Înseamnă trezirea interesului studenţilor spre munca de cercetare
În ziua de azi din ce în ce mai puţini tineri sunt atraşi de activităţi de acest gen, din cauza factorului economic, care îi motivează spre câştiguri substanţiale imediate. Manifestarea introduce o nouă mentalitate. Dacă există motivaţie, pasul spre profitabilitate este unul minor.
Seminarul este primul eveniment organizat de societatea internaţională IEEE – CPMT Student Branch Chapter din domeniul packaging-ului în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. A avut loc luni 14 iulie 2003, sub egida IEEE Secţiunea România. Organizat în totalitate de studenţi, membrii ai IEEE, s-a ridicat la un standard de calitate corespunzător manifestărilor similare din occident.

Întrunirea a debutat cu o prezentare a Chapterului de către Prof. Dr. Ing. Paul Svasta IEEE Advisor. Activităţile desfăşurate de IEEE CPMT UPB Student Branch Chapter reprezintă o foarte bună modalitate de a disemina informaţii privitoare la problematicile complexe ce ţin de realizarea produsului electronic.
Eforturile depuse de studenţi au fost apreciate de către una dintre cele mai prestigioase instituţii tehnice universitare, IEEE CPMT Society, care a acordat distincţia “2003 Best Student Branch Chapter of the Year Award” filialei din Universitatea Politehnica Bucureşti. Rectorul Universităţii, Prof. Dr. Ing. Ioan Dumitrache a înmânat din partea IEEE CPMT diplome studenţilor ce fac parte din conducerea Chapterului: Daniel Victoraş Ene, Romina Macabinski, Daniel Simion Zănescu. În alocuţiunea sa, rectorul a subliniat importanţa şi necesitatea activităţilor de cercetare pentru universităţi. Domnia sa a evidenţiat interesul conducerii Universităţii pentru stimularea activităţii de cercetare.
Lucrările, cu un bogat coţinut tehnic, au fost prezentate de studenţi în patru etape: “Analiza electromagnetică. Aplicaţii”, “Platforme software destinate activităţilor CAD-CAE-CAM”, “Proiectare şi realizare de module electronice”, “Oferta CETTI pentru cercetare”.

