RASPBERRY PI – CEL MAI MIC ŞI MAI IEFTIN PC DIN LUME

by donpedro

Una dintre cele mai recente invenţii în lumea IT este Raspberry Pi, un PC creat pentru a fi accesibil oricui, cu scopul de a promova studiul bazelor sistemelor de calcul în şcoli, un fenomen unic datorită dimensiunilor, dar şi al prețului foarte mic în comparație cu alte calculatoare.

Firma Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie Raspberry Pi. Acesta reprezintă o placă de bază de dimensiunea unui card de credit care se conectează la TV şi la tastatură. Este un PC miniatural cu procesor ARM, care poate fi folosit la multe dintre aplicaţiile ce sunt realizate prin intermediul unor PC-uri desktop, precum calcul tabelar, procesare de text şi jocuri. Dispozitivul permite şi vizionarea de conţinut video HD. Acum aveți posibilitatea de a comanda la Aurocon COMPEC pe adresa www.rsromania.com orice cantitate din produsul Raspberry Pi.

Caracteristici tehnice Raspberry Pi tip B

PC-ul miniatural dispune de procesor Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS cu FPU şi Videocore 4 GPU. GPU-ul oferă Open GL ES 2.0, funcţii OpenVG accelerate hardware şi funcţii de decodare 1080p30 H.264. GPU-ul este capabil de 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s sau 24GFLOP cu funcţie de filtrare a texturilor şi infrastructură DMA.
Dispozitivul este înzestrat cu o memorie RAM de 512MB, porneşte (boot-ează) de pe card SD şi rulează sistemul de operare Fedora Linux. Raspberry Pi dispune de conector Ethernet BaseT 10/100.

Pornire în 5 paşi simpli

Raspberry Pi tipul B este furnizat standard ca placă de bază, punerea în funcţiune realizându-se simplu prin ataşarea unor accesorii, multe dintre acestea opţionale. Odată achiziţionat, mini PC-ul poate fi pus în funcţiune urmând 5 paşi simpli, prezentaţi în figura de mai jos.

După cum se poate observa accesoriile necesare sunt produse uzuale.
Pe lângă acestea vă sunt puse la dispoziţie şi accesorii opţionale legate direct de Raspberry Pi, precum card cu sistem de operare instalat şi diferite carcase.

Alături de acestea, Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie toate accesoriile necesare sau opţionale pentru a vă putea dezvolta propriile aplicaţii cu Raspberry Pi: carduri de memorie, cabluri, adaptoare, alimentatoare, conectori, monitoare, tastaturi, mouse-uri, unităţi de stocare externe etc.

Caracteristici tehnice Raspberry Pi tip B

Cel mai mic PC din lume a fost creat de un grup de ingineri de la Universitatea Cambridge, după ce au constatat faptul ca generaţiile noi de programatori din anii ’00 aveau mult mai puţine cunoştinţe de specialitate decât generaţiile anterioare din anii ’90. Au considerat că problema care stă la baza unei performanţe mai slabe în domeniu este modul diferit în care au început copii să interacţioneze cu PC-urile. Aşa a luat naştere ideea creării unui computer de dimensiuni reduse pentru a fi atractiv pentru copii şi cu un preţ cât mai accesibil părinţilor, pentru a-şi încuraja copii să îşi dezvolte abilităţile într-un domeniu de viitor, prin joacă.
În urma acestei idei a fost înfiinţată Fundaţia Caritabilă Raspberry Pi, în cadrul căreia un grup de voluntari a realizat între 2006-2008 mai multe prototipuri de ceea ce acum numim Raspberry Pi.
Din 2012 RS Components s-a implicat activ şi a sprijinit producţia de Raspberry Pi, împreună cu întreaga comunitate educaţională, care a susţinut acest proiect. Din ce în ce mai multe organizații s-au arătat interesate de cel mai mic PC din lume, fiind şi cel mai ieftin, pentru că acesta poate înlocui cu succes tradiţionalele PC-uri desktop, prin utilizarea unor minime resurse hardware şi de energie.
Raspberry Pi, lansat pe 29 februarie 2012, este un PC de dimensiunea unui card de credit, care se poate conecta la TV şi la tastatură, cu procesor ARM, care poate fi folosit la multe dintre acţiunile realizate prin intermediul unui PC desktop, precum calcul tabelar, procesare de text şi jocuri. Permite inclusiv vizionarea de conţinut video HD. Raspberry Pi Tip B este furnizat standard ca placă de bază, utilizatorii având posibilitatea de a achiziţiona separat accesorii necesare sau opţionale în funcţie de aplicaţia pe care intenţionează să o creeze. Toate accesoriile compatibile

2006-2008: Primele prototipuri Raspberry Pi

(memorie, sursă de alimentare, tastatură, carcasă, cabluri etc.) sunt disponibile la RS Components. Întreaga unitate cântăreşte doar 45 de grame, fiind astfel şi cel mai uşor PC realizat până acum. Aplicaţiile care se pot realiza cu Raspberry Pi sunt nenumărate, deoarece utilizatorii au practic la dispoziţie un mini computer.
Dacă la început produsul a fost creat în scop educaţional şi pentru a oferi copiilor acces la cunoş­tinţe aplicate de programare, din ce în ce mai multe organizaţii şi companii din întreaga lume au descoperit utilitatea şi eficienţa acestui PC, care înlocuieşte, la costuri minime, reţele întregi de calculatoare.

2011: Raspberry Pi, Tip B

Începând cu primele ore de la lansare, cererea a fost fără precedent şi a depăşit cu mult estimările făcute de Fundaţia Caritabilă Raspberry Pi, împreună cu RS Components, partener şi distribuitor. Dacă iniţial producătorii s-au aşteptat să vândă maxim 50.000 pe an, în realitate s-au vândut peste 250.000 bucăţi în 157 de ţări, pe bază de programare a comenzii pe sistemul “primul venit, primul servit”. Pentru că cererea a depăşit de 4 ori capacitatea de producţie, livrările au întârziat şi până la câteva luni de la lansarea comenzilor.
Din dorinţa de a face faţă ce­rerii fără precedent pentru un produs nou lan­sat pe piaţă, RS Components, împreună cu Fundaţia Carita­bilă Raspberry Pi, au investit în tot acest timp în dezvoltarea ca­pacităţii de pro­ducţie, iar din luna decembrie 2012 au reuşit să înceapă livrarea a câte 5.000 buc./ săptămână. Astfel, se estimează că începând cu luna ianuarie 2013 Raspberry Pi se va putea livra la comandă.
Raspberry Pi, o inovaţie în lumea calculatoarelor şi iniţial conceput pentru a oferi posibilitatea copiilor să înveţe şi să aplice noţiuni de programare, a devenit unul dintre cele mai căutate gadget-uri, fiind folosit în multe şi diverse aplicaţii.

Dacă sunteţi interesaţi de mai multe detalii cu privire la Raspberry PI, puteţi găsi o mulţime de informaţii la adresa: http://ro.rsdelivers.com/campaigns/raspberry/pi.aspx
Aici găsiţi şi trimiteri către manual de utilizare, forumuri de discuţii etc.
La adresa www.designspark.com puteţi de asemenea găsi informaţii
suplimentare, inclusiv de la utilizatori de Raspberry Pi.

Aurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și