Senzori SICK pentru sisteme conveioare

by donpedro

Senzorii SICK WTR, WLR şi ZLM1 reprezintă soluţii individuale pentru sistemele conveioare destinate transportului mărfurilor cu ajutorul rolelor. Senzorii controlează fluxul de materiale care circulă pe rolele din secţiunile sistemului de transport, în plus controlând alimentarea şi eliberarea produselor transportate din staţiile de distribuţie.

Fără necesităţi de programare şi efort scăzut de cablare. WTR şi WLR reprezintă soluţia “3 în 1” – un senzor fotoelectric de proximitate şi un senzor fotoelectric special formează o unitate compactă împreună cu electrovalva şi circuitele lo­gi­ce. Carcasa specială subţire a senzorilor este special concepută pentru a încăpea între rolele de transport ale conveioarelor. Simultan, această metodă de montare între role oferă protecţie împotriva pericolelor şi simplifică operaţiunea de instalare şi montare.

ZLM1 conţine funcţiile logice pentru comanda sistemului conveior cu role.
La ZLM1 pot fi conectaţi senzori SICK optoelectronici sau inductivi în funcţie de aplicaţie. Deasemenea ZLM1 poate fi conectat cu WTR sau WLR. WTR sau WLR asigură o zonă tampon a produselor transportate independent de presiunea dinamică sau alte impedimente de natură mecanică şi asigură detecţia produselor indiferent de greutatea acestora.
Funcţiile logice ale WTR, WLR şi ZLM1 asigură un flux controlat al produselor astfel încât transportul acestora este pornit în zone bine definite ale benzii conveiorului. Funcţiile logice controlează în mod autonom sistemul conveior şi, în particular, asigură alimentarea/eliberarea exactă a produselor transportate din staţiile de distribuţie. Mai jos sunt exemplificate pe larg aceste funcţii logice pentru o mai bună înţelegere ale avantajelor introduse de senzorii SICK pentru sisteme conveioare.

Alimentare singulară
1 Produsele transportate trec prin zona de alimen­tare şi nu se vor opri până când trec de al n-lea senzor WTRn de pe linia WTR.
2 Produsele transportate trect prin zona de alimentare şi nu vor fi oprite până când nu ajung în dreptul senzorului WTRn.
WTRn transmite informaţia senzorului WTRn-1 şi opreşte produsul în secţiunea corespunzătoare n-1 ş.a.m.d.

Eliberare singulară – electrică
1 Eliberarea produselor transportate din secţiunea WTRn este iniţiată prin controlul electric al senzorului WTRn (alimentare cu 24V). Secţiunea WTRn porneşte şi nu mai este ocupată atâta timp cât WTRn nu detectează nici un produs. Informaţia va fi trans­misă senzorului WTRn-1 care porneşte secţiunea de role WTRn-1 ş.a.m.d. Astfel, produsele sunt transportate secţiune cu secţiune.
2 Produsele trec prin zona de alimentare şi nu vor fi oprite până când nu vor trece prin apropierea senzorului WTRn de pe linia WTR. WTRn transmite informaţia senzorului WTRn-1, urmând ca următoarele produse să fie detectate de senzorul WTRn-1 şi oprite în secţiunea respectivă.

Avantajele conceptului SICK pentru sisteme conveioare

În general, un sistem conveior este echipat în mod uniform cu un singur tip de senzori WTR. În funcţie de aplicaţie pot fi folosite piese T sau alte tipuri de WTR ce trebuie adaptate aplicaţiei. Acest lucru simplifică procurarea şi instalarea, reduce nivelul stocurilor şi numărul pieselor de schimb şi previne apariţia confuziilor între diferitele tipuri de senzori. Standardizarea sistemelor conveioare este astfel crescută în mod considerabil.

WTR1-P421, WTR1-P721, WTR1-P721 S09, WTR1-P721 S10:
Senzori fotoelectrici de proximitate, electrovalvă şi circuitul logic pentru aplicaţii de alimentare singulară.

WTR1-P821:
Senzor fotoelectric de proximitate, electrovalvă şi circuit logic pentru aplicaţii de alimentare în bloc.

WTR1-P421 S08, WTR2-P621:
Senzor fotoelectric de proximitate, circuit logic şi cablu pentru conecta­rea la o electrovalvă sau motor.

WTR2-P621S22:
Senzor fotoelectric de proximitate, circuit logic special pentru role acţionate mecanic.

WTR2-P521, WTR2-P511:
Fără circuit logic şi fără electro­valvă ataşată.

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro