În după-amiaza zilei de 21 martie 2012, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din cadrul Universității Politehnica București, a avut loc întâlnirea pasionaţilor de robotică, concursul Robochallenge, ediţia a V-a, sub privirile a sute de spectatori care şi-au susţinut favoriţii cu aplauze şi emoţie timp de 3 ore. Ediţia a V-a a adus două probe noi, Mini Sumo şi Line Follower, care au testat creativitatea concurenţilor dornici să se afirme în concurs. La sfârșitul concursului, s-a marcat linia decisivă: vor participa 27 de echipe la etapa națională: 8 de la Mini Sumo, 3 de la Football, 8 de la Sumo şi 8 de la Line Follower.
Numărul participanţilor a crescut comparativ faţă de ediţia a IV-a, la această ediţie participând 35 de echipe, împărţite la cele 4 probe. Competiția a fost strânsă până la sfârșit, iar roboții au trudit din greu, copleșiți de emoții constructive, dar strategia din spatele fiecăruia a fost gândită minuțios. Din nefericire pentru unii concurenţi, roboţii lor nu au fost omologaţi sau au avut probleme tehnice, iar alţii au fost nevoiţi să renunţe la concurs întrucât nu au terminat robotul la timp. Şi în ringul de luptă unii roboţi au abandonat, dar competiţia a rămas acerbă pe toată desfăşurarea concursului. Cei patru arbitri au fost intransigenţi şi nu au permis participanţilor să se abată de la regulament şi, după zeci de lupte, cei mai buni s-au afirmat.
Pentru prima dată în istoria concursului, grila învingătorilor a uimit atât publicul cât şi organizatorii, deoarece o echipă formată din concurenţi de la liceu a câștigat primele 2 probe: Line Follower şi Mini Sumo. Echipa a fost formată din 4 elevi care şi-au unit forţele şi au avut 3 roboţi participanţi, Antares şi Genesys la Line Follower, iar la Mini Sumo robotul Apocalipsa.
La acest concurs au fost şi participanţi mai vechi, precum Brutus şi Sylar, deja deveniți istorie de-a lungul anilor.
“Line Follower” s-a bucurat de un succes neaşteptat, punând în dificultate roboţii prin faptul că aceștia au avut de depăşit obstacole sau de trecut printr-un tunel întunecat.
Robotul câştigător a parcurs cei 10 metri ai pistei în aproximativ 7,7 secunde.
Proba de “Mini Sumo” a presupus confruntarea între 2 roboţi de dimensiuni mai mici, dar cu forțe impresionante. Cea mai aşteptată probă a fost “Robo Sumo”, având şi cei mai mulţi participanţi. Luptele au fost mai interesante întrucât ringul a fost confecţionat din metal, iar surpriza a venit la final când toţi cei 15 roboţi participanţi s-au confruntat în acelaşi timp pe ring. Câştigătorul acestei probe surpriză a fost acelaşi ca şi al probei în sine, Tescot, numele echipei producând furori în rândul publicului și
emoții pentru ceilalți roboți din concurs, care în final au cedat în fața celui mai bun. Secretul victoriei a fost descoperit pe parcursul concursului de către participanţi şi mai ales de către câştigători. Unii au declarat ca robotul lor înseamnă “timp, prietenie şi cunoştinţe”, alţii susțin că sunt pentru prima dată participanți într-o astfel de competiție, dar vor reveni cu drag şi mai pregătiţi la următoarele ediţii.
Impresionantă a fost durata de fabricaţie a roboţilor, de la câteva ore, la luni de muncă, pasiune şi dedicaţie.
Corneliu Amariei, participant din echipa câştigătoare a primelor două probe a declarat că este pentru a doua oară când participă şi a fost uimit de entuziasmul şi interesul pe care studenţii şi elevii au început să îl acorde acestui concurs.
Berzan Victor, unul din participanţii de la Line Follower a spus că robotului său i-a lipsit viteza, dar va lucra mai mult pentru următoarea ediţie. Tănase Mihai şi Sârbulescu Cătălin, câştigători la proba Mini Sumo, au promis că se vor pregăti pentru faza naţională şi vor lucra la proiect intens, dar mai ales la senzori, deoarece pe parcursul concursului s-a defectat unul din senzori.
În spatele evenimentului s-au aflat Domnul Prorector Corneliu Burileanu, Liga Studenţilor Electronişti, şi Echipa ETTI RoboChallenge, a căror organizare a fost lăudată de către participanţi si de către audienţă.
Coordonatorii principali ai proiectului, Diana Șandru, Ruxandra Pricope și Adrian Gașpar, au mobilizat cu profesionalism și pricepere o echipă de organizare de
aproximativ 50 de studenți din Universitatea Politehnica București, dar truda din spatele proiectului a fost răsplătită de aplauzele necontenite ale publicului și laudele participanților și profesorilor.
Totodată, a existat si sprijin extern, competiţia având premii oferite de sponsorii: Infineon, Bitdefender, Microchip şi Taubird.
Pe lângă privirile curioase ale publicului, participanţii au avut de convins şi o asistenţă selectă formată din Doamna Rector Ecaterina Andronescu, Domnul Prorector Corneliu Burileanu şi alţi profesori din facultate şi reprezentanţi ai companiilor partenere. Evenimentul a fost susținut și de partenerii media, iar cei ce nu au putut ajunge la competiție au putut urmări live transmisia pe cele două site-uri ale concursului: www.robochallenge.ro și www.lse.org.ro, prin bunăvoința celor de la Cable Systems.
La final, roboţii au mărturisit că s-au distrat, în atenţia şi răsfăţul proiectanţilor, care sunt convinși că vor fi pregătiţi pentru orice provocare va urma. În mai puțin de o lună, pe data de 21 aprilie 2012, o competiție mai acerbă se promite din partea organizatorilor, în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Politehnica București.
Diana Sandru
diana.sandru@lse.org.ro