Reutilizarea tehnologiilor încercate-şi-testate

by donpedro

de Albert Culetto,
Manager de dezvoltare de afaceri, Componente pasive şi electromecanice
Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH


Conectorii tradiţionali tip priză constau din două elemente individuale, iar cablul este acela care, uzual, necesită mai mult lucru şi de aici cost mai ridicat, însemnând că o soluţie cu 2 pini conductor-placă poate fi cu greu obţinută pentru mai puţin de 15 cenţi. Acesta este motivul pentru care este nevoie de o tehnologie care să permită conexiunea dintre placa de circuit şi cablu mai simplu şi mai ieftin. Este permisă o gândire neconvenţională. Piaţa de iluminare în constantă creştere de exemplu, poate oferi câteva soluţii inovative.
Rutronik_EPD0715_9176 _SingleContact3Dezvoltatorii din acest domeniu au nevoie de tehnologii de conectare economice pentru a le permite să rămână competitivi în cazul conectării a milioane de unităţi; astfel asemenea situaţii pot fi întâlnite şi pe alte segmente verticale de piaţă. Este o situaţie similară şi în industria auto şi în sectoarele industriale, precum şi în domeniul producţiei de echipamente electrocasnice – în orice loc în care cantităţile mari solicită tehnologii de producţie rapide şi economice. Tehnologii precum IDC (Insulation Displacement Connectors), sisteme elastice sau cu sertizare oferă soluţii interesante. Ele permit ca orice tip de cablu (fire single sau standard) să fie conectat ieftin la PCB.

Mai puţini paşi de lucru prin utilizarea IDC

IDC-urile sau conectorii cu deplasarea izolaţiei sunt potriviţi pentru cabluri de cupru izolate cu fire multiple. IDC-urile sunt utilizate încă din anii 1970 în tehnologia comunicaţiei, nefiind nevoie de lipire, şuruburi sau înlăturarea izolaţiei. Ele permit o conexiune etanşă, rezultând o conectare sigură chiar şi în condiţii dure, iar produsul final poate fi chiar şi încapsulat. Sunt de asemenea disponibile versiuni fără capsulare în plastic acolo unde este nevoie de economii. Dezvoltatorii trebuie aici să analizeze specific sistemul AWG (American Wire Gauge) pentru a preveni ruperea firelor. În producţia de masă, firele individuale sunt presate cu ajutorul unei unelte speciale, care face ca toate firele să ia contact prin conectorii cu înlăturarea izolaţiei. Avantajul acestui procedeu este acela că procesele costisitoare precum înlăturarea izolaţiei, pre-lipirea şi sertizarea nu mai sunt necesare. IDC poate fi utilizată până la trei ori, în funcţie de parametrii specificaţi în standarde. IDC este potrivit pentru utilizatorii care doresc să conecteze permanent senzori, motoare, ventilatoare sau cabluri de alimentare, precum şi alte module periferice.

Sisteme elastice şi contacte de tip plug-in

Rutronik_EPD0715_ES10_BUtilizarea sistemelor elastice şi a contactelor de tip plug-in în conexiuni cablu-placă ajută la economisire importantă de timp şi, implicit, de mulţi bani. Ele sunt utilizate în blocuri terminale, formate prin presarea sau îndoirea unei singure piese, evidenţiindu-se prin rapiditatea instalării. Conexiunile simplificate ce utilizează cârlige permit unui cablu să fie conectat vertical la un cost de mai puţin de 5 cenţi. În producţie, contactele pot fi lipite şi asamblate în timpul procesului SMT. Singurul pas de lucru suplimentar este îndepărtarea izolaţiei firelor. Contactul este uzual deconectat cu o unealtă specială. În sistemele verticale, puteţi selecta între intrările de sus şi de jos, astfel încât contactele să nu iasă din PCB. Există de asemenea soluţii pentru construcţii plate precum papuci de lipire, care sunt proiectate pentru comutatoare, motoare şi module, sau terminale Faston pentru electrocasnice şi aplicaţii auto.

Economisiţi spaţiu prin utilizarea sertizării fără carcasă

Rutronik_EPD0715_Molex_Lite-Trap_ConnectorSertizarea şi-a dovedit valoarea ca alternativă de conectare economică. De exemplu, industria auto utilizează această tehnică, în care conexiunea este întâi aprobată, iar apoi este dezvoltată carcasa, pentru a realiza mili­arde de conexiuni anual. Eliminarea acestei carcase permite o econo­misire considerabilă a costurilor şi a spaţiului ocupat. Este redusă de asemenea umbrirea în cazul becurilor în aplicaţiile cu LED-uri. Rezistenţa conexiunii dintre PCB şi cablu oferă siguranţă electrică şi mecanică ridicate. Sertizarea este utilizată în principal în producţia de serie şi este potrivită pentru lipire şi asamblare în procesele SMT.
Sfatul experţilor este critic pentru găsirea celei mai bune soluţii comerciale şi tehnice din gama de metode de conectare. Cu o echipă de ingineri de aplicaţii pentru componente pasive şi electromecanice, Rutronik asigură suport clienţilor săi pe întreg ciclul de dezvoltare – de la concept de dezvoltare la selecţie, de la prototipare la producţie de serie. Clienţii beneficiază astfel de numeroşii ani de experienţă ai Rutronik şi de portofoliul extins în domeniul conexiunilor cablu-placă. Distribuitorul cooperează de asemenea cu producătorii pentru a dezvolta produse particularizate, permiţând găsirea soluţiilor economice care răspund celor mai diverse cerinţe în segmentul de piaţă al conexiunilor cablu-placă ■


Rutronik_Logo

Rutronik Elektronische Bauelemente
www.rutronik.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu