Un senzor fotoelectric combină un transmițător de lumină și un receptor fotoelectric pentru a determina prezența / absența unor obiecte sau distanța față de acestea. Deoarece oferă o precizie ridicată pe distanțe lungi, aceste opțiuni sunt populare pentru aplicațiile de automatizare, mai ales atunci când oamenii doresc să detecteze poziția unui obiect. Care sunt tendințele care vor modela viitorul tehnologiei senzorilor?
Experiențe mai bune pentru utilizatorul senzorului fotoelectric
Producătorii de senzori fotoelectrici se remarcă pe piață din ce în ce mai mult prin faptul că dezvoltă produse mai ușor de utilizat.
Un exemplu este un senzor fotoelectric cu o interfață cu ecran tactil. Interfața permite utilizatorilor să comute între cele trei moduri de operare optimizate pentru aplicații ale senzorului. Dacă senzorul oferă și un timp de răspuns de 1,8 milisecunde, această caracteristică îl face o alegere excelentă pentru cele mai rapide aplicații de automatizări.
În plus, operatorii pot alege între setări încorporate și personalizate atunci când interacționează cu ecranul tactil. De exemplu, o opțiune detectează obiecte la o distanță aleasă, în timp ce alta recunoaște lucruri de diferite înălțimi. O funcție de blocare de siguranță împiedică pe cei neautorizați să modifice parametrii de funcționare.
De asemenea, senzorii pot avea capabilități de setare de la distanță pentru a simplifica configurarea și a permite unei persoane să integreze datele senzorului într-o rețea existentă de echipamente automate.
Ne putem aștepta să vedem tot mai mulți producători care adoptă o abordare similară pentru a-și face produsele mai atractive și pentru a încuraja alte segmente de piață să înceapă să le folosească.
Senzori fotoelectrici pentru o mai bună detectare a incendiilor
Mulți factori de decizie industriali operează în fabrici, în zona de stingere a incendiilor, funcționând 24 de ore pe zi, fără supraveghere la fața locului. Senzorii fotoelectrici joacă un rol important în facilitarea acestor obiective.
În multe cazuri, oamenii folosesc adesea cabluri de tip EE pentru aplicațiile asociate. Acestea pot tolera căldura până la 200 de grade Celsius sau aproape 400 de grade Fahrenheit. Această caracteristică le face ideale pentru aplicațiile de automatizare care se confruntă în mod regulat sau ocazional cu condiții de căldură ridicată. În plus, senzorii fotoelectrici sunt, de obicei, integrați în strategiile de atenuare a incendiilor, deoarece detectează particulele de fum în mediu.
Pentru a vă face o idee despre viitorul tehnologiei senzorilor și despre modul în care oamenii vor folosi această opțiune în măsurile lor de protecție a proprietății, se poate porni de la studiile privind creșterea cheltuielilor întreprinderilor pentru protecția infrastructurii, importanța tot mai mare a normelor stricte de instalare și exploatare, precum și dezvoltarea infrastructurii de protecție împotriva incendiilor. Tehnologia senzorilor fotoelectrici poate fi o alegere înțeleaptă alături de alte măsuri de protecție. De exemplu, la adresa www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/fire-protection-systems-market-1018.html este prezentat un raport de piață, care sugerează că valoarea pieței va ajunge la 97,2 miliarde de dolari până în 2029, arătând o creștere semnificativă față de cele 71,6 miliarde de dolari calculate în 2024. Indiferent cât de intens folosește o companie automatizarea sau intenționează să o facă în curând, senzorii fotoelectrici pot asigura că aceste eforturi duc la măsuri foarte bune împotriva incendiilor. Atunci când se cheltuiesc sume semnificative de bani pe echipamente avansate de automatizare, trebuie luate măsuri preventive adecvate pentru a împiedica deteriorarea proprietății, iar incendiile pot aduce grave prejudicii.
Senzori fotoelectrici utilizați în aplicații solicitante
Liderii industriali folosesc frecvent senzori conectați pentru a reduce evenimentele nedorite care ar putea perturba producția sau pot determina ratarea unor ținte cruciale. Unii dintre acești senzori detectează parametrii de funcționare neobișnuiți, cum ar fi mașinile care dezvoltă vibrații anormale sau funcționează la temperaturi neobișnuit de ridicate.
Senzorii fotoelectrici sunt ideali pentru aplicațiile de automatizare industrială care necesită detectarea obiectelor transparente, cum ar fi sticlele de băuturi. De asemenea, funcționează bine atunci când oamenii folosesc obiecte cu finisaje lucioase, cum ar fi lăzile strălucitoare. Aceste opțiuni oferă performanțe extrem de fiabile pentru a menține liniile de producție să funcționeze fără probleme și pentru a preveni întreruperile.
Un exemplu vine de la o companie care se bazează pe senzori fotoelectrici pe aproape fiecare parte a liniei sale de îmbuteliere a berii. Soluțiile alese rezistă la vibrații și tolerează curățarea frecventă cerută de industria alimentară și a băuturilor. Diferitele aplicații cu senzori pot detecta sticlele lipsă sau poziționate incorect în lăzi, determină angajații să rezolve aceste probleme înainte ca băuturile ambalate să treacă la alte stații.
Într-un alt exemplu, senzorii sprijină umplerea a până la 66.000 de sticle în fiecare oră, asigurând operațiuni eficiente. Apoi, senzorii pot detecta dacă toate capacele sunt atașate corect la sticle și închise complet. Aceste verificări previn pierderile, protejând rezultatul final al companiei și anume, obținerea de produse de calitate. Astfel de opțiuni vor continua să modeleze viitorul tehnologiei senzorilor, dar liderii industriali ar trebui să determine întotdeauna caracteristicile specifice asociate cu aplicațiile lor de automatizare propuse. Senzorii trebuie să reziste la temperaturi ridicate, substanțe chimice dure sau alte circumstanțe care ar putea face ca hardware-ul neadecvat să nu mai funcționeze.
Miniaturizare și îmbunătățiri în ceea ce privește standardizarea
Unii producători de senzori fotoelectrici s-au concentrat pentru a crea dispozitive mai compacte. Această prioritate face produsele mai versatile și mai adecvate pentru o gamă mai largă de utilizări potențiale. O familie de senzori fotoelectrici lansată în 2023 are opțiuni de până la 8 milimetri, potrivite clienților care doresc hardware minuscul, dar capabil.
Miniaturizarea permite clienților să beneficieze de tehnologia senzorilor fotoelectrici fără a utiliza opțiuni mai mari care pot interfera cu echipamentele existente. Pe lângă introducerea pe piață a dispozitivelor din ce în ce mai mici, unii producători de senzori au început să ofere modele standardizate. Aceste produse permit cumpărătorilor să schimbe rapid piesele și să fie siguri că ele vor funcționa conform configurațiilor actuale.
Senzori standardizați
De exemplu, o companie a dezvoltat cinci tipuri de senzori standardizați, care se adresează clienților cu preocupări stricte în domeniul automatizărilor. Indiferent dacă cumpărătorii doresc să atașeze senzorii la vehicule ghidate automat sau să îi utilizeze pe sisteme pick-and-place, aceste opțiuni pot face față cerințelor multor aplicații. De asemenea, există modele cu dimensiuni de ordinul milimetrilor, ceea ce demonstrează tendința continuă de miniaturizare. Altele, sunt proiectate în combinație cu o suflantă de aer, ceea ce facilitează utilizarea senzorilor în medii cu praf sau ceață.
Senzorii fotoelectrici vor continua să influențeze cum, unde și când se vor folosi tehnologiile de automatizare în mediile industriale. Cele patru tendințe prezentate ilustrează modul în care producătorii trebuie să fie la curent cu preferințele și nevoile beneficiarilor înainte de a dezvolta produse. Astfel de abordări centrate pe consumator vor permite producătorilor de senzori să rămână competitivi și să răspundă cerințelor din industrie, care pot schimba aplicațiile de automatizare sau pot crea altele noi.
Vedeți oferta completă pe https://ro.rsdelivers.com.
Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro
Sursa: EmilyNewton
https://www.rs-online.com/designspark/4-photoelectric-sensor-trends-transforming-automation