În vara anului 2016, realitatea augmentată (AR) a ajuns în cele din urmă pe piața electronicelor de consum. Milioane de oameni din întreaga lume au bătut străzile și au explorat prin parcuri, centre comerciale etc. Au fost în căutări personale pentru a găsi creaturi virtuale pe care le-ar putea captura pe smartphone-urile lor în jocul de succes Pokémon Go. Deși, la început, AR poate părea limitată la activitățile de joc, aplicațiile sale în industrie, medicină, apărare și în alte domenii arată cât de puternică poate fi tehnologia.
În timp ce Pokémon Go suprapune o lume fantastică a creaturilor mitice peste lumea noastră reală, avantajul major al AR în afara divertismentului multimedia vine din capacitatea sa de a îmbunătăți înțelegerea mediului înconjurător. Cele mai rapide schimbări provocate de AR sunt cele senzoriale care constau în ceea ce putem vedea, auzi și atinge. Grafica, sunetul sintetizat și vibrațiile haptice pot fi folosite pentru a puncta atenția asupra aspectelor importante din lumea care ne înconjoară, evidențierea obiectelor din lumea reală și furnizarea de date despre acestea. AR-ul poate merge chiar mai departe, injectând animații în ceea ce vezi printr-un display AR sau tabletă, astfel încât utilizatorii să poată evalua modul în care o modificare ar afecta mediul în care lucrează.
Una dintre cele mai importante caracteristici oferite de AR (dar încă nu foarte bine exploatate) este capacitatea sa de a interpreta lumea exterioară și de a oferi o reacție în timp real asupra a ceea ce se întâmplă și ce se poate întâmpla. Acest nivel de inteligență combinat cu interactivitatea va susține schimbări majore în mai multe industrii.
Service & Mentenanță
Cercetările realizate de producători au arătat că tehnicienii de service pot petrece aproape o treime din timp încercând să găsească informații în manualele tipărite sau online, care să îi ajute să se ocupe de întreținerea și repararea echipamentelor. Multe companii au descoperit că, deși un echipament poate fi relativ ușor de fabricat, manualele convenționale de service sunt dificil de interpretat pentru multe persoane, instrucțiunile și diagramele părând adesea ambigue.
Primul pas în rândul companiilor de service a fost crearea de manuale video. Acestea au avantajul de a demonstra utilizatorului cum trebuie să fie demontate, reparate și reasamblate echipamentele. Dar, chiar și atunci, este posibil ca unele operațiuni să nu se dovedească a fi complet clare, deoarece demonstrația din videoclip este prea rapidă sau nu este explicată bine. AR este capabilă să depășească acest lucru.
Aplicațiile AR recente folosesc datele din instrumentele CAD pentru a suprapune imaginile video preluate de la o cameră care urmărește acțiunile tehnicianului de service, cu animații care arată cum să demontați echipamentul, cum să-l reparați și să-l reasamblați. Programul interpretează fluxul video pentru a căuta acțiuni adecvate pe care le poate afișa și utiliza pentru a ghida tehnicianul. Conectivitatea este probabil cea mai importantă piesă a întregului pachet. Aceasta înseamnă că informațiile despre service nu trebuie să fie stocate local.
Așadar, AR va apela la standarde de comunicații cu lățime mare de bandă, cu latență scăzută, cum ar fi 5G. Conectat printr-o rețea wireless, dispozitivul activat AR poate cere ajutor serverelor la distanță pentru a identifica părțile și operațiile. Odată ce are răspunsul, acesta poate instrui tehnicianul despre ce trebuie să facă în continuare. Instrucțiunile pot fi afișate pe un ecran montat pe cap sau pe o tabletă în apropiere.
O caracteristică importantă a acestei interactivități este aceea că informațiile pot fi furnizate pentru a maximiza siguranța și a reduce posibilitatea daunelor. De exemplu, dacă un tehnician trebuie să înlăture la un moment dat sursa de alimentare dintr-o parte a sistemului, înainte de a continua, software-ul poate afișa toți pașii necesari care trebuie urmați până când acea parte a sarcinii este finalizată.
