Convertor A/D pe portul serial

by donpedro

Articolul prezintă un circuit ce permite cuplarea unui convertor A/D de 8 biţi la un calculator folosind portul serial RS-232

Convertorul A/D este de tipul TLC548 (fabricat de Texas Instruments); acest convertor are ieşire serială ce nu este compatibilă cu standardul RS-232. Folosind semnalele de control ale portului serial s-a implementat comunicaţia între convertor şi calculator cu un minimum de componente externe. De asemenea, tensiunea de alimentare a convertorului este obţinută din semnalele portului serial.
Portul serial RS-232 permite comunicaţia asincronă folosind pentru sincronizare semnale de control. Semnale pe portul serial au nivele de tensiune mari ce nu sunt compatibile cu nivele TTL/CMOS. Portul serial al convertorului A/D este sincron, comunicaţia fiind controlată de un semnal de ceas nefiind necesare semnale de control; nivele de tensiune sunt compatibile TTL/CMOS. Circuitul prezentat foloseşte semnalele de control ale interfeţei RS-232 pentru a implementa protocolul de comunicaţie sincron cerut de convertorul A/D; conversia nivelelor de tensiune este obţinută folosind rezistori şi diode de protecţie a intrărilor circuitului integrat. În acest mod s-a reuşit citirea datelor furnizate de convertorul A/D.
Datele tehnice ale circuitului:
– frecvenţa maximă de eşantionare: 40.000 eşantioane / secundă;
– tensiunea de intrare: 0 … 5V;
– rezoluţia conversiei A/D: 8 biţi (±0,5 LSB);
– interfaţa cu calculatorul: portul serial.
În figura alăturată sunt prezentate semnalele necesare funcţionării convertorului A/D.
În funcţionare, TLC548 are nevoie de semnale CS (chip select) şi I/O Clock (semnalul de ceas). Pe terminalul DATA OUT circuitul furnizează rezultatul conversiei A/D.
Programul ce rulează pe calculator implementează formele de undă prezentate în figură. Acest mod de funcţionare este comun multor convertoare A/D cu ieşire serială existente pe piaţă; schema poate fi adaptată uşor pentru a funcţiona cu alt tip de convertor fără modificări ale programului ce rulează pe computer.
În final se prezintă un program simplu de testare a funcţionării convertorului A/D; programul este scris în TurboPascal. Pentru cei care au calculatoare foarte rapide este necesară introducerea unor întârzieri după ce se acceseză porturile I/O.

Ing. Ionescu Constantin
e-mail: newcata@yahoo.co.uk