În numărul trecut al ziarului v-am prezentat câteva din noile familii de senzori cu efect Hall de la firma Micronas, insistând asupra caracterului novator al dispozitivelor. Iată că am avut perfectă dreptate! Datorită acestei familii de comutatoare pentru industria auto, Micronas a câştigat trofeul PACE acordat la DETROIT (Michigan).
Oraşul Detroit din State este celebru pentru industria sa de autovehicule. De şapte ani, la Detroit are loc ceremonia de decernare a premiilor PACE, acordate pentru excelenţă furnizorilor de piese pentru industrie. Anul acesta, firma germană Micronas GmbH din Freiburg a primit premiul PACE Award la categoria “cel mai bun produs european” pentru senzorii săi lineari cu efect Hall.
Premiile PACE 2001 au fost conferite de revista Automotive News şi Cap Gemini Ernst & Young furnizorilor de repere pentru autovehicule care au demonstrat creativitate prin produsele, metodele de management, progresele în domeniul protecţiei mediului sau în tehnologia informaţiei. Din 36 de finalişti, un juriu independent de înalt nivel a ales pe cei 12 câştigători, în şapte categorii.
Aşa cum am arătat în numărul din 8 martie, Micronas a creat senzori de poziţie magnetici, programabili, ce folosesc efectul Hall, pentru a înlocui senzorii de poziţie mecanici. Deoarece noii senzori sunt dispozitive solid-state şi acţionează fără contact, ei pot supravieţui în medii ambiante dure, oriunde în interiorul vehiculelor. Senzorii miniatură care transmit calculatorului central al vehiculului informaţii de poziţionare precise şi fiabile sunt o parte vitală a sistemelor mecatronice pentru autoturisme şi camioane. Termenul de mecatronică, recent apărut, se referă la automatizarea şi computerizarea completă a autovehiculelor contemporane.
În cadrul efectului Hall, un curent ce trece printr-o plachetă semiconductoare supusă unui câmp magnetic produce o tensiune specifică, denumită tensiune Hall. Folosind acest efect, senzorii firmei Micronas pot traduce informaţiile de câmp magnetic într-o varietate de aplicaţii, cum ar fi poziţia pedalei de acceleraţie, nivelul benzinei în rezervor, poziţia schimbătorului de viteză, etc. şi să sintetizeze informaţiile cu memorie şi capacitate de prelucrare chiar pe cipul senzorului. Astfel calculatorul de bord al autovehiculului poate apela senzorii inteligenţi la momente logice, cerându-le datele de timp real sau memorate, pentru a le utiliza în sistemele globale de control şi comandă a maşinii.
Senzorii Hall ai fabricantului german de cipuri Micronas au fost aleşi drept “cel mai bun produs din Europa” pe anul 2001!
198