Industria alimentară are cerinţe speciale în ceea ce priveşte sistemele automatizate utilizate în zonele de producţie precum rezistenţa la umiditate şi la diferiţi agenţi de curăţare. Aurocon COMPEC vă oferă o gamă foarte variată de senzori SICK cu clasă de protecţie IP69K şi certificate ECOLAB. Curăţarea sub presiune folosind aburi fierbinţi sau jeturi de apă rece reprezintă un standard în industria alimentară. Senzorii SICK rămân funcţionali chiar şi în locaţii expuse la variaţii bruşte de temperatură. Agenţii agresivi de curăţare şi dezinfectare precum produsele alcaline şi care conţin cloruri au efecte speciale asupra senzorilor. Rezistenţa materialelor din care sunt confecţionate carcasele senzorilor SICK este un standard minim respectat la fabricarea acestora.
Clasa de protecţie IP69K
Rezistenţa senzorilor şi a accesoriilor pe durata proceselor de curăţare:
– curăţare cu jet la presiune mare, de 100bar
– 16 litri/minut
– temperatura apei de 80°C
– 100mm distanţă faţă de senzorul curăţat
– testare la sprayere la unghiuri de 0, 30, 60 şi 90° la 5 rotiri/secundă ale senzorului
Certificare ECOLAB
Testarea rezistenţei senzorilor la acţiunea agenţilor agresivi de curăţare şi a dezinfectanţilor:
– timpul de expunere: 28 de zile
– temperatura de testare: 20°C
– carcase plate, fără umflături
– testarea fragilităţii la coroziune
Zone igienice
Pentru a putea delimita tipul senzorilor SICK ce se pretează anumitor etape ale proceselor de fabricaţie ale produselor alimentare, am împărţit etapele în patru tipuri: zona agresivă (unde are loc contact permanent cu produsele alimentare şi unde curăţarea este agresivă cu apă la presiune mare, agenţi chimici şi aburi fierbinţi), zona umedă (unde are loc de asemenea contact permanent cu alimentele dar unde curăţarea se face la presiune mică cu apă, agenţi chimici sau aburi fierbinţi), zona de stropire (unde personalul poate atinge întâi utilajele şi apoi produsele alimentare sau unde produsele alimentare se pot depune pe utilaje şi unde curăţarea nu este agresivă, existând riscul de expunere permanentă la bacterii) şi zona uscată (zona unde nu există contact cu produsele alimentare, specifică interiorului utilajelor de procesare a alimentelor, zonă ce nu este curăţată, existând pericolul infiltrării de sticlă în alimente).
Aplicaţii
– Senzorul de nivel LFV200 utilizat pentru monitorizarea nivelului de apă în rezervoare. Clasă de protecţie IP69K, design compact.
– Senzorii de presiune PHT special proiectaţi pentru mediile dure de lucru monitorizează presiunea în rezervoarele cu fluid.
– Celula fotoelectrică retroreflexivă VL18V acţionează banda de porţionare pentru sincronizarea cu banda
de alimentare.
– Senzorii magnetici MZT8 detectează poziţia de oprire a pistonului cilindrului pneumatic care preia bucăţile de brânză.
– Celula fotoelectrică retroreflexivă VL18V acţionează banda de porţionare pentru sincronizarea cu banda de alimentare.
– Senzorul inductiv IMF12 cu carcasă din inox detectează diferite poziţii ale unei platforme rotative înainte de etapa de sigilare a sticlelor.
– Senzorul fotoelectric miniatural WL4-3 detectează prezenţa cutiilor de lapte; operare sigură datorită
clasei de protecţie IP67
– Senzorul cu fibră optică WLL190T monitorizează nivelul de umplere al
sticlelor de vin
– Senzorul WL12G special proiectat pentru detecţia obiectelor transparente, detectează prezenţa PET-urilor pe linia de producţie
– Cititorul mobil de coduri de bare IT4800i (disponibil atât în varianta cu fir cât şi wireless) contribuie la identificarea carcaselor de carne neprocesate.
– Înainte de începerea producţiei cititorul de coduri de bare CLV490 este învăţat cu un anumit cod. Pe durata producţiei, când codul de bare citit este corespunzător este aplicată eticheta corectă.
– Inspector I20 cu iluminare tip cupolă identifică dacă ambalajele conţin anumită informaţie şi dacă există capacul de sigilare dispus în poziţia corectă.
– Camera inteligentă IVC-3D localizează capacul unei sticle şi verifică, conformitatea dispunerii acestuia chiar şi pentru diferite poziţii ale sticlelor pe banda de transport.
– Protecţie la punct periculos cu cortinele optice de securitate C2000 cu IP67 la pâlnia de acces a unei maşini industriale de tocat carne.
– Protecţie la acces cu barierele optice de securitate M4000 ce pot funcţiona în medii cu temperaturi joase de până la -40°C.
Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro