Transponderele recepţionate sunt prelucrate de head-end şi transmise către utilizatori. În acest caz fiecare utilizator are un receptor de cablu – figura 11.
Avantajele sistemului sunt: un singur cablu de transmisie, nu este necesară schimbarea instalaţiei de distribuţie, există aproximativ 60 canale libere în banda S şi UIF care pot fi utilizate.
Dezavantaje: probleme majore cu vechile prize şi distribuitoare, costul ridicat al echipamentelor.
Sistemul Transmodulatoare PAL
Acest sistem este folosit doar în cazul în care canalele distribuite sunt cerute în mod expres. În acest caz se recepţionează doar un singur canal TV dintr-un transponder şi este remodulat în PAL într-un canal de 8 Mhz şi distribuit în reţea.
În figura 12 este prezentată schema bloc de distribuţie în acest caz.
Avantajele sistemului sunt: instalare uşoară, nu este necesară schimbarea reţelei de distribuţie, nu sunt necesare receptoare de satelit la utilizatori.
Dezavantaje: modulele sunt foarte scumpe, limitarea sistemului până la 60 canale TV distribuite.
TIPURI DE INSTALAŢII DE RECEPŢIE
Pentru o instalaţie individuală cea mai uzuală este folosirea unei antene de recepţie (maxim 2) şi un receptor de satelit aşa cum se prezintă în figura 13.
În cazul instalaţiilor de 2 până la 32 utilizatori sistemul IF comutabil este recomandat datorită costurilor mai reduse – figura 14.
Instalaţiile medii având 32 până la 150 utilizatori sistemul procesoare IF reprezintă cea mai bună soluţie din punct de vedere calitate/costuri – figura 15.
Pentru instalaţii de mari dimensiuni având între 150 şi 500 de utilizatori se foloseşte sistemul procesoare IF combinat cu amplificatoare de distribuţie IF – figura 16.
Pentru sisteme cu mai mult de 500 utilizatori sistemul transmodulatoare QAM este soluţia recomandată (figura 17).
Pentru instalaţiile de recepţie destinate hotelurilor, spitalelor şi a altor instituţii se foloseşte sistemul transmodulatoare PAL.
Ing. Adrian Andrei – Antech 98 s.r.l.
Tel/Fax: 01 – 675.70.66
e-mail: aandrei@mailbox.rot
www.alcad.net