Pe măsură ce echipamentul este reasamblat, dispozitivul AR și rețeaua sa de servere de asistență pot verifica progresul pentru a se asigura că piesele sunt înlocuite și montate corect. Această abilitate de a monitoriza progresul nu trebuie să se limiteze doar la întreținere – este la fel de ușor de aplicat la producătorii de echipamente, care pot încorpora unelte fizice în mediul augmentat.
O cerință esențială la ansamblarea echipamentului care operează în aplicații critice de siguranță este să se asigure că forțele de strângere a elementelor de fixare, cum ar fi șuruburile, se încadrează în limitele cerute de standard, pentru a nu provoca un stres nedorit în structura echipamentului. În mod convențional, verificarea fiecărui element de fixare este efectuată de o echipă de testare separată, care necesită timp și costuri suplimentare. De asemenea, este nevoie de timp pentru a identifica dacă un anumit tehnician de la montaj necesită instruire suplimentară pentru a-și îmbunătăți performanța.
Utilizând AR precum și senzori montați pe uneltele de producție, fiecare operator va prelua, de fapt, controlul propriei sale calități. Măsurând forțele aplicate elementelor de fixare cu ajutorul uneltelor înzestrate cu software-ul AR, operatorul primește instantaneu un feedback vizual și potențial tactil al stării de strângere al fiecărui șurub asupra căruia acționează. Graficele de pe un ecran montat pe cap, conceput pentru a menține ambele mâini libere, pot arăta dacă momentul de strângere se află în intervalul dorit. Un dispozitiv cu vibrație intregrat în unealta de lucru s-ar putea activa pe măsură ce se apropie pragul de forță, la fel ca avertismentul de depășire a benzii pe care îl primesc șoferii în mașinile dotate cu sisteme avansate de asistență.
Posibilități în sectorul medical
Medicina oferă o serie de oportunități pentru AR pe diverse niveluri. De exemplu, o companie își propune să îmbunătățească capacitatea asistenților medicali în administrarea injecțiilor. Mulți pacienți au vene dificil de localizat cu exactitate. Problema tinde să fie mai gravă în rândul copiilor și vârstnicilor. În cazul venelor greu de identificat, asistenții medicali pot greși locul administrării și trebuie să încerce din nou, ceea ce este mai dureros pentru pacient.
Folosind senzori electronici pentru localizarea venelor din apropiere, software-ul le poate suprapune grafic pe un display, astfel încât sora medicală să poată identifica exact vena țintă.
Tehnologiile mai avansate de detecție, precum RMN-ul, pot ajuta chirurgii să identifice caracteristici, cum ar fi tumorile din corpul unui pacient, fără a apela la radiografii dăunătoare. Acest lucru nu numai că poate ajuta la cartografierea și planificarea operațiunilor, dar poate confirma și poziția inciziilor în timpul procedurii.
Alte utilizări
În multe domenii, capabilitatea de a suprapune o grafică pe o scenă existentă oferă operatorilor o perspectivă mult mai mare a modului în care modificările vor afecta un design. De exemplu, lanțurile de supermarketuri au testat diverse modalități folosind dispozitive AR standard, precum Google Glass, pentru a se asigura că produsele sunt afișate în mod corect.
Imaginile aduse în câmpul vizual al utilizatorului AR nu trebuie să fie sintetice. AR oferă o modalitate de a interacționa cu oameni care se află în locații complet diferite. Un proiect comun între mai multe grupuri care lucrează cu Laboratorul de Cercetare al Armatei SUA a dus la crearea unui sistem de instruire care proiectează avatarele instructorilor aflați la distanță, în câmpul vizual al soldaților care poartă căști în timp ce efectuează exerciții pe teren. Acest mediu de pregătire bazat pe AR permite armatei să-și facă instruirea mai flexibilă cu soldații capabili să se antreneze acolo unde este nevoie – indiferent dacă sunt la bază sau în câmpul de acțiune.
După cum demonstrează acum proiectele discutate aici, AR are puterea de a ținti mult mai departe decât lumea divertismentului, aducând beneficii utilizatorilor din industrie, medicină, comerț cu amănuntul, educație și apărare prin proiectarea imaginilor virtuale în lumea reală.
Mouser Electronics
Authorised Distributor
www.mouser.com