Care este diferența dintre robotică și automatizare?
În termeni tradiționali, automatizarea este o categorie foarte largă care se referă la utilizarea de software, mașinării și dispozitive create pentru a efectua sarcinile îndeplinite de obicei de oameni. De exemplu, automatizarea proceselor de afaceri înseamnă software proiectat pentru a îmbunătăți procesele de afaceri. În timp ce automatizarea proceselor robotizate (RPA) se referă la agenți software (sau roboți software) cu capacități de inteligență artificială și de învățare automată care pot folosi software-ul de calculator asemenea unui om. S-ar putea să vă întrebați „Cine folosește automatizarea proceselor robotizate?” RPA este folosită pentru a automatiza fluxul de lucru intensiv, infrastructura și procesele de back office, fiind perfectă pentru companiile mari cu departamente de resurse umane, IT și finanțe la scară largă.
De asemenea, este posibil să vă întrebați „Este automatizarea proceselor robotizate AI?” RPA oferă soluții inteligente, dar nu este același lucru cu inteligența artificială. RPA este un robot software care imită acțiunile umane, în timp ce inteligența artificială este simularea inteligenței umane folosind software de calculator.
Termenul „robotică” se referă în mod specific la mașinăriile care pot vedea, simți, acționa și, cu diferite grade de autonomie, pot lua decizii. Este, de asemenea, o categorie largă, care cuprinde drone, roboți pentru servicii de întreținere și rover-uri folosite pe Marte, dar în contextul roboticii și producției tradiționale, mașinăriile la care se face referire sunt roboți industriali. Roboții industriali sunt hardware fizic și sunt utilizați pentru inspectarea, asamblarea, ambalarea și paletizarea produselor fizice. Automatizarea este un termen care include agenți software fără hardware, iar robotica este cel mai bine înțeleasă ca o subcategorie a automatizării.
Ce sunt automatizarea și ingineria robotică?
Ingineria automatizării se referă la proiectarea și dezvoltarea de software, mașinării și alte dispozitive utilizate în scopul efectuării unei sarcini îndeplinite de obicei de oameni. Ingineria robotică se referă la proiectarea și dezvoltarea roboților; încorporează software, hardware, senzori și alte dispozitive, în special pentru utilizare în aplicații robotice, cum ar fi inspecția calității, asamblarea și ambalarea.
Roboți tradiționali vs colaborativi
O altă distincție importantă de reținut este aceea dintre roboții industriali tradiționali și roboții colaborativi (sau „coboți”). Roboții colaborativi au transformat înțelegerea tradițională a automatizării, a roboticii și a relației dintre munca umană și roboți.
Un produs de nișă în urmă cu doar un deceniu, coboții au devenit segmentul cu cea mai rapidă creștere de pe piața mondială a roboticii industriale. Un raport recent al Federației Internaționale de Robotică arată că numărul de coboți instalați a crescut cu 10% în 2020, „în contrast cu tendința generală a roboților industriali tradiționali”. De ce cresc coboții în popularitate?
Avantajele roboților colaborativi
Coboții diferă de automatizarea industrială tradițională în mai multe moduri importante. În timp ce automatizarea tradițională este caracterizată de hardware fix proiectat pentru a gestiona o anumită parte a produsului, coboții sunt proiectați să fie mobili și ușor de reprogramat pentru a opera diferite sarcini. Aceasta înseamnă că producătorii care folosesc coboți pot gestiona loturi de producție cu volum redus și amestec ridicat fără a fi nevoiți să facă schimbări majore în configurația lor de automatizare. Roboții tradiționali pot funcționa excelent la o anumită sarcină, dar coboții oferă o mare flexibilitate și un potențial de redistribuire pe scară largă în întreaga unitate de producție. Poate dura săptămâni sau luni pentru a schimba automatizarea tradițională, statică, doar pentru o a adapta la mici diferențe de produs; un cobot poate fi reprogramat pentru a gestiona piese noi în câteva ore. În mod similar, automatizarea tradițională tinde să fie dezvoltată pentru un singur scop sau aplicație, în timp ce coboții pot fi utilizați pentru diferite tipuri de aplicații, de la asamblare, la inspecția calității și până la sudare.
Roboții tradiționali sunt dificil de programat și necesită de multe ori programatori experți cu costuri mari. În schimb, coboții sunt proiectați pentru a fi utilizați cu ușurință. Deoarece sunt ușor de utilizat, coboții îndepărtează o barieră majoră în calea adoptării automatizării în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Automatizarea tradițională necesită adesea experiență în inginerie și/sau în robotică și poate dura săptămâni până la finalizare, în timp ce utilizatorii finali sunt gata să folosească coboții de la Universal Robots după ce urmează un curs scurt de formare online prin intermediul Academiei Universal Robots. De exemplu, ASSA ABLOY, o companie din Noua Zeelandă, specializată în soluții de deschidere a ușilor și ferestrelor, a evaluat trei brațe robotice industriale pentru a vedea cât de bine au efectuat sarcinile de asamblare și înșurubare a încuietorilor. În cele din urmă, compania a ales un UR5 pentru că „ușurința programării sale a fost de neegalat”.
O altă diferență crucială între automatizarea industrială tradițională și automatizarea colaborativă este costul. Chiar și automatizarea tradițională relativ simplă poate aduce companiilor costuri de sute de mii de dolari, fără a lua în considerare costurile continue de programare și întreținere. Coboții costă mult mai puțin decât omologii lor tradiționali și cu UR care oferă servicii de leasing pentru coboți, beneficiile automatizării sunt posibile fără cheltuieli imense de capital. Deci, în timp ce automatizarea a fost cândva domeniul marilor companii, acum coboții fac posibilă adoptarea tehnologiilor robotice de către companii de toate dimensiunile.
