tip multimod cu mantale de 125µm şi 140µm.

6) Urmează o operaţiune de polisare fină a suprafeţei frontale a fibrei, finalizată prin curăţare.

Polisarea se va face cu ajutorul unor hârtii de polisare cu diferite grade de fineţe.
De exemplu se pot utiliza nişte filme cu oxid de aluminiu (3M) de dimensiuni 216 x 280mm, a căror fineţe este specificată prin cod de culoare astfel: 0,3µm – alb, 1µm – verde, 5µm – maro, 12µm – galben, 30µm – verde.
Pentru ca şlefuirea să se excute la calitatea dorită, se recomandă utilizarea unor dispozitive pentru menţinerea constantă a forţei cu care se execută şlefuirea.
De exemplu în cazul conectorilor SMA se utilizează la început hârtia de şlefuire de 30µm, apoi cea de 12µm, iar în final se face prinderea în dispozitivul de menţinere constantă a forţei de apăsare ce va asigura verticalitatea şi buna prelucrare cu hârtia de 0,3µm.

7) Control şi curăţare finală.
La finalul operaţiunilor trebuie realizată o inspectare a calităţii. Aceasta se poate realiza cu ajutorul unui microscop portabil Priorspec 2. Microscopul are o mărire de 400x şi iluminare cu LED, are o construcţie ergonomică pentru a fi manevrat cu uşurinţă, o mişcare continuă pentru focusare. Mărirea poate fi schimbată prin înlocuirea ocularului. Aparatul dispune de un adaptor universal ce acoperă majoritatea conectorilor de tip ST, SC sau SMA. Durata de viaţă a LED-ului este de 10000 de ore de funcţionare, iar bateriile incluse, asigură 70 de ore de funcţionare continuă.
Aparatul este furnizat împreună cu instrucţiuni de folosire.
Acestea nu sunt însă singurele echipamente puse la dispoziţie de firma Aurocon COMPEC. Lor li se adaugă şi numeroase echipamente de testare a fibrei optice şi a legăturilor realizate prin fibră optică. În continuare va fi făcută o scurtă trecere în revistă a unora dintre principalele echipamente de testare.

VFF – Visual Fault Finder este o sursă de lumină utilizabilă pentru detectarea rupturilor sau conectărilor defecte la cablurile de fibră optică. Este ideal pentru verificarea continuităţii, testarea şi identificarea rupturilor pe cablu în reţea, identificarea legăturilor prin fibră. Este un dispozitiv portabil, alimentat de la baterie, proiectând o lumină roşie vizibilă prin cablul de fibră optică (diodă laser 670nm, conector ST, mod de luminare continuu sau modulat pulsuri 1Hz). Utilizatorul va privi cablul, iar acolo unde se vede lumină există o ruptură. Este utilizabilă la distanţe de până la 5 km, şi poate fi folosită atât la cabluri monomod , cât şi la cele multimod.
O testare mult mai completă a reţelei se poate face însă prin utilizarea unor echipamente cum ar fi: AVO

Sursã MLS1000

Detector de luminã MPM 1000

Sursă de lumină MLS1000 compactă şi uşor de manevrat, emite dual 850/1300nm, în mod continuu sau modulat, şi necesită 2 baterii AA.

Detector de lumină MPM1000 similar cu sursa este compact şi uşor de manevrat. Identifică radiaţia luminoasă de 850/1310 /1550nm. Permite lucrul cu fibră monomod sau multimod, având o rezoluţie de 0,1dB.
Funcţionează tot cu 2 baterii AA. Dispozitivul este furnizat cu adaptor ST.

Echipament de testare SimpliFiber

Echipament destinat evaluării rapide şi precise a performanţelor căilor de transmitere prin fibră optică. Modul de funcţionare se bazează pe determinarea pierderii în reţea, putând fi verificaţi cu uşurinţă conectori, repetoare, plăci de adaptare, adaptoare e.t.c. Aparatul de detectare determină automat lungimea de undă, putând lucra cu 850, respectiv 1300nm. Ambele dispozitive, sursa şi detectorul sunt protejate de carcase cauciucate, rezistente la impact. Se utilizează deasemenea şi un software ScanLink, ce permite ca datele de testare să fie transferate către un calculator, cu avantajul realizării de rapoarte de testare, comparaţii e.t.c.

Truse de testare Fluke

Reprezintă truse de testare uşor de utilizat, destinate verificării legăturilor prin fibră optică ce lucrează cu lumină cu lungimea de undă de 850/1300nm. Trusele conţin: manual de utilizare, sursă de lumină, aparat de măsurare, software şi cablu serial de legătură la calculator, conexiune de tip SC sau ST, cârpă de curăţare pentru elemente optice şi geantă de transport.

În articolul de faţă au fost trecute în revistă câteva dintre echipamentele necesare configurării unei reţele de comunicaţie prin fibră optică. Echipamentele la care s-a făcut referire sunt destinate părţii optice. Firma Aurocon COMPEC pune la dispoziţie şi echipamente de interfaţă opto-electrică, repetoare e.t.c , care poate că-şi vor găsi locul în unul din numerele viitoare.

www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și