Dacă roboții desființează sau creează locuri de muncă nu mai este deja de ceva vreme un subiect inedit atunci când se vorbește de impactul automatizării asupra forței de muncă. Nivelul de automatizare al afacerilor de toate dimensiunile se află astăzi în creștere, integrarea roboților în procesele de producție fiind pasul optim pentru afacerile care doresc să prospere și să rămână competitive în industria în care activează. Dar odată cu creșterea numărului de roboți și tehnologii automatizate integrate, ce se întâmplă cu angajații umani? Rămân aceștia fără loc de muncă? Conform unui raport al World Economic Forum până în anul 2020, roboții vor crea cu 58 de milioane de joburi mai mult decât vor distruge.
Dezvoltarea roboticii va conduce la pierderea a 75 de milioane de locuri de muncă, dar în același timp va crea 133 de milioane de locuri de muncă noi, legate de activitatea roboților. Practic, angajații umani vor colabora în procesele de lucru cu roboții, preluând sarcini nou create generate de implementarea acestora, pentru care sunt mai potriviți.
Automatizarea proceselor de producție este, și va fi tot mai mult în viitor, un factor cheie în creșterea productivității. Companiile care își doresc să crească și să devină competitive vor integra roboți care să le eficientize și să le optimizeze operațiunile.De aici și întrebarea perfect legitimă ce se va întâmpla cu oamenii care se ocupă de acele sarcini care vor fi preluate de roboți. Automatizarea proceselor nu înseamnă disponibilizarea angajaților. Există tehnologii, cum sunt roboții colaborativi de la Universal Robots care sunt ideali pentru a lucra alături de oameni, fiind creați cu scopul de a desfășura procese de lucru în tandem cu lucrători umani. Va fi nevoie în continuare de prezența oamenilor pentru a supraveghea roboții, pentru a-i programa sau a le completa procesele de lucru. Vor fi create locuri de muncă noi, care le vor aduce angajaților umani mai multă satisfacție și vor genera mai multă plus valoare, în timp ce sarcinile repetitive și obositoare vor fi preluate de roboți, spune Răzvan Isac, Channel Development Manager, Universal Robots.
Roboții sunt mai eficienți atunci când obiectivele unei afaceri sunt creșterea volumului producției, creșterea calității produsului, reducerea timpului de producție sau flexibilitatea producției. Cu toate acestea, pe durata proceselor de lucru au loc etape care necesită gândire critică, creativitate sau capacitatea de a rezolva probleme. Iar roboții nu au astfel de aptitudini. Oamenii sunt cei care punctează la aceste capitole și în mod cert va fi nevoie și de acum înainte de prezența lor indiferent de gradul de automatizare al unei afaceri. De aceea, în evaluarea soluțiilor de automatizare companiile acordă o importanță serioasă factorului siguranță. Angajatul uman are nevoie să colaboreze cu robotul fără să fie expus la risc de accidente. De foarte multe ori, sunt folosite cuști de siguranță pentru a evita accidentări, dar acestea presupun o flexibilitate redusă a soluției de automatizare, ocuparea unui spațiu mare de către robot și îngreunarea anumitor procese de lucru.
Nu este cazul brațelor colaborative de la Universal Robots. Coboții UR sunt mici, ușori și accesibili și pot lucra cot la cot în siguranță cu angajații umani susținându-i în cele mai complexe sarcini. Nu necesită prezența cuștilor, sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care funcționează.
Integrarea roboților în zonele de producție prezintă un potențial real pentru creșterea ratei de angajare. Pentru că, odată cu automatizarea proceselor, va crește productivitatea și vor apărea oportunități de extindere a operațiunilor/liniilor de producție, care vor necesita forță de muncă nouă, cum ar fi manipulatori de materiale sau personal pentru inventar și planificare. În același timp,roboții vor avea nevoie de personal care să se ocupe de întreținerea, integrarea și programarea lor sau interpretarea datelor pe care le generează. Astfel, vor exista programe de instruire a angajaților în vederea îmbunătățirii aptitudinilor acestora sau dobândirii unora noi care să îi ajute în gestionarea roboților sau preluarea unor sarcini mai satifsfăcătoare. Urmând ca vechile lor sarcini repetitive, obositoare și periculoase să fie plasate în seama roboților.
Vorbim despre un viitor colaborativ în care oamenii și roboții lucrează împreună. Roboții colaborativi UR pot fi integrați cu ușurință, fără a necesita abilități de programare speciale, pentru a sprijini angajații în activități precum asamblarea componentelor, cum este cazul coboților instalați la uzina Ford din Craiova, ambalarea și paletizarea mărfurilor sau multe altele pe care aceștia le efectuează în companii din întreaga lume. Programarea lor, în funcție de complexitatea sarcinii desfășurate, poate dura doar câteva ore chiar și în cazul unui membru mai puțin experimentat al echipei. Sunt soluția optimă pentru a lucra în echipă cu angajați umani și a genera un avantaj competitiv important și o creștere mai rapidă pentru afacerile care își doresc automatizarea.