Spre deosebire de posibilităţile oferite studenţilor cu câţiva ani în urmă, ei beneficiază acum de o serie de condiţii ce asigură un mediu de studiu asemănător celui occidental. Un rol major în dezvoltarea gândirii omului de afaceri de mâine îl joacă activităţile asistate de organizaţia internaţională IEEE – CPMT Student Branch Chapter prin promovarea problematicii packagingului electronic, organizarea de conferinţe (cum ar fi ISSE 2001, SIITME – 2001, 2002, 2003) şi impulsionarea spre colaborări interne şi externe cu structurile partenere (TU Wien, TU Dresden UTE Budapest, UT Cluj, TU Kosice, etc.).
Cea mai mare satisfacţie a vieţii studenţeşti o reprezintă materializarea cunoştinţelor, transformarea ideilor în practică, element definitoriu al realităţii. Fără ea, studiul intră într-un mediu arid, în care perspectivele devin vagi, neconcordante şi anoste. Oferta CETTI este reprezentativă în acest sens: tinerii au ocazia de a observa cum se aplică în mod real teoriile tehnice (“Analiza compatibilităţii electromagnetice a modulelor electronice”- Romina Macabinski, M. Peculea; “Platforma metaframe destinată activităţilor CAD-CAM CAE pentru modulele electronice performante”, Camelia Popescu, Adrian Râpa etc.) pentru a trece apoi la elaborarea şi finalizarea în produse electronice (“Structuri pasive inductive realizate prin microfrezare”- Peter Bălan, “Modul de achiziţie de temperatură în procesul de retopire în tehnologia SMT “- Bogdan Roşu, Pablo Reyes Turcu etc.). De asemenea, pot beneficia şi de un suport material substanţial pentru dezvoltarea proiectelor lor. Cei interesaţi au astfel şansa de a fi deja familiarizaţi cu mediile de desfăşurare ale universului tehnic.
În final, în cadrul forumului, cei cca. 45 de participanţi au dezbătut problematici esenţiale pentru formarea potenţialului uman.
Studenţii de azi, inginerii de mâine nu lucrează individual, ci într-o echipă care se doreşte a fi unită pentru a avea realizări cât mai bune. În cadrul centrului de cercetare CETTI spiritul de echipă este puternic promovat. Majoritatea lucrărilor susţinute sunt rezultatul aşa-numitului “team work”.
Faţă de vechile mentalităţi, în societatea actuală, inginerul trebuie să aibă o orientare profesională mai vastă. Pregătirea sa ar trebui să conţină şi noţiuni de economie, psihologie etc. Progresul tehnologic înseamnă “mai ieftin şi mai bun” şi poate fi realizat numai printr-o unire a conceptelor tehnic şi economic. Introducerea noţiunilor de marketing şi management ar trebui începută din primii ani de facultate.
Câţi dintre noi nu au fost fascinaţi în copilărie de aspectul luminii prin cioburile de sticlă? De aici până la determinarea legilor reflexiei şi refracţiei nu mai este decât un singur pas – acela al experienţei. Jocul în sine, reprezintă o modalitate de cunoaştere, o imagine primară a dorinţei de evoluţie. Şi tocmai ceea ce s-a încercat cu ocazia seminarului a fost îmbinarea dintre aceste două coordonate fundamentale ale maturităţii. În mod cert, pentru studenţii primilor ani (prezenţi pentru prima oară la evenimente de acest gen) schimbul de informaţii a constituit cheia către fundamentarea orientării lor profesionale.
Trecerea studenţilor prin acest seminar, fie ca participanţi, fie ca organizatori însemnă o provocare interesantă.

“Am realizat că doar urmând cursurile de la facultate nu am şansa de a lucra, după absolvire, ca inginer electronist. Pe lângă prezentări, foarte impresionante au fost si laboratoarele – sunt clar mult mai performante decât cele la care toţi studenţii au acces. Ştiu că trebuie să învăţ cât pot de mult de la acest grup (n.a. grupul studenţilor activi în cadrul CETTI), astfel nu voi termina facultatea degeaba”, Slav Cristian Florin, grupa 423A, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.
“Modul în care au fost făcute prezentările arată că acei oameni chiar ştiu despre ce vorbesc! Facultatea în sine ne oferă un suport mai mult teoretic. Important este să deschizi ochii şi în afara sălii de curs, pentru că altfel treci pe lângă adevărata electronică fără să o înţelegi de fapt”, Laura Dragnea, grupa 423A, Facultatea de Electonică şi Telecomunicaţii.
“Seminarul mi se pare că are un standard mai ridicat decât şedinţele SBC de până acum. Se apropie de condiţiile organizatorice ale altor conferinţe şi seminarii din ţară. Realizarea este bună. Numărul de participanţi este promiţător. Pe partea publicitară se mai puteau aduce totuşi îmbunătăţiri” Camelia Popescu, grupa 414 A, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.
Cercetarea constituie oxigenul unei industrii viabile, şi ca urmare, al unei societăţi în plină dezvoltare economică. De aceea conştientizarea noii generaţii de importanţa ei se dovedeşte vitală.
Vorbim de dezvoltare şi totuşi ea nu se poate realiza fără un suport financiar serios. Seminarul a dovedit că aceasta este posibilă, este reală, iar bazele au fost deja puse. Este viitorul inginer o investiţie bună pentru firmele şi asociaţiile din domeniu? Noi credem că da. Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să sprijine cercetarea la nivelul facultăţii în mod real.
Romina Daniela Macabinski
Press Officer IEE CPMT UPB,
studentă Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti
Anca Robu
studentă Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti