Originile roboților industriali de astăzi – și încotro se îndreaptă aceștia în continuare

by donpedro

Încă din anii 1950, atunci când George Devol a construit robotul său industrial, progresul și dezvoltarea roboticii au cunoscut un ritm de creștere foarte rapid. Dacă în Statele Unite erau în jur de 200 de roboți industriali în 1970, această cifră a crescut continuu, ajungând în 2015 la 1.6 milioane. Și pentru a vă da o idee despre viteza de creștere, Federația Internațională de Robotică prognozează că acest număr se va dubla, aproape, înainte de sfârșitul deceniului. Este ușor de înțeles de ce roboții au devenit o parte atât de importantă în fabricile de producție, precum și în alte industrii, astfel încât viața fără aceștia ar fi acum de neimaginat.

Fundamente pentru viitor
Bazele roboților de astăzi au fost puse în anii 1980, atunci când inginerii au început să integreze în proiectele lor senzori și viziunea mecanică timpurie. Pe măsură ce aceste tehnologii au evoluat – iar prețurile echipamentelor hardware au scăzut – am văzut o accelerare enormă în dezvoltarea roboticii industriale. Unde nu cu mult timp înainte, acestea erau dispozitive mecanice rudimentare pe care le puteai programa să repete mereu aceleași sarcini, acestea au devenit rapid mașini mai complexe care dobândiseră așa-numita “inteligență limitată”.

Introducerea inteligenței artificiale
Încă de la începutul secolului, multe dintre progresele obținute în robotica industrială sunt datorate evoluției software-ului. Inteligența artificială (AI), în diferitele sale forme, împinge granițele capabilităților roboților, permițându-le să învețe din experiențele trecute și să ia decizii viitoare mai bune, fără a fi ghidate de oameni.

Roboții industriali moderni dispun, de obicei, de o mulțime de senzori pentru a aduna date, care pot fi introduse în programe avansate de analiză și de învățare automată. Aceasta permite robotilor să interpreteze ceea ce detectează senzorii lor și, prin urmare, să schimbe ceea ce fac, într-un mod care îi ajută să-și îndeplinească mai bine sarcina sau să o facă mai sigur. Iar această modalitate de a oferi roboților o ‘inteligență reală’ este un obiectiv esențial pentru cei implicați astăzi, în robotică.

Parteneriatul om-robot
Pe măsură ce roboții devin mai inteligenți, aceștia sunt capabili să facă lucruri mai sofisticate și, în unele cazuri, într-un mod mai eficient decât ar putea un om vreodată. Ca parte a acestui fapt, vedem o nouă clasă de roboți: așa-numitul “robot colaborativ” sau “cobot”. Aceștia sunt roboți concepuți pentru a lucra alături de oameni.

Coboții sunt recent apăruți pe scena robotică. Aceștia sunt, în general, mai mici și mai ușori decât roboții industriali convenționali și pot fi deplasați sau instruiți pentru a îndeplini mai ușor diverse sarcini. Totuși, cel mai important aspect este concentrarea lor asupra siguranței, ceea ce le permite să opereze în medii în care se află aproape de sau chiar în contact direct cu oamenii. Acest lucru este posibil prin folosirea unor tehnologii avansate, precum computer vision (n.r.: Computer Vision studiază dezvoltarea de sisteme computaționale capabile să perceapă lumea din imagini și înregistrări video într-un mod inteligent, cât mai apropiat modului de percepție uman) sau articulații cu forțe limitate, pentru a simți când oamenii sunt în apropiere și pentru a modifica comportamentul cobotului în consecință.

Combinația dintre coboți și oameni pot fi cu adevărat transformatoare, deoarece deblochează anumite niveluri de calificare/abilități ce depășesc performanțele obținute pe cont propriu. Imaginați-vă o linie de producție în care un cobot mută un obiect greu, în timp ce un om îl ghidează perfect pentru a fi adus în poziție. Acest amestec persoană/mașină înseamnă, în cele din urmă, că produsele finale pot fi construite mai rapid și mai precis decât dacă fie omul, fie robotul lucrau singure. Într-adevăr, acest lucru a reprezentat succesul primului cobot folosit în construcții, producție și îngrijirea sănătății și, potrivit institutului ABIresearch, este de așteptat ca piața coboților în ansamblu să ajungă la un miliard de dolari până în 2020, iar aproximativ 40,000 de coboți să fie utilizați la nivel global.

Un avantaj cheie al automatizării industriale
Roboții industriali moderni au apărut pe la mijlocul secolului al XX-lea, iar capabilitățile lor sunt uriașe în comparație cu primele modele instalate în industrie. Mulțumită progreselor imense din domeniul electronicii și al software-ului, coboții inteligenți de astăzi pot funcționa în condiții de siguranță alături de oameni și pot realiza o serie tot mai mare și diversificată de sarcini, de la pictură și sudură până la intervenții chirurgicale.

– va urma –


Autor: Mark Patrick, Mouser Electronic
Mark s-a alăturat companiei Mouser Electronics în Iulie 2014, după ce a activat în conducerea departamentului de marketing al companiei RS Components. Înainte de RS, Mark a petrecut 8 ani la Texas Instruments având sarcini de suport tehnic şi aplicaţii. El deţine o diplomă de masterat în Inginerie Electronică de la Coventry University.

 

 

Mouser Electronics
https://ro.mouser.com/

S-ar putea să vă placă și