O creștere uriașă – de peste 50% – a puterii de calcul în aplicații edge computing*

by donpedro

congatec – un furnizor de tehnologie de calcul embedded de top – salută lansarea noii generații de procesoare Intel cu consum redus de putere, disponibilă în cinci variante constructive. Pentru a fi disponibile pe SMARC, Qseven, COM Express Compact și Mini Computer-on-Modules, precum și pe computerele pe o singură placă Pico-ITX Single Board (SBC), diferitele serii de procesoare Intel Atom x6000E și seria de procesoare Intel® Celeron® și Pentium® N & J (cu nume de cod “Elkhart Lake”), bazate pe tehnologia de fabricație de 10nm, de mică putere, vor pregăti calea pentru o nouă generație de sisteme embedded conectate la marginea rețelei.
Noile plăci și module congatec impresionează prin dublarea performanțelor grafice la care se pot adăuga simultan până la trei display-uri. Acestea rulează la 4kp60 și au o putere de calcul multi-thread**) cu 50% mai mare***) față de versiunile anterioare cu până la 4 nuclee.

Alte beneficii extrem de binevenite pentru piețele industriale de timp real sunt Time Sensitive Networking (TSN), Intel® Time Coordinated Computing (Intel® TCC) și Real Time Systems (RTS), suport hipervizor, precum și ECC configu­rabil în BIOS și opțiuni extinse de temperatură, de la -40°C până la + 85°C.

“Combinația dintre operarea robustă în timp real, conectivitatea în timp real și tehnologiile hiper­vizor în timp real este ceea ce ne dorim pentru aplicațiile industriale conectate la IoT. Plăcile și modulele noastre echipate cu noile procesoare Intel Atom, Celeron și Pentium oferă îmbunătățiri masive în acest sens pentru piețele de automatizare și control, variind de la sisteme de control distribuit în rețele energetice inteligente până la robotică inteligentă sau PLC-uri și CNC-uri pentru fabricarea de elemente discrete. Alte aplicații în timp real pot fi găsite în testare și măsurare, precum și în transporturile rutiere sau feroviare sau în vehiculele autonome conectate”, a explicat Jürgen Jungbauer, Senior Product Line Manager la congatec. “Aplicațiile critice vor beneficia, de asemenea, de implementări ECC mai eficiente din punct de vedere al costurilor, deoarece codul de corecție a erorilor “In-band Error Correction Code” permite utilizarea unei memorii convențio­nale mai accesibile în loc de o memorie dedicată RAM ECC dedicată.”

conga-QA7
Modul Qseven bazat pe seria de procesoare Intel® Atom® x6000E, Intel® Pentium® și Celeron®
conga-SA7
Modul SMARC 2.1 bazat pe seria de procesoare Intel® Atom® x6000E, Intel® Pentium® și Celeron® J
conga-MA7
Modul COM Express® Mini Type 10 bazat pe seria de procesoare Intel® Atom® x6000E, Intel® Pentium® și Celeron® J
conga-PA7
Pico-ITX SBC bazat pe seria de procesoare Intel® Atom® x6000E, Intel® Pentium® și Celeron® J
conga-TCA7
Modul COM Express Type 6 Compact bazat pe seria de pro­cesoare Intel® Atom® x6000E, Intel® Pentium® și Celeron® J

 

În plus, noile procesoare se potrivesc perfect și pentru orice aplicație care nu necesită procesare în timp real, deoarece oferă numeroase caracteristici și funcții suplimentare, acestea fiind esențiale pentru sistemele embedded distri­buite de astăzi, precum POS-uri, chioșcuri și sisteme de semnalizare digitală, dar și terminale de jocuri de noroc și loto, pentru a numi doar câteva instalații care necesită comunicație de la distanță “machine-to-machine”.

“Internetul Lucrurilor înglobează o serie de dispozi­tive, tehnologii și aplicații, fiecare cu cerințe unice, care necesită adesea componente cu sarcini specifice, interfețe și chiar subcontractanți. Seriile Intel Atom x6000E și seriile de procesoare Intel Pentium și Celeron N și J combină tehnologii de fabricație de 10nm și performanțe grafice și de calcul de ultimă generație cu o serie de funcții integrate și I/O pentru a crea o soluție de platformă unică pentru aplicațiile IoT”, explică Jonathan Luse, Director Senior, divizia de soluții industriale Intel.

În acest scop, noile plăci și module bazate pe procesoarele Intel Atom, Celeron și Pentium produse de congatec includ opțiuni inovatoare cu coprocesor pentru un management cuprin­zător în afara benzii, plus o gamă completă de capabilități de securitate embedded pentru a crea aplicații de încredere reale, precum “boot” verificat, “boot” măsurat, Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT) și Intel® Dynamic Application Loader (Intel® DAL). Suportând distribuția Intel® a setului de instrumente OpenVino™ și Microsoft ML, noile plăci și module vor accelera, de asemenea, implementarea algoritmilor de învățare automată, de exemplu pentru aplicații de întreținere predictivă.

Alte îmbunătățiri tehnice includ suport de me­morie LPDDR4x de până la 16 GB, cu până la 4267 MT/s, PCIe Gen3 și USB 3.1 pentru o lățime de bandă de date superioară, precum și UFS 2.1 integrat (Universal Flash Storage). Comparativ cu eMMC, această nouă tehnologie de stocare are o lățime de bandă substanțial mai mare, procesare mai rapidă a datelor și capacități de stocare mai mari. Toate acestea sunt oferite pe aceeași amprentă și pot fi utilizate chiar și pentru boot-ul primar și pentru stocare.
Avantajele oferite de noile procesoare sunt explicate pe larg în documentația “Whitepaper” a companiei congatec, pe care o găsiți la adresa: https://www.congatec.com/Intel-Atom-x6000E.

Noile plăci și module sunt disponibile în variantele Pico-ITX Single Board Computer (SBC), SMARC, Qseven, COM Express Compact și Mini cu următoarele configurații de procesor:

Caracteristici detaliate ale diferitelor module SMARC, Qseven, COM Express Compact și Mini CoM (Computer-on-Modul), precum și Pico-ITX SBC pot fi găsite în foile de catalog de la adresa: https://www.congatec.com/Intel-Atom-x6000E

congatec

 

 

Resurse adiționale:
*) Edge computing este o paradigmă de calcul distribuit care aduce calculul și stocarea datelor mai aproape de locația unde acestea sunt necesare, pentru a îmbunătăți timpul de răspuns și pentru a economisi lățimea de bandă. (sursă: Wikipedia (EN))

**) Principiul de multithreading presupune execuția mai multor thread-uri în același pipeline, fiecare având propria secțiune de timp în care este menit să lucreze. Odată cu creșterea capabilităților procesoarelor, au crescut și cererile de performanță, asta ducând la solicitarea la maxim a resurselor unui procesor. Necesitatea multithreading-ului a venit de la observația că unele procesoare puteau pierde timp prețios în așteptarea unui eveniment pentru o anumită sarcină. Conceptul de thread (fir de execuție) definește cea mai mică unitate de procesare ce poate fi programată spre execuție de către sistemul de operare. Este folosit în programare pentru a eficientiza execuția programelor, executând porțiuni distincte de cod în paralel, în interiorul aceluiași proces. (sursă: Wikipedia)

***) Performanțe bazate pe a) Estimări metrice SPEC CPU 2006 bazate pe proiecții Pre-Silicon și b) Estimări 3DMark11 bazate pe proiecții Pre-Silicon, utilizând Intel® Pentium® J4205 din generația anterioară. (sursă: Intel)

S-ar putea să vă placă și