Am mai vorbit despre tehnologia de wireless Bluetooth. Iată că pe 15 Martie, simultan în Sunnyvale, California şi Louisville, Ky., firmele Philips Semiconductors şi Stonestreet One anunţă încheierea unei alianţe pentru a putea oferi utilizatorilor o gamă extensivă de produse Bluetooth™ şi servicii de dezvoltare. Experienţa combinată a celor două companii în domeniile produselor şi serviciilor vor reduce dramatic timpul necesar lansării pe piaţă a aplicaţiilor Bluetooth avansate, şi va contribui să aducă mai rapid utilizatorilor finali avantajele produselor Bluetooth.
Alianţa uneşte două firme de vârf din domeniul tehnologiei de comunicaţii mobile Bluetooth. Precum ştie orice electronist, Philips Semiconductors este al treilea producător mondial de circuite integrate, şi prima firmă care a început fabricarea produselor Bluetooth pe scară mare. Numele companiei Stonestreet One este mai puţin cunoscut, deoarece este nouă – un pionier în proiectarea prototipurilor de produse Bluetooth embedded.
Înţelegerea prevede ca Philips Semiconductors să furnizeze clienţilor elementele de radio şi controler de bandă de bază Bluetooth precum şi softul de sprijin pentru acestea, în timp ce Stonestreet One va asigura instrumentele software, proiectarea de sistem, integrarea, punerea la punct a aplicaţiilor şi testarea produselor. Ca rezultat direct al acestei alianţe, Stonestreet One va oferi încă din luna martie un kit de dezvoltare Bluetooth bazate pe cipul Blueberry PCF87750 de la Philips Semiconductors, controler de bandă de bază din generaţia a doua.
Într-o lume tot mai mult interconectată, tehnologia de comunicaţii fără fir Bluetooth elimină necesitatea folosirii cablurilor în “ambientul local”, de exemplu într-o cameră. Tehnologia Bluetooth, pusă la punct de firme de vârf din domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor, cum ar fi Ericsson, IBM, Intel, Nokia şi Toshiba asigură o conectivitate puternică, la un preţ scăzut, ce permite ca tot felul de echipamente de comunicaţii, de calcul sau de jocuri şi dispozitive audio şi video să poată “vorbi” între ele fără vreo legătură fizică. Nu este nevoie decât de funcţionalitate Bluetooth între dispozitivele ce comunică:
un controler de bandă de bază, un transiver, un modul de radiofrecvenţă şi antenă. Pentru conectarea la lumea din afara ambiantului local, este suficient un singur “punct de acces”, care poate fi o legătură fixă de cablu într-un birou sau o locuinţă, sau un telefon mobil pentru altfel de ambiente locale.
Ţinând cont de potenţialul ei imens, tehnologia de wireless Bluetooth este într-o creştere rapidă. Se estimează că până în 2002 vor incorpora capacităţi Bluetooth mai bine de 100 de milioane de telefoane mobile şi alte milioane de dispozitive, de la căşti audio la PC-uri portabile şi camere digitale.
http://www.semiconductors.philips.com