Roboții tradiționali necesită garduri de siguranță și semnalizare pentru a se asigura că nu este cauzat niciun rău lucrătorilor umani. Acest lucru îi menține pe lucrători în siguranță, dar înseamnă, de asemenea, că roboții tradiționali ocupă un spațiu mai mare și că lucrătorii umani nu pot împărți aceeași zonă de lucru cu robotul. Coboții încorporează caracteristici de siguranță – cum ar fi limitele de forță și viteză și oprirea atunci când un om se apropie prea mult – care fac posibil ca oamenii și coboții să împartă aceeași zonă de lucru.
De exemplu, Multi-Wing CZ este o companie mică din Republica Cehă care produce soluții de ventilatoare axiale pentru aplicații de ventilație. Trebuia să introducă automatizarea pentru a ține pasul cu cererea în creștere, dar fabrica sa nu era suficient de mare pentru a găzdui un robot industrial tradițional. Compania a ales un UR5 pentru strungul său automat. Deoarece coboții de la UR nu necesită garduri de siguranță, este posibil să îi puneți în funcțiune chiar și atunci când spațiul este redus. Cu ajutorul cobotului, Multi-Wing CZ a redus costul de producție al fiecărei unități cu 10-20% și a realizat economii anuale de aproape 7.000 EUR.
Roboții colaborativi transformă relația dintre oameni și roboți, care în mod tradițional a fost văzută ca o contradicție. În timp ce roboții tradiționali sunt proiectați pentru a elimina munca umană, coboții sunt proiectați pentru a o completa. Asta înseamnă că producătorii de toate dimensiunile pot beneficia de tot ce au mai bun de oferit atât oamenii, cât și roboții. Oamenii oferă capacități creative de rezolvare a problemelor și flexibilitate situațională, iar coboții oferă fiabilitatea și precizia caracteristice roboților. Utilizarea coboților permite producătorilor să elibereze oamenii de sarcini repetitive și periculoase, reducând în același timp erorile umane și îmbunătățind productivitatea și calitatea generală.
Universal Robots îmbunătățește și mai mult capabilitățile coboților prin UR+ – un ecosistem global de componente, software și kituri de aplicații care au fost validate și certificate pentru a fi compatibile mecanic, electric și digital cu coboții de la Universal Robots.
Inteligența artificială
În ultimii ani, robotica și automatizarea au fost îmbunătățite de progresele în inteligența artificială (AI). Drept urmare, coboții bazați pe inteligență artificială apar ca o componentă importantă a Industriei 4.0. Există șase capacități principale ale coboților bazați pe inteligență artificială cărora producătorii ar trebui să le acorde atenție:
Monitorizare: această abilitate face posibil ca un cobot cu inteligență artificială să detecteze, de exemplu, schimbarea condițiilor în spațiul de lucru și să monitorizeze și să optimizeze operațiunile din spațiul de lucru.
Viziune: Cu sistemele de viziune bazate pe inteligență artificială, coboții pot recunoaște prezența și orientarea pieselor; pot efectua sarcini de inspecție și preluare și plasare dinamică, precum și să citească rezultatele de la echipamentele de testare și să ia decizii în consecință.
Adaptare: Folosind această trăsătură, un cobot bazat pe inteligență artificială poate ajusta orientarea sarcinilor pe măsură ce mașinăriile se mișcă; poate regla controlul forței necesare pentru a prelua piesele dintr-o stivă; poate detecta și evita coliziunile și poate răspunde la erori cu strategii de reîncercare.
Învățare: un cobot bazat pe inteligență artificială poate prezice și diagnostica condițiile de defecțiune; poate identifica modele în operațiunile în desfășurare și poate aplica informațiile obținute pentru a genera performanțe mai bune.
Implementare: un cobot bazat pe inteligență artificială poate fi pus la lucru în câteva ore; este, de asemenea, capabil să refolosească informațiile despre sarcini, să le partajeze și să le comunice cu alți roboți și sisteme de control al mișcării.
Extensii: Un robot condus de inteligență artificială poate controla alte mașinării; orchestrând activitățile și îmbunătățirile echipamentelor din apropiere.
Roboții colaborativi joacă un rol din ce în ce mai important în fabricile de astăzi. Flexibilitatea lor, ușurința de utilizare, costul redus și amprenta redusă au creat o multitudine de oportunități pentru producătorii de toate dimensiunile.
Pe măsură ce ne întoarcem la diferența dintre „robotică” și „automatizare”, terminologia care se aplică coboților este următoarea:
Coboții sunt:
- brațe robotizate industriale (dar nu de tip tradițional)
- roboți de tip colaborativ
- o formă de automatizare
Brațele robotizate produc tehnologiile pe care le folosim pentru a ne automatiza viața de zi cu zi, de la smartphone-uri la dispozitive inteligente pentru casă și asistenți vocali.
Dacă luați în considerare modalitățile în care ne automatizăm viața de zi cu zi, diferența dintre termenii robotică și automatizare devine mai clară: ne automatizăm viața de zi cu zi prin software încorporat în smartphone-uri și alte dispozitive, dar, cu posibila excepție a aspiratoarelor robot, încă nu automatizăm sarcinile fizice zilnice folosind roboți. Automatizarea face parte din viața noastră de zi cu zi, însă roboții nu. Cu toate acestea, robotica și automatizarea fac parte din viața de zi cu zi a producătorilor, deoarece aceștia produc dispozitivele electronice pe care le folosim pentru a ne ușura viața.