Centrul de cercetare NYU WIRELESS a anunţat că va construi o platformă programabilă avansată pentru a proiecta rapid, a prototipa şi a valida tehnologii vitale pentru undele milimetrice (mmWave) din spectrul radio, cheia potenţială pentru lansarea următoarei generaţii de comunicaţii wireless de mare viteză, sau 5G.
Creată de NSF (National Science Foundation), platforma va fi una dintre primele de acest fel disponibilă pentru cercetare în zona academică, guvernamentală şi industrială, în domeniul tehnologiei mmWave.
Comunicaţia în benzile de frecvenţe foarte înalte ale undelor milimetrice se bazează pe transmisii puternic direcţionale, în care energia este concentrată în fascicule înguste. Sistemele de prototipare actuale mmWave utilizează antene direcţionale corn, montate pe articulaţii cardanice cu rotaţie mecanică. Aceste sisteme mecanice sunt prea mari şi lente pentru aplicaţii mobile. Noua platformă radio definită software (SDR) va integra o matrice de defazare electrică, fără componente fizice în mişcare şi cu acţionare aproape instantanee.
Echipamentul de la SiBEAM sponsor afiliat al NYU WIRELESS va oferi partea da RF a acestui banc de testare.
Echipamentele de la National Instruments (NI), celălalt sponsor afiliat NYU WIRELESS, vor oferi un sistem de procesare masivă în banda de bază şi lăţime mare de bandă pentru a crea prototipuri mmWave capabile de transfer mare de date şi latenţă foarte redusă.
Atât SiBEAM, cât şi NI vor oferi suport cercetătorilor de la New York University. Ca parte a programului, suportul va fi acordat şi la transmiterea sistemului către alte grupuri formate din universităţi şi reprezentanţi industriali pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei mmWave.
Frecvenţele mmWave de peste 10 GHz reprezintă noua frontieră în bătălia pentru extinderea capacităţii reţelelor celulare şi locale, pentru a face faţă creşterii lăţimii de bandă necesare în viitor. Spectrul mmWave poate oferi de 200 de ori capacitatea alocărilor spectrului celular de astăzi, iar 5G este proiectat să devină de mai mult de 1000 de ori mai rapid faţă de 4G.
NI este furnizor de sisteme bazate pe platforme ce permit inginerilor şi oamenilor de ştiinţă să rezolve cele mai mari provocări inginereşti. Cu ajutorul software-ului său de proiectare, LabVIEW, au fost dezvoltate câteva demonstraţii de comunicaţii mmWave.
SiBEAM este o companie lider în domeniul RF mmWave, iar matricea sa de defazare cu câştig ridicat este una dintre cele mai sofisticare componente ale sistemului.
Prima versiune a sistemului va opera în banda de 60 GHz, care este una dintre cele în care Comisia Federală de Comunicaţii, în urma cercetărilor de la NYU WIRELESS şi ale celorlalţi, a decis să mute tehnologia mmWave spre comercializare.
Pentru mai multe informaţii cu privire la Grant, vizitaţi www.nsf.gov/awardsearch/showAward?AWD_ID=1602173&HistoricalAwards=false
SiBEAM Inc
www.sibeam.com