Proiectantul de produse electronice trebuie să știe că adesea, conectoarele sunt punctul slab al proiectării și să aleagă soluția de conexiune corectă, pentru a nu reduce fiabilitatea și robustețea produsului. De asemenea, proiectantul ar putea să cerceteze dacă un conector mai ieftin îndeplinește într-adevăr cerințele la fel de bine ca și alternativele, astfel încât o economie de costuri nu trebuie să fie în detrimentul fiabilității.
Ce este un conector? Bazele construcției
Un conector este o componentă electromecanică, care „asigură o conexiune separabilă între două elemente ale unui sistem electronic, fără distorsiuni ale semnalelor sau/și fără pierderi de putere inacceptabile”.
Cele două părți cheie din definiție sunt „separabilă” și „inacceptabile”. Ambele sunt legate de cerințele electrice și de mediu ale aplicației conectorului.
Porțiunea care realizează fiecare conexiune electrică este formată dintr-un pin conector și un arc care exercită o forță mecanică pe pinul său asociat pentru a menține continuitatea electrică. Pinii și arcurile sunt conținute în interiorul unei carcase rigide; cele două carcase se îmbină, de obicei, cu un mecanism cheie pentru a asigura orientarea corectă.
Fiabilitatea sau încrederea este un termen care se folosește frecvent în viața noastră de zi cu zi. Unele mașini sau aparate sunt căutate în mod special pentru fiabilitatea ridicată. Fiabilitatea este o calitate dorită, dar sensul său precis poate varia în funcție de context.
Totuși, când vine vorba de conectoare electrice, fiabilitatea are o definiție precisă. În limbaj simplu: Fiabilitatea este „probabilitatea ca un conector să funcționeze așa cum este necesar pentru o perioadă de timp dorită, de-a lungul căreia este supus la un anumit set de solicitări de mediu și/sau mecanice.”
Această definiție precizează că există un set impus de niveluri de performanțe care trebuie menținute pentru o perioadă determinată, în timp ce conectorul funcționează în condițiile definite. Deoarece oricare sau toate trei se pot schimba odată cu aplicația, o specificație de fiabilitate a conectoarelor este o funcție ce depinde de toate cele trei cerințe.
Mecanismele de defectare tipice legate de conectoare sunt declanșate de influențe mecanice, termice sau termomecanice. Mecanismul de coroziune este declanșat de umiditate combinată cu un mediu chimic agresiv. Tradiționala metodă HALT (High Accelerated Life Testing) este eficientă pentru testarea accelerată a mecanismelor de defectare legate de temperatură și vibrații, constatând deficiențele conectoarelor.
Testările au condus la concluzia că mecanismul principal de defectare este coroziunea. În plus, multe cicluri de împerechere/separare au avut ca rezultat uzura mecanică, aceasta producându-se atunci când există o mișcare relativă, prin trepidații, între contactele electrice la suprafețele metalelor de bază. Prin frecarea asperităților se produc particulele mici de metal care se oxidează. În plus, pe suprafețele de contact apar zonele oxidate ce devin mai mari și mai groase. Funcția de bază a contactelor este de a asigura transmiterea energiei electrice, dar particulele oxidate sunt în general izolatoare. Deci, un strat de oxid pe suprafețele de contact duce la un contact slab și eșecul produsului. Durata de viață a contactului este determinată de numărul de mișcări relative între suprafețele de contact și rezistența stratului de oxid.
Moduri și mecanisme de defectare a conectorului electric
Fiabilitatea conectorului este o mare problemă. Suprafețele de contact se degradează prin uzură mecanică și sub acțiunea factorilor de mediu. Trebuie să distingem între modurile de defecțiune și mecanismele de defecțiune. Modul particular în care conectorul s-ar putea defecta funcțional este legat de cerințele aplicației – de exemplu, rezistența de contact care depășește specificația sau forța de înserare inacceptabil de ridicată sunt ambele moduri de avarie. Mecanisme care pot duce la o defecțiune sunt, de exemplu, vibrațiile mecanice permanente și suprasolicitările electrice (tensiuni și curenți la nivele mari).
