Cum se calculează consumul de curent – aflaţi cum puteţi calcula singuri curentul consumat în casa dvs.!

by donpedro

Întrebarea „cum se calculează consumul de curent” apare, într-o locuinţă obişnuită, de regulă atunci când valoarea facturilor pentru energia electrică începe să se abată cu mult de la normal sau nu mai corespunde în mod clar cu consumul de energie estimat de utilizatori. În acest articol vă vom prezenta modul în care puteţi calcula pe cont propriu consumul de curent sau, cel puţin, să îl estimaţi cu o mare doză de probabilitate.

Citirea corectă a contorului şi a facturii emise de furnizorul de energie electrică.

Cel mai bun mod de a afla valoarea consumului de energie electrică din propria casă (exprimat în kilowaţi-oră – kWh) este citirea propriu-zisă a acestor date de pe contorul de energie electrică sau din factura primită lunar de la furnizorul de energie. Să începem cu prima modalitate.

Cum să calculăm factura pentru curent pe baza contorului.

Citirea consumului de energie în cazul contoarelor moderne, inteligente diferă de citirea modelelor vechi de contoare, care sunt încă întâlnite foarte des în clădirile mai vechi. Noile contoare includ un software avansat şi memorie suplimentară, în care sunt stocate datele din perioadele de calcul anterioare. De asemenea, au posibilitatea transferării datelor la un PC sau o tabletă (pe baza cel puţin a unuia dintre protocoalele folosite în mod uzual). Afişajul LCD integrat al acestora prezintă multe date, inclusiv sub forma unor grafice. În esenţă, citirea consumului de energie, în cazul celor mai moderne contoare electronice, presupune cunoaşterea operării software-ului acestora şi înţelegerea modului de prezentare a datelor în aplicaţia dedicată sau pe afişajul LCD. Trebuie să reţineţi că fiecare contor, indiferent de generaţie, afişează întotdeauna valoarea actuală a consumului total de energie. Multe contoare electronice mai noi prezintă şi valori ale consumului parţial la diferite tarife. Explicaţia simbolurilor care pot apărea pe ecran este prezentată adesea pe carcasa exterioară a contorului, ceea ce facilitează citirea informaţiilor prezentate.

  • Cod E sau 1.8.0 sau 1.5.8.0 – consumul total de energie
  • Cod EA sau 1.8.1 sau 1.5.8.1 – consumul de energie la tariful de zi
  • Cod EB sau 1.8.2 sau 1.5.8.2 – consumul de energie la tariful de noapte/weekend

Dacă programul nu reuşeşte să compare rezultatele de la lună la lună (sau nu există niciun program, dacă avem de-a face cu un contor de generaţie mai veche), utilizatorul poate urmări modificările notând indicaţiile din prima zi a perioadei de calcul şi comparându-le cu indicaţiile de după o săptămână, lună sau trimestru.

Cum să calculăm consumul de curent – citirea facturii.

În cazul citirii datelor din factură, problema este puţin mai complicată. O parte din beneficiari sunt facturaţi pe baza consumului real. În acest caz, pe factură apar datele exacte şi veridice obţinute de la contor. Alţii sunt facturaţi însă pe baza consumului prognozat, estimat pe baza perioadelor de calcul analoge anterioare. Astfel, valoarea consumului de curent indicată într-o asemenea factură este doar o valoare medie, bazată pe citiri anterioare ale datelor din contor. Din acest motiv, beneficiarii facturaţi pe baza consumului prognozat ar trebui fie să se concentreze pe observarea cu atenţie a indicaţiilor contorului, din care poate fi calculat cu uşurinţă consumul real total, săptămânal sau lunar, de energie electrică, fie să încerce să facă nişte calcule simple singuri sau cu ajutorul calculatoarelor pentru consumul de energie electrică, disponibile pe multe pagini de internet, inclusiv pe paginile multor companii energetice.

Utilizarea aparatelor de măsurare a consumului de energie electrică (wattmetre).

Wattmetrele sunt mici echipamente cu o popularitate crescândă, care permit stabilirea rapidă a cantităţii de energie electrică consumată de un echipament într-o anumită unitate de timp (de exemplu într-o oră) şi calcularea costului acesteia (după introducerea tarifului în vigoare pentru 1kWh). Arată ca nişte prize multiple de dimensiune medie, echipate cu un mic ecran LCD. Se montează între echipament şi instalaţia electrică locală, astfel încât constituie o verigă intermediară între echipament şi reţea, ceea ce le permite să controleze cu precizie, în mod continuu, consumul de energie. Sunt soluţia cea mai rapidă atunci când dorim să stabilim imediat cantitatea de energie consumată de un anumit receptor.

Calculul pe cont propriu într-o foaie de calcul.

Calculul pe cont propriu al consumului de energie electrică este o operaţiune care necesită multă acurateţe, însă efortul depus în acest proces ne va fi recompensat sub forma unor rezultate valoroase. Pentru a putea face calculele rapid şi corect, este indicat să folosim o foaie de calcul (de exemplu în Excel). Vom lua kilowattul (kW, adică 1000 waţi) ca unitate de măsură a consumului de energie electrică şi vom pregăti tabelul, în care prima coloană cuprinde lista de echipamente, cea de-a doua puterile nominale ale acestora (sunt indicate în plăcuţele cu caracteristici), iar cea de-a treia durata utilizării acestora pe parcursul a 24 de ore. Cea de-a patra şi ultima coloană trebuie să rămână goală, întrucât în aceasta vor apărea rezultatele pentru diferitele echipamente, după completarea datelor în primele trei coloane. Aceste valori trebuie înmulţite pe baza formulei simple de mai jos:

Putere x Timp = Consum

Aşadar, dacă o aerotermă cu puterea de 900W (adică 0,9 kW) funcţionează zilnic timp de 2 ore, energia electrică consumată de aceasta în 24 de ore va fi calculată astfel:

0,9kW x 2h = 1,8kWh

Un tabel corect pregătit, cu funcţia corect introdusă, va efectua calcule identice pentru fiecare echipament pe care îl trecem în listă. Astfel, trebuie să avem grijă să introducem date pentru un număr pe cât posibil complet de echipamente consumatoare de energie. În cazul caselor, trebuie să luăm în considerare, de exemplu, şi poarta automată de acces, pompa de căldură, filtrele din piscină sau iluminatul exterior. De asemenea, trebuie să ţinem cont că anumite echipamente pot fi folosite în mod limitat, de exemplu doar în weekenduri sau doar în cursul zilei. De asemenea, trebuie avut în vedere consumul de energie în cazul echipamentelor care se menţin în STAND-BY.

Astfel, putem cunoaşte consumul zilnic de energie electrică pentru fiecare receptor de curent din casă şi putem calcula uşor valoarea săptămânală (înmulţirea rezultatului pe zi cu 7), lunară sau chiar anuală a acestuia. În mod identic se poate calcula consumul total de energie electrică la nivel de săptămână, lună şi an – trebuie doar aplicată funcţia de însumare a diferitelor rezultate pentru fiecare dintre echipamentele incluse în tabel.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
Sursă text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/43303/Cum-se-calculeaza-consumul-de-curent-aflati-cum-puteti-calcula-singuri-curentul-consumat-in-casa-dvs/

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și