Edge IoT

by donpedro

Edge Computing sau Edge IoT este o evoluție recentă pe piața IoT care se bucură de o creștere exponențială în ultimul timp. Acești termeni se referă la o evoluție recentă în domeniul calculului distribuit, prin care computerele, camerele și sistemele de procesare a senzorilor sunt implementate în același spațiu fizic în care mașinile, roboții și oamenii se conectează și interacționează cu lumea digitală.

Edge IoT se implementează atunci când procesul de luare a deciziilor de către mașini trebuie să se desfășoare în timp real și atunci când se înregistrează un volum foarte mare de date generate de senzori la fața locului, care este dificil de trimis către o rețea externă (de exemplu, din cauza reglementărilor privind confidențialitatea sau a problemelor de conectivitate). Printre exemplele de aplicații Edge IoT se numără îndeplinirea comenzilor din depozite, sistemele robotizate din fabrici, comerțul cu amănuntul la fața locului, sistemele de autocontrol și de monitorizare a siguranței personale, sistemele de divertisment din trenuri și avioane. Analiștii estimează că piața Edge IoT va ajunge la o valoare de până la 155 de miliarde USD până în 2030, iar Gartner preconizează că aproximativ 18 miliarde de dispozitive vor presta servicii Edge IoT până în 2030. Satisfacerea nevoilor unui set atât de divers de cazuri de utilizare reprezintă o provocare pentru industria semiconductorilor.

Gama de dispozitive SoC (Connected and Application) de la QUALCOMM oferă o arhitectură comună, care combină procesarea puternică de calcul și inteligență artificială, împreună cu blocuri hardware dedicate pentru procesarea camerelor, display-urilor, securității și senzorilor. Dispozitivele înalt integrate simplifică gradul de complexitate a proiectării hardware și oferă un factor de formă optimizat.

Partenerul de lungă durată al CODICO, QUALCOMM, a fost ocupat în ultimii ani cu dezvoltarea de soluții Soc care combină punctele forte ale tehnologiilor lor în materie de calcul și inteligență artificială, camere foto, conectivitate wireless și audio pentru a dezvolta una dintre cele mai cuprinzătoare foi de parcurs de dispozitive SoC pentru a susține numeroasele aplicații Edge IoT. SoC-urile QUALCOMM pentru IoT sunt capabile să echipeze tot felul de dispozitive, de la senzori IoT de joasă putere la căști cu interfață vocală (Voice UI), scannere portabile, panouri de control, automatizări cu mai multe camere și afișaje, sisteme de semnalizare digitală până la roboți, AGV-uri și drone. Pentru fiecare dintre aceste aplicații este disponibilă o soluție SoC foarte integrată care să îndeplinească cerințele de consum de putere, preț și performanță. În acest articol vom examina mai îndeaproape foaia de parcurs a SoC-urilor destinate aplicațiilor Edge IoT.

Caracteristicile principale ale arhitecturii SoC de la QUALCOMM

Starea actuală a ofertei de semiconductori pune proiectanții și inginerii în fața unor provocări fără precedent în încercarea de a identifica dispozitive semiconductoare pentru noile lor produse. Foile de parcurs IoT ale QUALCOMM oferă un alt avantaj în această privință. Dispozitivele SoC nu sunt furnizate ca dispozitive de sine stătătoare; un portofoliu de soluții însoțitoare de management al puterii, CODEC-uri audio, amplificatoare de putere, soluții de încărcare, localizare și conectivitate wireless sunt disponibile de la QUALCOMM pentru a însoți fiecare dintre aceste dispozitive SoC.

RB5 SoC (QRB5165) de la QUALCOMM pentru managementul puterii, codec, amplificator de difuzoare, încărcător și dispozitive complementare de conectivitate MIMO 802.11ax/BT 5.1

Procesoarele ‘Application SoC’ de la QUALCOMM sunt clasificate în funcție de performanța, capabilitățile și prețul unui SoC. Tabelul prezintă o privire de ansamblu a celor mai importante caracteristici ale fiecărui SoC disponibil în prezent de la QUALCOMM. Dispozitivele ‘entry level’ sunt optimizate pentru a răspunde unei aplicații specifice, de exemplu QCS405 pentru audio wireless sau QCS2290 pentru dispozitive portabile pentru uz industrial și de retail. În timp ce SoC-urile din nivelurile superioare, cum ar fi QCS610, oferă mai multe funcții și performanțe pentru a permite proiectanților să adopte SoC-ul pentru mai multe cazuri de utilizare, cum ar fi camerele pentru comerțul cu amănuntul și securitate, panourile de control industrial și robotica.

Dispozitivele SoC de la QUALCOMM împart o arhitectură comună care permite proiectanților să construiască o familie de produse Edge IoT pe baza acestor dispozitive fără a mai reinvesti în componente software. În unele cazuri, sunt oferite dispozitive pin-compatibile, precum QCS2290/QCS4290 și QCS410/QCS610, pentru a satisface cerințele unice ale segmentelor de piață “Smart Connected Camera” și “POS / handheld”. Durata de viață mai lungă a produselor și intervalele extinse de temperatură sunt alte cerințe ale pieței Edge IoT pe care foaia de parcurs QUALCOMM le poate oferi. De asemenea, pentru clienții care doresc să reducă efortul de proiectare, riscurile și timpul de lansare pe piață, este disponibilă o gamă de soluții SoM (System on Module) de la THUNDERCOMM (partenerul de joint venture al QUALCOMM) precum și de la alte companii.

Tabelul de produse SoC preluat din Application-Procesors-selector-guide_87-PN002-1-D al QUALCOMM, care poate fi găsit accesând acest link

Ne așteptăm ca în anii următori piața Edge IoT să reprezinte o oportunitate majoră pentru clienții noștri. Vă rugăm să ne vizitați la expoziția ‘electronica 2022’ pentru a verifica dacă unul dintre SoC-urile QUALCOMM sau SoM-urile Thundercomm poate răspunde cerințelor voastre.

Contact:

Gabor Lefanti
Field Sales Engineer
Matroz Str. 4/b, 1213 Budapest, Hungary
Mobile: +43 1 86305-272

CODICO GmbH

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu