Inteligența artificială face valuri în ecosistemul IoT

by donpedro

Cercetarea confirmă că inteligența artificială este din ce în ce mai mult utilizată în dispozitivele IoT, 49% dintre respondenți folosind deja AI în aplicațiile IoT, ceea ce nu este deloc surprinzător având în vedere beneficiile dovedite ale AI pentru lumea afacerilor. Interesant este că Machine Learning (MLÎnvățarea Automată) s-a dovedit a fi cea mai utilizată tehnologie (28%) și cred că procentul ar fi putut fi puțin mai mare datorită integrării în echipamentele IoT, care folosesc ML și AI pentru a permite soluții de mentenanță predictivă.

Din rezultatele sondajului se observă că AIoT este o tendință majoră și că ne aflăm la începutul procesului de construire a unui adevărat ecosistem IoT. Adoptarea AI în proiectarea IoT este întărită și de încrederea din ce în ce mai mare în dezvoltarea IoT, domeniu, în care un număr tot mai mare de respondenți se consideră a fi inovatori. Totuși, sondajul ne arată că 51% dintre ingineri ezită să adopte AI din două motive cheie: în primul rând aceasta este o tehnologie nouă, cu care nu sunt familiarizați și, în al doilea rând, este nevoie de expertiză specializată în implementarea AI în aplicațiile IoT. Ca să înțelegem de ce peste jumătate din ingineri împărtășesc această reticență, ar trebui să privim la lipsa în materie de compentențe care există, încă, în multe fabrici. Nu este neapărat o frică de necunoscut, ci mai mult lipsa de cunoștințe pentru a implementa noile tehnologii.

SmartEdge Agile

Și securitatea a apărut ca o îngrijorare majoră, una care a fost examinată anterior și, fără îndoială, va continua să fie investigată pe măsură ce avansăm cu tehnologiile IoT. Proiectanții care se ocupă de implementarea IoT trebuie să ia în calcul securitatea pentru a proteja datele companiei. Interesant este că doar 35% dintre participanții la sondaj au considerat securitatea drept cea mai mare îngrijorare a acestora. Spun interesant, pentru că această cifră este mai mică față rezultatul obținut în sondajul realizat în 2018, unde 40% dintre respondenți au considerat securitatea ca fiind cea mai mare preocupare a lor.

SmartEdge IIoT Gateway

Pe de altă parte, securitatea este în continuare considerată o problemă semnificativ mai mare, decât conectivitatea și interoperabilitatea, datorită tipului de date colectate de la “lucruri” (mașini) și oameni, date care pot fi sensibile și personale și, prin urmare, au nevoie de o atenție sporită. Mulți dintre clienții noștri, care inițiază noi proiecte IoT, tratează securitatea IoT ca fiind prioritatea lor principală și se concentrează pe implementarea securității hardware și software pentru a proteja aplicațiile împotriva oricăror amenințări potențiale. Proprietatea datelor colectate este un alt aspect important al securității pe care trebuie să îl înțelegem. După cum era de așteptat, 70% dintre respondenți preferă să acumuleze datele colectate de un dispozitiv aflat la marginea rețelei (edge device), în detrimentul primirii datelor de la un furnizor de soluții IoT.

În calitate de inginer, prefer să proiectez singur soluții complete de securitate, de la marginea rețelei până în cloud. Am fost încântat să descopăr prin sondaj că nu sunt singur aici. Mulți ingineri (46%) preferă această abordare, în special dacă expertiza internă este limitată sau dacă timpul de lansare pe piață este esențial. Un număr din ce în ce mai mare de ingineri sunt acum mai deschiși la ideea integrării soluțiilor terțe deja realizate, cum ar fi SmartEdge Agile și SmartEdge IIoT Gateway, care oferă soluții complete IoT. Acest lucru este susținut în continuare de o creștere cu 12% în 2019, față de 2018 a respondenților care au confirmat că ar avea în vedere achiziționarea de dispozitive terțe.

O tendință cheie pe care am găsit-o interesantă în compararea rezultatelor sondajelor din 2018 și 2019 este gama din ce în ce mai mare de hardware disponibil pentru a sprijini dezvoltarea IoT, care continuă să prezinte noi oportunități. 33% dintre cei care au participat la sondaj au afirmat că inovația tehnologică este generată de start-up-uri, ceea ce reprezintă o creștere de 7% față de 2018. Consider că această creștere este un fapt semnificativ din perspectiva distribuției, deoarece aceste companii recent înființate utilizează în dezvoltarea proiectelor o gamă extrem de bogată și diversificată de soluții modulare și computere pe o singură placă (SBC) existente pe piață. Pentru a întări această afirmație, numărul respondenților care au adoptat produse hardware standard, gata de utilizare a crescut la 54%, față de 50% – rezultatul obținut în sondajul din 2018.

În 2020, tehnologiile IoT și AI vor continua să se dezvolte, iar oportunitățile create de acestea vor fi în creștere și datorită faptului că accesul la un număr din ce în ce mai mare de soluții hardware și software va permite dezvoltatorilor să scoată produsele pe piață mai repede ca niciodată, fără a fi nevoie de expertiză specializată. Drept urmare, vor apărea noi jucători în domeniul IoT, care, la rândul lor, vor oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a inova și de a furniza soluții care răspund provocărilor și îmbunătățesc nivelul de viață al oamenilor.

În viața noastră de zi cu zi se observă clar integrarea dispozitivelor inteligente, mulți dintre noi apelând la AI direct de acasă prin comenzi vocale cum ar fi „Alexa, play [introduceți piesa preferată] on Spotify” sau „Hey Google, how long does it take to cook roast potatoes ? (Cât durează să gătești cartofi copți?)”. Alexa de la Amazon și Google Home reprezintă exemple comune ale adoptării pe scară largă a tehnologiei IoT în zona de consum. Totuși, sondajul din 2019 a înregistrat o ușoară îndepărtare a atenției asupra peocupărilor privind automatizarea locuinței. Numărul respondenților care au considerat această tendință IoT de automatizare cu cel mai mare impact în următorii cinci ani s-a redus de la 27% la 22%. Din perspectiva industriei, credem că accentul va trece de la sectorul de consum la automatizări industriale și orașe inteligente. 16% dintre respondenții ultimului sondaj pe tema automatizărilor (22%) consideră automatizarea industrială și orașele inteligente ca fiind interese în creștere. Într-adevăr, sunt de acord cu această perspectivă deoarece valoarea pe care datele IoT le pot aduce operațiunilor este fenomenală. Acest lucru îl vedem foarte bine în industrie, acolo unde producția din multe fabrici este complet robotizată sau semi-automatizată, iar investițiile în zona mentenanței predictive cresc pentru a reduce timpul de oprire a producției.

Datele sondajului se vor schimba, probabil, de-a lungul anului 2020, acceptând noi tehnologii și dezvoltând percepția noastră generală asupra rolului pe care AI îl poate juca în fabricație. Sondajul Farnell IoT a fost realizat în perioada Septembrie – Decembrie 2019, la care au participat 2,015 respondenți din 67 de țări din Europa, America de Nord și APAC. Majoritatea răspunsurilor a venit din partea inginerilor care lucrează în domeniul IoT (59%), precum și de la cumpărători de componente utilizate în aplicații IoT, producători sau pasionați de electronică.

Puteți consulta aici rezultatele complete ale sondajului.

 

Despre autor:
Cliff Ortmeyer este Director Global Marketing Tehnic

 

https://ro.farnell.com

S-ar putea să vă placă și