La sfârşit de an

by donpedro

Când am început să scriu acest articol, ştiam că va fi ultimul număr pe acest an al ziarului Electronica-Azi; m-am gândit că ar fi util să fac o prezentare a celor mai interesante probleme în legătură cu produsele electronice pe care le-am descris în 18 articole ale ziarului. Am început aşadar să recitesc aceste articolele, începând cu primul, în care am prezentat produsul EasyClone al firmei ATEN din Taiwan. Articolul se intitula “Şi calculatoarele se pot clona”. Deşi am fost plin de entuziasm când am scris despre acest produs şi ideia de “clonare” a unui calculator mi s-a părut destul de interesantă, totuşi eforturile ulterioare de a impune acest gen de aplicaţie nu au dat roade, din două motive şi anume: primul, existenţa calculatoarelor “second hand” a devenit în ţara noastră o soluţie mai atractivă pentru foarte mulţi utilizatori, din motive de preţ şi al doilea, încă se mai utilizează soft fără licenţă. Totuşi problema clonării calculatoarelor a fost dusă mai departe de către firma ADFAST din Taiwan care a dezvoltat o întreagă clasă de produse care intră în categoria “multiuser”, pe care le vom prezenta într-unul din numerele viitoare ale ziarului.

Figura 1

Amintim doar că ideea de bază în realizarea acestor produse, aşa cum se arată în figura 1, este aceea a existenţei unor plăci video cu mai multe ieşiri VGA. De exemplu placa SLM-801, folosită pentru realizarea unor calculatoare “clonate” are 4 cipseturi SiS 6326. care permite realizarea a 4 canale VGA independente.
De un deosebit interes s-au bucurat produsele din categoria adaptoare USB, prezentate pe larg în câteva articole ale ziarului, şi în mod deosebit cele care sunt realizate conform standardului USB 2.0. Se ştie că acest standard asigură o viteză de 480 Mb/sec., viteză foarte bună pentru majoritatea aplicaţiilor cu transfer de date dintre periferice şi calculator. Cel mai interesant produs din această categorie este UDA-200, care este un cablu adaptor USB 2.0 la IDE-ATAPI.

Figura 2

În figura 2 este prezentat acest produs al firmei Veriplus, iar în figura 3 sunt prezentate posibilele conectări între un periferic şi calculator prin folosirea adaptorului UDA-200.

Figura 3

Tot din clasa schipamentelor USB, dar cu aplicaţii pentru medii de stocare, un interes deosebit l-au reprezentat produsele firmei BAFO, de tip carcase pentru hard-diskuri portabile cum ar fi BF-2003 – carcasă pentru hard-disk de 3,5′ cu transfer de date în standardul USB 2.0 şi BF-2010 – carcasă pentru hard-disk de 2,5′ şi 3,5′ cu transfer de date în standardul USB 1.1 şi IEEE-1394. Aceste dispozitive permit utilizatorului să transfere mari cantităţi de date pentru aplicaţiile care necesită o mare portabilitate.

Figura 4

În figura 4 este prezentat produsul BF-2003, cel mai solicitat produs din această categorie.
Tot din categoria dispozitivelor de memorare de un deosebit interes s-au bucurat cititoarele de carduri, şi în mod deosebit de SmartMedia. Preţul foarte atractiv (circa 20$) / dispozitiv precum şi posibilitatea de a avea încorporate şi Harduri Flash, fac din aceste cititoare de carduri, alternativa la mediile de stocare curente, cu care vor lucra în scurt timp foarte mulţi utilizatori de calculatoare. În această categorie se impun din ce în ce mai mult dispozitivele de memorare Flash; BF-2328 (capacitate 128M) este un exemplu în acest sens. Acestea au dimensiune foarte mică, sunt realizate sub forma unui stilou pentru a fi purtate cu uşurinţă şi se alimentează de la calculator prin conectorul USB. Deşi au încă un preţ ridicat, în scurt timp se vor impune ca alternativă la mediile de stocare până la 1Go. În figura 5 se prezintă produsul BF-2328.

Figura 5

În domeniul echipamentelor care stochează, transferă sau prelucrează imaginea video, de un real interes în rândul cititorilor s-a bucurat produsul UVD-200, adaptor video USB, cu sunet stereo, figura 6. De dimensiuni mici, alimentat de la calculatorul cu care se cuplează prin mufa USB, acest dispozitiv are performanţe bune, având în vedere preţul mic.

Figura 6

Performanţele lui satisfac nevoile celor care, având o cameră video analogică, doresc realizarea unor montaje de tip videoclip, pentru albumul de familie sau chiar pentru prezentări ale firmei.
În ultimul timp au apărut şi s-au impus pe piaţă o multitudine de camere video, de dimensiuni mici şi cu preţuri accesibile. Tendinţa în acest domeniu este aceea ca aceste camere să ofere informaţia în format numeric, pe un port USB. Diverse plăci de achiziţie a imaginilor, cu performanţe acceptabile şi preţuri accesibile permit cuplarea mai multor camere video în sisteme de supraveghere complexe, cu furnizarea informaţiilor atât local cât şi la distanţă, prin internet. În legătură cu imaginile video sau de la camere foto, s-au prezentat în 4 articole diferite, cele două standarde JPEG şi MPEG, standarde care stau la baza prelucrărilor de informaţie conţinută în imagini. Şi în numerele viitoare ale ziarului vom prezenta diverse standarde după care se prelucrează informaţiile. Cunoaşterea acestora ne permite să înţelegem atât modul de construcţie şi funcţionare al dispozitivelor electronice cât şi interacţiunea dintre acestea.

Ing.Toader Melinte
SEEKTRON srl

S-ar putea să vă placă și