Testarea în laborator a sistemului de dezvoltare Microchip PICkitTM 1 Flash Starter Kit

by donpedro

În luna octombrie a acestui an Centrul de Electronică Tehnologică şi Tehnici de Interconectare (UPB-CETTI) din Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti a primit spre evaluare şi testare, prin bunăvoinţa redacţiei revistei Electronica Azi, un sistem de dezvoltare “Microchip PICkitTM1 Flash Starter Kit”.

Activitatea a fost coordonată de şl.dr.ing. Norocel Codreanu, iar punerea în funcţiune a sistemului, dezvoltarea zonei “custom”, elaborarea programelor şi testarea acestora în cadrul sistemului de dezvoltare de Bogdan Roşu, expertul centrului în domeniul aplicaţiilor inteligente hardware/software şi student în ultimul an al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.
Sistemul electronic supus testării reprezintă un kit performant destinat evaluării microcontrolerelor Flash cu 8 şi 14 terminale. El conţine un programator, o zonă de evaluare a programelor inscripţionate (cu două coloane de câte patru LED-uri, un potenţiometru şi un switch) şi o zonă de dezvoltare, neechipată de producător. Ca mostră destinată evaluării, pachetul de la Microchip este dotat cu un microcontroler PIC12F675.

Kit-ul conţine două CD-uri, unul cu informaţii corespunzătoare sistemului de dezvoltare, iar celălalt cu soft-ul MPLAB IDE, versiunea 6.X, funcţie de data la care a fost expediat pe piaţă sistemul. În cazul concret al colectivului care l-a testat, acesta a conţinut MPLAB IDE, versiunea 6.3, arhivă MPLAB, documentaţie tehnică suplimentară, foi de catalog PIC micro, specificaţii de programare, informaţii cu privire la liniile de produse, etc.

Sistemul de dezvoltare aflat sub investigaţie este destinat microcontrolerelor PIC12F629, PIC12F675, PIC16F630 şi PIC16F676 şi reprezintă un excelent mod de înţelegere şi demarare a unor proiecte electronice inteligente pe baza acestor microcontrolere, în condiţiile unor preţuri foarte mici. Sistemul este amplasat pe o placă de circuit imprimat dreptunghiulară, cu dimensiunile 7,62 x 11,43 cm (3 x 4,5 inch).
Zona de testare este echipată cu un port USB, port care, prin simpla interconectare cu un calculator, oferă plăcii de dezvoltare energia necesară funcţionării aplicaţiei inscripţionate în microcontrolerul mostră.

Zona fără componente din partea dreaptă este astfel proiectată încât să permită interfaţarea cu calculatorul în mod serial printr-un conector DB9. Se utilizează formatul NRZ, format ce cuprinde uzual 8 sau 9 biţi de date, fără paritate şi un bit de stop. Bitul de stop are o durată variabilă, dependentă de viteza de transmisie. Pentru conversia nivelurilor de la standardul RS232 (+/-12V), specific calculatorului electronic, la cel corespunzător logicii digitale (+5V/0V) se utilizează circuitul specializat MAX232, special proiectat pentru acest “job”. Schema electrică a convertorului de niveluri este una standard, conţinând binecunoscutele condensatoare electrolitice şi conexiunile clasice la conector şi microcontroler.
În zona de dezvoltare neechipată, în jurul pattern-ului destinat amplasării microcontrolerului se pot recunoaşte locaţia pentru plasarea, obligatorie, a condensatorului de decuplare a acetuia şi locaţiile necesare amplasării cuarţului şi condensatoarelor aferente.

În cadrul UPB-CETTI, după primirea modulului de dezvoltare PicKit v1.0, s-au efectuat următoarele:

a instalarea părţii software a aplicaţiei.

b instalarea compilatorului Hi Tech PICC freeware.

c Echiparea părţii de dezvoltare a modulului cu interfaţa serială RS232.

d Echiparea părţii de dezvoltare a modulului pentru interfaţarea cu un modul de afişare cu 2 digiţi. Modulul de afişare (ce poate fi remarcat în cadrul figurilor din articol) a fost executat în regim de prototip pe o placă perforată de mici dimensiuni, special destinată acestui scop, cu cablare pe layer-ul “bottom”. De ramarcat este faptul că pentru minimizarea ariei plăcii au fost utilizate şi componente electronice SMD. Pe această configuraţie s-a implementat o aplicaţie “light” de comandă a modulului de afişare conectat, pentru evaluarea reală, în condiţii de dezvoltare efectivă a unei aplicaţii în cadrul sistemului de dezvoltare PicKit.

S-a constatat că, în general, modulul poate fi utilizat pentru dezvoltarea de aplicaţii performante cu costuri minime, dar au apărut şi următoarele observaţii:

la deconectarea şi reconectarea portului USB componenta soft pierde comunicaţia (“hand shaking”) cu componenta hard;
uneori, în urma unor situaţii ca cea de mai sus, programatorul poate pierde biţii de calibrare ai procesorului. Din păcate, refacerea biţilor de calibrare nu este totdeauna optimă, rezultând diferenţe între biţii iniţiali de calibrare şi cei refăcuţi.

În pagina alăturată este dat codul unei aplicaţii implementate.

În final trebuie spus că sistemul de dezvoltare s-a dovedit a fi unul extrem de flexibil, ce oferă atât începătorilor cât şi avansaţilor satisfacţia realizării şi testării unor aplicaţii diverse din domeniul electronicii. Prin echiparea şi utilizarea zonei libere din partea dreaptă utilizatorul are libertatea de a concepe configuraţii particulare, acestea putând continua prin dezvoltarea şi realizarea, în regim de interfaţare cu sistemul de dezvoltare, a unor module proprii care să execute funcţiile dorite de proiectant. În plus, forma compactă a sistemului “Microchip PICkitTM1 Flash Starter Kit” permite introducerea acestuia în cadrul laboratoarelor de electronică din licee şi universităţi.

(Pentru informaţii şi detalii puteţi contacta: noroc@cetti.ro).

S-ar putea să vă placă și