Alegerea celor mai bune conectoare electrice. Evaluarea fiabilității conectorului.
Cum aflăm valorile reale de fiabilitate pentru conectoare? În majoritatea aplicațiilor, fiabilitatea este determinată folosind una dintre cele 3 metode disponibile:
1) Utilizare reală: se monitorizează performanța produsului în service.
2) Predictiv: se prezice fiabilitatea pe baza unui model dezvoltat prin studii experimentale de uzură și/sau testări.
3) Fizica defectării: se identifică mecanismele potențiale de defectare și se dezvoltă un program accelerat de testare prin solicitări mecanice, electrice și de mediu împinse la extreme, pentru a induce în mod voit defectări și, prin urmare, a prezice performanța din lumea reală.
Totuși, aceste tehnici nu sunt folosite des pentru conectoarele din aplicații industriale și comerciale. Măsurările statistice standard, cum ar fi MTTF și MTBF (Mean Time To Failure = timpul mediu până la defectare și, respectiv, Mean Time Between Failures = timpul mediu între defecțiuni) sunt dificil de obținut. În schimb, producătorii de conectoare oferă un set de specificații electrice de funcționare și mecanice garantate și un set de teste de calificare pe care un eșantion de produse le-au trecut. Producătorii au categorii de produse pentru conectare dedicate unor domenii speciale: militar, naval, feroviar, mediul Ex, medical, mașini și utilaje care lucrează în aer liber.
Notă:
Conectorul RJ45 Magnetic e o combinație de până la 10 componente discrete: conector RJ45, transformatoare de adaptare a impedanței, 2 LED-uri, 4 rezistențe de terminație, condensator de înaltă tensiune și înfășurări de mod comun.
Integrarea magneticului în mufă permite protecții EMI, RFI mult îmbunătățite, permițând conexiuni mai fiabile. Sunt abordate cerințe industriale specifice, precum fiabilitate ridicată, rezistență la coroziune, interval extins de temperatură și disponibilitate îndelungată a produsului.
Deoarece componentele individuale sunt conținute în interiorul carcasei metalice RJ, se reduce numărul de componente expuse, se scurtează traseul semnalelor și, prin urmare, se va reduce zgomotul sistemului.
ATTEND Technology a fost înființată în anul 2002 ca un furnizor de soluții de conectivitate profesională, cu sediul în Taiwan, specializată în diverse conectoare și produse de cablu, inclusiv conectoare pentru carduri de memorie și pentru carduri pe PCB, conectoare I/O și ansambluri de cablu.
Aplicațiile sunt în domeniile: Control industrial, Rețele informatice, Telecomunicații, Sisteme integrate, Autovehicule, Medical, Comercial.
Produsele sunt proiectate de grupuri de ingineri cu mare experiență și fabricate la nivel profesional asigurând o fiabilitate ridicată. Prin strategia B2B2C se dezvoltă materiale de marketing creative pentru a sprijini partenerul de afaceri, inclusiv prin broșuri, foi de catalog, documente în format electronic, manuale de utilizare a produselor, ajutând la promovarea parteneriatului.
ATTEND Technology participă proactiv la afacerile clienților și oferă soluții de conectivitate personalizate în cadrul strategiei „serviciu la bucată” pentru a răspunde oricăror cerințe. Astfel, se ajută la dezvoltarea de produse inovatoare cu avantaje competitive pe piața globală.
Constantin Savu
Director General
Ecas Electro
DESPRE AUTOR
Dl. Constantin Savu este inginer electronist cu o experiență de peste 30 ani în domeniul componentelor electronice și al selectării acestora pentru aplicații. Fiind bun cunoscător al componentelor și al tehnologiei de fabricație a modulelor electronice cu aplicații în domeniile industrial și comercial, coordonează direct producția la firma de profil Felix Electronic Services.
ECAS Electro (http://www.ecas.ro) este distribuitor autorizat al produselor ATTEND
Detalii tehnice
Ing. Emil Floroiu | emil@floroiu.ro
birou.vanzari@ecas.ro