Microchip extinde portofoliul pe 64-biți cu microprocesoarele PIC64HX de înaltă performanță, cu funcții de securitate avansate

Microprocesoarele bazate pe arhitectura RISC-V® susțin aplicațiile critice de la marginea rețelei, includ suport TSN și capabilități AI

by gabi

Se așteaptă ca piața globală a dispozitivelor de calcul la marginea rețelei (edge computing) să crească cu peste 30 de procente în următorii cinci ani, acoperind aplicații critice în domenii precum cel aerospațial, al apărării, militar, industrial și medical. Pentru a răspunde acestei cereri tot mai mari de soluții embedded fiabile pentru sisteme extrem de complexe, Microchip Technology a lansat familia de microprocesoare (MPU) PIC64HX. Spre deosebire de procesoarele tradiționale, PIC64HX a fost creat special pentru a răspunde cerințelor unice ale proiectelor inteligente de ultimă generație.

Cel mai recent produs din portofoliul Microchip pe 64 de biți, PIC64HX, este un procesor RISC-V® pe 64-biți, multi nucleu, de înaltă performanță, cu capabilități AI/ML (inteligență artificială/învățare automată) avansate, prevăzut cu conectivitate Ethernet TSN (Time-Sensitive Networking) și securitate post-cuantică de nivel de militar. Procesoarele PIC64HX au fost special proiectate pentru a oferi toleranță completă la erori, reziliență, scalabilitate și eficiență energetică.

Switch-ul Ethernet integrat include un set de caracteristici TSN cu suport pentru standarde importante în curs de dezvoltare: IEEE P802.1DP TSN pentru comunicații Ethernet la bordul aeronavelor, IEEE P802.1DG Profil TSN pentru comunicații Ethernet la bordul vehiculelor și IEEE/IEC 60802 Profil TSN pentru automatizări industriale.

Cele opt nuclee CPU pe 64-biți, bazate pe arhitectura RISC-V specifică modelului SiFive IntelligenceX280, cu extensii vectoriale, permit calculul de înaltă performanță pentru sisteme cu cerințe critice mixte, virtualizare și procesare vectorială pentru accelerarea sarcinilor de lucru din domeniul AI. PIC64HX oferă dezvoltatorilor de sisteme opțiuni flexibile pentru configurarea nucleelor, pentru a permite procesare simetrică SMP, asimetrică AMP sau operațiuni sincronizate cu două nuclee. Suportul pentru arhitectura hardware WorldGuard permite izolarea și partiționarea bazate pe hardware.

Apariția computerelor cuantice reprezintă o amenințare de proporții, deoarece acestea vor face ineficiente măsurile de securitate actuale. Ca urmare, agențiile guvernamentale și companiile din întreaga lume încep să solicite includerea criptografiei post-cuantice în orice infrastructură critică. Răspunzând nevoilor de securitate actuale și viitoare, PIC64HX este unul dintre primele microprocesoare de pe piață care suportă o securitate cuprinzătoare la nivel militar, inclusiv algoritmii criptografici post-cuantici FIPS 203 (ML-KEM) și FIPS 204 (ML-DSA) recent standardizați de NIST.

Microprocesorul PIC64HX este o soluție puternică și versatilă pentru aplicațiile inteligente periferice, îndeplinind cerințele cheie de latență redusă, securitate, fiabilitate și conformitate cu standardele industriale.

Instrumente de dezvoltare

PIC64HX este susținut de un pachet cuprinzător de instrumente, biblioteci, drivere și firmware de inițializare. Sunt acceptate mai multe sisteme de operare open-source, comerciale și în timp real, inclusiv Linux® și RTEMS, precum și hipervizoare precum Xen. Procesoarele PIC64HX valorifică ecosistemul extins Mi-V al Microchip de instrumente și resurse de proiectare pentru a sprijini inițiativele RISC-V. Pentru a ajuta la reducerea ciclurilor de dezvoltare și la accelerarea lansării pe piață, Microchip oferă kitul de evaluare Curiosity Ultra+ PIC64HX și colaborează cu parteneri producători de computere pe o singură placă (SBC).

Disponibilitate

Mostre de module PIC64HX vor fi disponibile pentru partenerii cu acces timpuriu ai Microchip în 2025.

Microchip Technology

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu