Lanțul de aprovizionare s-a transformat semnificativ în ultimul deceniu, iar integrarea recentă a internetului lucrurilor (IoT) a avut un impact extraordinar asupra acestuia. Dincolo de urmărirea unui pachet sau a unui produs, abilitatea de a monitoriza detalii concrete a schimbat regulile jocului în peisajul lanțului de aprovizionare. Dispozitivele și senzorii conectați permit monitorizarea în timp real a proceselor de producție, facilitând întreținerea predictivă și îmbunătățind eficiența generală. Proliferarea IoT a condus, de asemenea, la unele dintre cele mai inovatoare tehnologii de senzori de pe piață. IoT continuă să impulsioneze tehnologia senzorilor și conectivitatea pentru a obține, în cele din urmă, un produs mult mai valoros.
Toate aceste progrese avantajează producătorii, distribuitorii și cumpărătorii, grație eficientizării depozitelor, optimizării și nu numai.
Senzori de viziune
Un lanț de aprovizionare eficient începe cu o experiență fără probleme în depozit. Senzorii joacă un rol semnificativ în îmbunătățirea vizibilității, eficienței și gestionării cu succes a materialelor pe măsură ce acestea trec prin producție, depozitare și distribuție. Utilizarea datelor de la senzorii IoT permite producătorilor să ia decizii bine informate, fie în depozit, fie prin monitorizarea sistemului de la distanță.
Deși tipul de conectivitate poate varia în funcție de raza de acțiune necesară și de locația senzorului, multe fabrici utilizează WiFi, Bluetooth low energy (BLE) sau rețele celulare. Senzorii pot verifica dacă factorii de mediu sunt stabili, inclusiv temperatura sau umiditatea, pentru a furniza date de urmărire în timp real sau chiar pentru a monitoriza întreținerea predictivă necesară utilajelor din depozit. Mai mult, senzorii de poziționare precum accelerometrele și senzorii giroscopici pot urmări poziția și orientarea unui produs.
Exploatarea senzorilor IoT permite stocarea, analiza și interpretarea datelor. Astfel, se pot identifica domenii care necesită îmbunătățiri sau soluții pentru problemele care pot apărea. Dispozitivele de urmărire a activelor și senzorii au prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât utilizarea lor crește în unitățile de producție și de depozitare. Odată cu sporirea numărului de senzori disponibili, gestionarea datelor devine mai importantă.
Senzori pentru trasabilitate
Senzorii IoT joacă un rol important în managementul și trasabilitatea stocurilor. Aceștia includ senzori conectați la coduri de bare care înregistrează automat produsele disponibile în stoc pentru a asigura niveluri fiabile ale stocurilor. Scanerele de coduri de bare cu senzori de imagine de la furnizori precum onsemi oferă, de asemenea, o vizibilitate prețioasă, în timp real, de-a lungul traseului unui produs prin lanțul de aprovizionare.
În trecut, senzorii de cameră erau utilizați doar pentru a face fotografii, dar acum pot fi folosiți pentru a urmări obiecte, pentru a monitoriza controlul calității și pentru a asigura comenzi precise ale produselor. Odată cu includerea tehnologiei IoT în cadrul depozitelor, datele furnizate de senzori pot fi trimise în cloud și stocate pentru nevoi viitoare în cazul unor posibile defecte sau retururi.
Soluțiile avansate de trasabilitate sunt esențiale pentru un lanț de aprovizionare bine dezvoltat și o funcționalitate optimizată a depozitului. Cu ajutorul opțiunilor avansate de scanere și camere de la furnizori precum Omron Automation, clienții pot îmbunătăți capabilitățile depozitelor lor în vederea unei transparențe și trasabilități operaționale complete. Scanerele pentru trasabilitate minimizează verificările manuale și adaugă eficiență prin vizualizarea simultană a mai multor articole, ajutând la controlul calității, ambalarea și acuratețea comenzilor curente și viitoare.
Robotică pentru automatizare
Sistemele robotice avansate pot efectua sarcini de-a lungul lanțului de aprovizionare cu o precizie și o complexitate mai mari decât au fost vreodată. Roboții colaborativi (coboți), roboții mobili autonomi (AMR) și vehiculele cu ghidare automată (AGV) vor continua să crească în popularitate pentru a optimiza eficiența lanțului de aprovizionare. AMR-urile oferă abilitatea de a lucra în spații înguste în care substanțele chimice toxice și utilajele grele pot reprezenta un pericol pentru oameni. Utilizând senzori, viziune artificială și inteligență artificială, AMR-urile sunt capabile să navigheze cu precizie prin împrejurimi și sunt complet independente de controlul uman. AGV-urile sunt o soluție excelentă pentru manipularea materialelor în depozite și unități de distribuție. Acestea se deplasează pe trasee preprogramate prin programarea software-ului și folosind senzori, de exemplu LiDAR. AGV-urile au fost proiectate pentru a efectua sarcini de bază, cum ar fi mutarea paleților sau îndepărtarea gunoiului.
Coboții sunt roboți proiectați să lucreze alături de oameni. Aceștia se ocupă de sarcini mărunte și chiar periculoase pentru a permite oamenilor să se ocupe de sarcini mai complicate. Coboții sunt echipați cu o serie de senzori pentru a detecta prezența oamenilor sau a obstacolelor. Utilizând scanere laser, coboții vor reduce viteza în anumite zone prestabilite pentru a asigura siguranța lucrătorului.
Grație IoT, toate informațiile colectate pot fi trimise în cloud și analizate de oricine, oriunde. Acest lucru asigură o funcționare la capacitate maximă a sistemelor robotice avansate și o performanță la nivelul așteptărilor.
Conectivitate îmbunătățită
Odată cu dezvoltarea de noi tehnologii, procesele de depozitare vor continua să fie îmbunătățite și perfecționate. Prin 5G și cele mai recente rețele WiFi și BLE, sunt posibile transmisii de date mai eficiente.
În plus, reducerea dimensiunii produselor permite adăugarea conectivității în mai multe spații decât a fost vreodată. Îmbunătățirea conectivității în cadrul depozitelor ajută la colectarea eficientă a datelor, aducându-le automat într-un singur loc pentru a obține o imagine coerentă asupra a ceea ce se întâmplă și când. Viitorul lanțului de aprovizionare depinde de colectarea datelor în timp real, de analiza predictivă și de vizibilitatea de la un capăt la altul, toate acestea bazându-se pe o platformă de conectare puternică în întregul lanț de aprovizionare.
Supply Chain: Transformed
Aceste subiecte, precum și multe alte discuții pertinente despre lanțul de aprovizionare, sunt prezentate în seria de videoclipuri “Supply Chain Transformed”, disponibilă la DigiKey.com. În calitate de distribuitor, DigiKey furnizează nu numai senzorii necesari diverselor aplicații pentru optimizarea depozitelor și a lanțului de aprovizionare, ci și componentele suplimentare care le fac să funcționeze optim.
Lanțul de aprovizionare este complex și nuanțat, dar un parteneriat cu DigiKey poate ajuta la minimizarea potențialelor probleme. Cu un site web ușor de utilizat, o gamă largă de produse și livrări rapide, DigiKey poate utiliza capabilitățile puternice ale lanțului de aprovizionare și ale depozitului pentru a îmbunătăți experiențele lanțului de aprovizionare ale clienților.
Autor: Kelsie McMillin,
Senior Technology Marketing Specialist, IoT la DigiKey.
DigiKey, lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de înaltă calitate, la nivel mondial, oferă peste 15,9 milioane de componente de la peste 3.000 de producători de marcă de calitate.
DigiKey | https://www.digikey.ro