Industrie 4.0 – de la viziune la realitate

by donpedro

Sloganul “Industria 4.0” este pe buzele tuturor și a atras atenţia în mass media. Acum a venit timpul pentru a transforma “Industria 4.0” în realitate în interiorul fabricilor.

de Prof. Dr. Dr. h.c. Detlef Zühlke, Director știinţific
Centrul de Cercetare German Sisteme Inovative pentru Inteligenţă Artificială DFKI, Kaiserslautern

Cam cu doi ani înainte, un nou concept atrăgea atenţia: “Industrie 4.0”. Este viziunea celei de-a patra revoluţii industriale iminente, introdusă în principal prin progrese în tehnologia informaţiei și a comu­nicaţiilor. Chiar și obiectele noastre uzuale cum ar fi telefoanele mobile, camerele de luat vederi, mașinile etc. devin “smart” și conectate în reţea la Internetul global, o dezvoltare similară putând fi urmărită și în interiorul fabricilor noastre.
Continuând paradigma Internetul Obiectelor, toate componentele care formează sistemele noastre de producţie devin noduri de reţea smart care pot fi integrate cu ușurinţă – și în mare parte în mod autonom – în reţele pe bază de protocoale IP. Modul în care instalăm și operăm în zilele noastre imprimante și alte aparate prin plug and play începe de asemenea să fie oglindit în felul în care sunt construite, puse în funcţiune și operate facilităţile de producţie.

SARCINI

Dar realitatea s-ar putea să nu fie atât de simplă cum ar sugera această comparaţie. Abordarea “Industrie 4.0” pe bază de Ethernet terminal la terminal va schimba în mod fundamental arhitecturile noastre de comandă existente. Într-o viziune pe termen lung, fiecare senzor și actuator la nivel de teren va fi un nod de reţea exact în același fel ca un sistem ERP sau o comandă NC. Drept rezultat, toate informaţiile în întreaga reţea vor deveni disponibile.
Totuși multe întrebări deschise au nevoie de răspuns. De exemplu, avem nevoie de standarde pe mai multe nivele astfel ca elementele fabricii să poată fi asamblate ca piesele de Lego.
De asemenea, trebuie rezolvate multe probleme în domeniul securităţii datelor înainte de a putea realiza “Industrie 4.0”. Cel puţin în următorii ani comportamentul în timp real care este atât de important în comenzile industriale nu va putea fi realizat pe nivele de comandă inferioare utilizând soluţii pe bază de Ethernet.

“Industrie 4.0” ne dă o viziune al unui viitor mult mai flexibil și eficient. Pentru a transforma această viziune în realitate avem nevoie de eforturile combinate ale industriei și știinţei – ca și cu orice salt de mărime în tehnologie. Scopul este transformarea viziunii în produse și pentru că un produs izolat nu poate avea succes într-o lume conectată în reţea, avem nevoie de colaborare între companiile inovatoare dintr-o varietate de domenii de produse, toate funcţionând împreună pentru a face această implementare realitate.

FABRICA SMART

Sub protecţia proiectului smartfactory, cu baza în Kaiserslautern, Germania, nouă parteneri colaborează pentru a construi prototipul uzinei de producţie “Industrie 4.0”. Fiecare companie partener – printre altele și HARTING Technology Group – va construi un modul sistem sau va furniza tehnologia interaplicaţie.

Angajamentul HARTING

HARTING participă în mod activ la construcţia noii facilităţi de producţie smartfactory. Implicarea companiei se extinde pe două domenii:
• Construcţia modulului de producţie “Industrie 4.0” care utilizează tehnologii de automatizare avansate. Aceasta s-a văzut deja în integrarea conceptului de întreţinere de la distanţă pe bază de Ethernet care are acces la fiecare modul component.
• Testarea conceptelor infrastructurii noastre prin integrarea managementului energiei. Aici modulele sunt fabricate în mod uniform pentru cuplare prin Han-Modular®.

• smartfactory ne-a furnizat mediul pentru a ne integra în sisteme de automatizare inovative și pentru a demonstra avantajele lor clienţilor noștri.

Contact:

HARTING Romania SCS

Str. Europa Unită nr. 21, RO-550018 Sibiu
Tel.: 0369 102 672
Fax: 0369 102 622
ro@HARTING.com
www.HARTING.ro

S-ar putea să vă placă și