Protecție la supratensiune cu Inventronics

Siguranță pentru dispozitive și echipamente

by gabi

Dispozitivele de protecție la supratensiune ajută la protejarea dispozitivelor și echipamentelor împotriva modificărilor curentului electric care circulă prin sistem. Vârfurile de curent sau valorile tranzitorii pot provoca daune semnificative echipamentelor și reprezintă, de asemenea, un pericol pentru siguranța utilizatorilor. Rândurile de față se doresc a fi un mic ghid pentru protecție la supratensiune în mediul industrial.

Dispozitivele de protecție la supratensiune implică utilizarea de supresoare de supratensiune sau descărcătoare de supratensiune. Supresoarele protejează echipamentul de vârfurile de tensiune. Ele blochează sau scurtcircuitează la masă curentul în, de exemplu, panourile de distribuție a energiei, sistemele de control al proceselor și sistemele industriale grele. Descărcătoarele protejează utilajele de evenimente externe care provoacă variații tranzitorii de supratensiune, cum ar fi fulgere sau evenimente de comutare. Acestea sunt instalate în sistemele de transport și distribuție a energiei.

Ce poate provoca o supratensiune? O creștere a puterii poate apărea atunci când ceva declanșează fluxul de energie electrică înapoi în sistem sau când fluxul de electricitate este întrerupt și repornit. Acest lucru poate fi cauzat în mai multe moduri, inclusiv un fulger, supraîncărcare electrică, cablare defectuoasă și restabilirea alimentării după o întrerupere.

O supratensiune poate fi de 5 sau 10 volți de la pornirea unei prize suplimentare sau de mii de volți de la un fulger. Din fericire, supratensiunile cauzate de fulgere sunt rare. Dar atunci când apar, supratensiunea mare va provoca daune instantanee, circuite „prăjite” și topirea pieselor din plastic și metal. Totuși, mai frecvente sunt supratensiunile de nivel scăzut, dar și ele pot fi dăunătoare. Acestea pot să nu topească părțile fizice sau să ardă siguranțe, dar, în schimb, pot provoca „rugina electronică”, care degradează treptat circuitele interne.

Majoritatea caselor la ora actuală dispun de multe dispozitive care sunt susceptibile la supratensiuni. Orice dispozitive care conțin un microprocesor sunt deosebit de vulnerabile la daune ireparabile la supratensiune. Aceste componente digitale mici sunt atât de sensibile, încât chiar și o mică fluctuație le poate afecta funcționarea.

În acest context, cum pot ajuta SPD-urile? Un SPD (surge protection device) va ajuta la prevenirea deteriorării dispozitivelor electrice, deoarece limitează orice supratensiuni care pot apărea în sistemul electric. Ele oferă protecție la punctul de utilizare împotriva vârfurilor de curent și a supratensiunii prin devierea saltului de curent și limitarea oricărui surplus de tensiune la un nivel care să nu deterioreze dispozitivul sau aparatul protejat.

SPD-urile cuprind supresoare de supratensiune și descărcătoare de supratensiune. Iată câteva exemple de SPD:

SPD-10-275-G2 (nr. stoc RS 251-5281) – 15A, 10kV, montare cu șurub
SPD-15-275-P5-G2 (nr. stoc RS 251-5284) – 15A, 10kV, montare cu șurub
SPD-15-275-G2 (nr. stoc RS 251-5283) – 15A, 15kV, montare cu șurub
SPD-20-275-P5-G2 (nr. stoc RS 251-5286) – 15A, 20kV, montare cu șurub

În esență, un SPD vă poate ajuta prin protejarea dispozitivului sau a aparatului. Pentru oferta completă de dispozitive de protecție la supratensiune, vă invităm să accesați: ro.rsdelivers.com

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu