Oscilator controlat sonor

by donpedro

Vom arăta aici o soluţie foarte ieftină pentru aplicaţii controlate de sunet, cum ar fi comutatoare controlate la distanţă, pornirea unei camere, unui casetofon, alarmă împotriva hoţilor, jucării, etc. Circuitul arătat aici foloseşte un microfon cu condensator ca receptor.

Un amplificator cu două etaje construit cu amplificatorul operaţional LM324 oferă o amplificare suficientă pentru detectarea sunetului de la o distanţă de până la 4 metri. Al treilea amplificator operaţional este configurat ca detector de nivel şi are terminalul neinversor legat la semnalul amplificat şi filtrat de la ieşirea celui de-al doilea amplificator operaţional. Intrarea inversoare a celui de-al treilea amplificator operaţional este legată la o referinţă de tensiune realizată cu un divizor de tensiune format dintr-o rezistenţă de 10k şi una de 4,7k. Rezistenţa de 100 ohm în serie cu divizorul de tensiune împiedică amorsarea circuitului datorită zgomotului. Prin reglarea divizorului de tensiune se poate controla sensibilitatea circuitului (pragul de amorsare). Controlul sensibilităţii ajută la eliminarea oricărui sunet extern nedorit care poate fi detectat de amplificator. La ieşirea detectorului de nivel sunt pulsuri dreptunghiulare care declanşează oscilatorul. Condensatorul de 100 µF conectat în paralel cu sursa de tensiune are de asemenea rolul de a împiedica zgomotul să amorseze circuitul. Pentru funcţionarea corectă a circuitului este necesară o sursă bine stabilizată datorită pulsurilor care pot apărea atunci când circuitul amorsează (mai ales când circuitul are sarcină).
Aceste pulsuri pot fi detectate de amplificator şi circuitul poate să comute în altă stare. Deoarece circuitul lucrează la 4,5V, el poate fi uşor folosit în circuitele digitale. În figură se poate vedea circuitul folosit pentru controlul unui motor de curent continuu. Circuitul foloseşte 4 tranzistoare npn. Tranzistoarele T1 şi T4 au bazele legate împreună şi comută simultan când ieşirea Q este în 1 logic. La fel T2 şi T3 conduc când ieşirea Q este în 1 logic. Astfel, curentul prin motor îşi schimbă direcţia când oscilatorul comută. Filtre conectate în circuit şi acordate pe diferite benzi de frecvenţe audio vor permite circuitului să controleze mai multe dispozitive. De exemplu, un sunet de frecvenţă mai înaltă (un fluier) poate comanda dispozitivul 1, iar un sunet de frecvenţă mai joasă (o bătaie din palme) poate controla dispozitivul 2.