Studenţii Universităţii Tehnice din Iaşi, România, câştigă concursul multi-regional Freescale Cup

by donpedro

Studenţii echipei “SPARK” a Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” din Iaşi, România, au câştigat finala competiţiei Freescale Cup, organizată de Freescale Semiconductor în cadrul Forumului de Tehnologie Freescale (FTF), care a avut loc în perioada 18-21 iunie, în San Antonio, Statele Unite ale Americii.

Echipa “SPARK” (alcătuită din studenţii Gabriel Feliu, Gheorghe Panaghiu, Sorin Crăcană şi coordonatorul lor, profesorul Florin Pantilimonescu) a câştigat finala multi-regională după ce s-a calificat pe locul întâi la finala Freescale Cup EMEA, organizată în Praga în aprilie 2012. Freescale a sponsorizat kitul pentru dezvoltarea unei maşini inteligente, bazat pe microcontrolerele Freescale, Qorivva şi Kinetis, şi a premiat locul întâi cu 1.200 USD, pentru recunoaşterea inovaţiei în maşina câştigătoare. În cadrul FTF, studenţii au avut de asemenea ocazia să interacţioneze cu dezvoltatori de top, inclusiv lideri cheie din cadrul unora dintre cele mai mari companii producătoare de maşini de curse, precum şi posibilitatea de a vedea în practică mai mult de 100 de demo-uri şi sesiuni tehnice prezentate pe parcursul expoziţiei.
Freescale Cup este o competiţie globală în care echipe de studenţi construiesc, programează şi concurează cu un model de maşină inteligentă, urmând un anumit traseu, stabilit pe loc. Cea mai rapidă maşină care termină cursa câştigă competiţia.
Finala multi-regională din San Antonio a reunit echipe din Mexic, Brazilia şi România care au concurat pe pista Freescale Cup amenajată în laboratorul tehnologic, unde mai mult de 2000 de participanţi la FTF au avut ocazia să asiste la cursă. Competiţia a fost

organizată în două runde. În turele de calificare, studenţii au avut şansa de a demonstra ce au construit în timpul anului şi soluţiile inovative pe care le-au dezvoltat. Pista de 112 mp a fost alcătuită din limitatori de viteză, intersecţii, dealuri şi curbe în zig-zag. Fiecare maşină a avut două şanse să parcurgă traseul, fiind înregistrat cel mai bun timp.

“Studenţii echipei SPARK au demonstrat concentrare, spirit de echipă şi creativitate pentru a rezolva provocările prezentate de traseul noii piste.”, a declarat Flavio Stiffan, responsabil pentru Programele Universitare Freescale în EMEA. “Vor putea folosi această experienţă multi-culturală pe măsură ce îşi vor continua studiile şi ca referinţă atunci când vor aplica pentru un loc de muncă”.

Fotografii şi înregistrări ale evenimentului se găsesc aici: http://streetsmarts.freescale.com/

Anatomia unei maşini inteligente
Crearea acestui automobil inteligent necesită:
• programarea de software embedded şi crearea circuitului de bază, folosind echipamente Freescale, incluse în kit-ul de intrare în competiție
• studenţii să creeze părțile hardware şi software de control al motorului pentru a propulsa şi conduce maşina lor inteligentă
• studenţii să interfațeze o cameră video pentru a naviga cu maşina pe traseul cursei urmând linia de ghidare

Componentele standard ale mașinii inteligente sunt setul auto model, servo motor, motoare electrice, o baterie cu încărcător şi un ghid cu instrucţiuni. Mai jos este o listă a elementelor specifice fiecărei funcţii:
• şasiu – model la scala 1/18
• propulsie – motoare 7.2V DC (unul pentru fiecare roată din spate)
• direcție – servo motor
• sistem de control – Freescale- microcontroler Qorivva MPC5604B automotive
• controlul motorului – Freescale- placă modul analogic, MC33931 H-Bridge
• orientare – cameră video CMOS

Echipele formate din maxim trei studenți au primit kit-urile de participare la Freescale Cup în luna octombrie 2011 şi au lucrat împreună cu profesorii lor pentru a crea cea mai rapidă maşină inteligentă.

Resurse online
Mai multe informaţii online despre concursul cu maşinile inteligente Freescale Cup sunt postate pe StreetSmarts automotive forum şi pe site-ul de training Freescale unde sunt furnizate informaţii suplimentare pentru studenţi, care le permit să descopere idei despre cum îşi pot optimiza proiectul.
Forumurile StreetSmarts includ studenţi din toată lumea care se ajută reciproc şi care, cu ajutor din partea angajaţilor Freescale, oferă răspunsuri la unele dintre întrebările mai complicate.
• Coordonator EMEA: Flavio Stiffan flavio.stiffan@freescale.com
• StreetSmarts EMEA Freescale Cup: http://streetsmarts.freescale.com/
• Freescale University Program: www.freescale.com/universityprograms
• Freescale Cup Wiki: http://freescalecupwiki.freescale.com/

Freescale Semiconductor România este unul dintre cele mai importante centre de excelenţă tehnică, lider în inovare în regiunea EMEA – Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Centrul de dezvoltare software din România generează concepte şi soluţii patentabile pentru tehnologii care vor contribui la dezvoltarea ofertei Freescale pe piaţa de produse semiconductoare.
Organizaţiile Freescale Semiconductor reprezentate în România sunt: Networking & Multimedia Solutions Group (Software R&D şi Developer Technologies), Automotive & Industrial Solutions Group, din care fac parte grupurile AISG Auto şi AISG Metering, Medical and Connectivity & Industrial and Multi-Market.
Priorităţile Freescale în zona de cercetare şi dezvoltare din România includ aplicaţii pentru echipamente de telecomunicaţii pentru reţele wireless şi wireline, prelucrare de semnal pentru staţii de bază wireless, aplicaţii de securitate în reţele, solutii de conectivitate low-power, profile si aplicaţii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, produse de dezvoltare integrate (debugger, compiler şi analiză de performanţă) pentru procesoarele companiei. www.freescale.com/romania

Freeescale Semiconductor
www.freescale.com

S-ar putea să vă placă și