Faceți cunoștință cu coboții: o nouă clasă de roboți cu potențialul de a revoluționa lumea industrială

by donpedro

Mergeți în orice fabrică de mari dimensiuni și veți vedea, probabil, roboți mari, grei, industriali, care lucrează pe liniile de asamblare. Pe lângă faptul că aceștia oferă mai multă putere decât ar putea oferi un om, asemenea mașini pot înlocui oamenii pentru a executa sarcini repetitive. Mai mult decât atât, roboții nu încetinesc ritmul de lucru, sunt mai puțin predispuși la greșeli și pot funcționa mult mai multe ore pe zi decât o poate face un om.

Pe de altă parte, acești roboți sunt costisitori și lipsiți de flexibilitate: schimbarea sarcinii pe care o întreprind, poate necesita reprogramări și/sau retehnologizări prelungite. În consecință, aceștia sunt foarte utili doar în anumite situații, precum cea în care același produs este creat în mare viteză de-a lungul unor luni de zile sau chiar ani. Un exemplu foarte bun este sudarea șasiului auto.

Sunt, totuși, situații mai complexe sau care necesită mai multă atenție unde oamenii au reprezentat, în mod tradițional, alegerea mai bună, cum ar fi amenajarea interioarelor autoturismelor pentru specificații diverse comandate de clienți diferiți. Acest lucru este datorat dexterității oamenilor, capacității lor de rezolvare a problemelor și costului, relativ scăzut, cu forța de muncă.

O nouă clasă de roboți

Roboții colaborativi – sau simplu “coboți” – sunt o nouă clasă de roboți proiectați să lucreze alături de oameni, automatizând sarcinile care au fost efectuate anterior manual. Coboții sunt mai mici, mai ușori și mai ieftini decât ”strămoșii” lor industriali convenționali. Aceștia măsoară zeci de centimetri, spre deosebire de metri, cântăresc zeci de kilograme, în loc de sute de kilograme și, cel mai important, costă zeci de mii de dolari, în loc de sute de mii de dolari pe care trebuia să-i plătești pentru un robot industrial tradițional.

O mare parte din tehnologia utilizată la coboți – cum ar fi articulațiile și motoarele – este împrumutată de la verii lor convenționali, dar este de obicei mai mică, mai raționalizată și mai rafinată.

Extrem de important la coboți este faptul că aceștia sunt mult mai ușor de programat decât roboții industriali tradiționali. Dacă pentru cei din urmă este nevoie, în general, de programări complexe efectuate de un tehnician foarte instruit, pentru a-i ”spune” unui cobot ce să facă este nevoie doar de ghidarea fizică a brațului cobotului pentru obținerea mișcării dorite. În consecință, acest lucru se poate face chiar către cineva din interiorul fabricii, mai degrabă decât aducerea unui programator specializat. Și întreținerea este relativ simplă, înțelegând prin acest lucru că un cobot este o opțiune viabilă chiar și în organizațiile fără o experiență anterioară în domeniul robotizării.

Coboții au, de asemenea, încorporate caracteristici de siguranță extinse, pentru a-i proteja pe oamenii care lucrează alături de ei. O varietate de senzori alimentează cu date computerele care controlează cobotul, ajutându-l să se asigure să nu-și lovească colegii sau să limiteze forțele implicate în cazul contactului.

Introducerea coboților în spațiul de muncă poate duce la câștiguri enorme de productivitate, dându-le oamenilor posibilitatea să se concentreze asupra susținerii altor activități mai importante. Pe de altă parte, din cercetările efectuate de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) într-o fabrică BMW, coboții au redus timpii neproductivi (generați de oameni, management sau alte elemente care au dus la staționări în lucru) cu 85%.

Aplicații pentru coboți

Gama de scenarii în care coboții pot ajuta este enormă. Un robot colaborativ ar putea fi folosit pentru a selecta un tablou de bord al autoturismului dintr-un punct de depozitare în apropierea liniei de producție și pentru a-l ridica în poziția corectă, moment în care un om execută lucrările de finețe, precum poziționarea întrerupătoarelor, conectarea părților electrice și fixarea bordului la locul său.

Sau imaginați-vă o linie de producție pentru telefoane inteligente sau tablete, unde coboții execută lucrările de preluare, lipire și presare, iar oamenii adaugă plăcile cu circuite imprimate, afișajul și bateria, pe care le fixează apoi în șuruburi. Într-adevăr, potrivit ABB, marea majoritate a coboților de astăzi sunt folosiți în crearea dispozitivelor electronice de consum.

Ce urmează?

Coboții fac deja diferența, automatizând lucrările de asamblare manuală și lăsându-i pe oameni să se concentreze asupra sarcinilor adecvate lor. Iar mulțumită progreselor tehnologice – în special a inteligenței artificiale – coboții de mâine vor putea să facă și mai mult, poate chiar să mențină linii de producție în exploatare atunci când există o penurie de forță de muncă.

Datorită acestor realizări remarcabile au fost lansate o serie de predicții în legătură cu piața coboților în următorii ani. Firma de analiză Technavio, de exemplu, prognozează că această piață a coboților va ajunge la peste un miliard de dolari în următorii doi ani – o creștere de zece ori față de valoarea de piață din acest moment. Cum ar putea un cobot să vă ajute afacerea?

– va urma –

Author:
Mark Patrick

Mouser Electronics
Authorised Distributor
https://ro.mouser.com

S-ar putea să vă placă și