INSTALAŢIE DE RECEPŢIE TV, MINICOMUNITARĂ CU DISTRIBUŢIE LA 3 LOCUINŢE (II)

by donpedro

Sistem de recepţie TV care distribuie semnalul la 3 case alăturate folosind o schemă de aplicaţie cu costuri minime.

BM-111; BM-500

Fiecare din aceste 4 ieşiri distribuie semnalul la cele 4 televizoare. Pentru cele 2 apropiate situate la aproximativ 12 metri s-au folosit prize tip BM-500 având atenuare pe UIF de 10,5dB iar pentru cele depărtate la 50 metri s-au folosit prize tip BM-111 cu atenuare de 0,5 dB pe UIF. Prizele BM-500 fiind de tip “trecere” a fost necesară închiderea ieşirilor cu sarcini de 75 ohmi.
Cablul coaxial utilizat este de tip RG-6 21Vat c.a. având atenuarea maximă la 800Mhz de 19,6dB la 100 metri.

Tabel 4

DETALII CONSTRUCTIVE
Pilonul de fixare a antenei a fost executat din ţeavă de fier sudată din 4 tronsoane de 2, 1½ , 1 ¾ sudate având o lungime de 18 metri fiind prevăzută cu articulaţie de rotire la bază.

Figura 5

Întregul pilon s-a sprijinit pe un tronson de ţeavă de 2 de lungime de 1,5 metri care a fost îngropat în pământ. Pentru asigurarea unei prize de pământ eficiente, de această ţeavă au fost sudate bare de fier de FI 10 mm şi lungime de 150mm radial la capătul inferior pe o lungime de 500mm. Tot acest ansamblu a fost îngropat în pământ la baza gropii adăugându-se cărbuni şi sare. După umplerea gropii s-a turnat o placă de beton la baza stâlpului pentru mărirea rigidităţii. Pilonul propriu zis este fixat de această bază printr-o articulaţie. De asemenea din vârful catargului spre bază s-a realizat o legătură electrică printr-un cablu de cupru de 15 mm2.
Vă oferim aceste informaţii despre realizarea pilonului şi legării la pământ deoarece aceste detalii sunt cel mai adesea ignorate de instalatori fie ei profesionişti sau amatori. De cele mai multe ori s-au produs pagube atât la sistemul de recepţie, televizor sau instalaţia electrică din locuinţă din cauza ignorării acestui aspect. De asemenea, s-a ţinut cont de faptul că preamplificatorul BR-105 este foarte sensibil la descărcările electrostatice şi necesită în mod obligatoriu protecţie. Pilonul a fost instalat în apropierea casei principale asigurând şi rolul de paratrăsnet. Antena MX-045 a fost fixată la aproximativ 2 metri distanţă de vârful pilonului. Întregul sistem este ancorat cu 3 rânduri de corzi. La antenă s-a montat preamplificatorul BR-105, cablul coaxial de coborâre fiind trecut prin pilon şi fiind de aproximativ 20 metri până la amplificatorul principal CA-215. De la acesta după cele 2 splittere cu 2 ieşiri sunt conectate la distanţă de 12 metri prizele BM-111 respectiv la casele apropiate prizele BM-500.
Cablurile coaxiale de legătură au fost montate în tuburi de PVC atât pentru cablările interioare cât şi exterioare. Tronsoanele exterioare au fost separate prin prelungitoare I.

Nivelele de semnal măsurate la utilizatori sunt după cum urmează:

Figura 6

După cum se observă, sunt diferenţe semnificative de semnal datorate în principal nivelelor de recepţie din antenă cât şi atenuării cablului coaxial. Chiar şi aşa nu au fost probleme de intermodulaţii deoarece au fost utilizate televizoare de calitate care funcţionează bine într-o plajă mare de nivel. Raportul semnal/zgomot măsurat a variat între 36dB pentru canalul 38 şi 47dB pentru canalul 34. În cazul în care diferenţele de nivel ar fi generat intermodulaţii supărătoare s-ar fi utilizat rejectorul FR-401 pentru echilibrarea canalelor prin micşorarea nivelului la 4 din canalele cele mai puternice.

CONCLUZII FINALE
Soluţia de utilizare a unei singure antene de bandă largă şi a unui amplificator de bandă largă este una de compromis dar preţul plătit este incomparabil mai mic ca în cazul unei staţii comunitare cu 7 canale acordate. Costul instalaţiei este de aproximativ 300 EURO inclusiv TVA. Jumătate din această sumă a reprezentat construcţia pilonului de fixare a antenei.

Ing. Adrian Andrei Magazin de prezentare
Antech 98 s.r.l. vânzari de componente electronice pentru industrie
Tel/fax: 01-331.34.04 VECTOR ELECTRONIC s.r.l.
e-mail: aandrei@mailbox.ro Str. Maica Domnului nr. 64
www.alcad .net Tel: 021-242.31.90; Fax : 021-688.12.64

S-ar putea să vă placă și